Meghívó a „Nem a Paksi paktumra” című békés demonstrációra

Helyszín: Budapest, József nádor tér,

Időpont: 2014. február 1. 15:30

A magyar kormány 2014. január 14-én elkötelezte az országot a Paksi Atomerőmű bővítése és egy 30 éves futamidejű, legalább 4000 milliárd forintos beruházás mellett. Ez a döntés megalapozatlanul, titokban, a nyilvánosság teljes kizárásával született. 2009 óta egyszer sem hoztak nyilvánosságra meggyőző bizonyítékokat arra, hogy ez lenne a legjobb megoldás Magyarország számára. Ha ez megvalósul, a magyar energiapolitika az évszázad végéig nem térhet le arról a kényszerpályáról, amelyet a mostani kormány kijelöl számára.

Az elmúlt években több tanulmány bebizonyította, hogy Magyarország energiaellátását a megújulók és az energiahatékonyság alkalmazásával fenntartható pályára lehet állítani. Azt pedig, hogy egy új nukleáris erőművel termelt áram nem tud versenyezni a fenntartható megoldásokkal, szintén számos elemzés igazolja.

Az országgyűlés várhatóan jövő héten szavaz a Moszkvában aláírt megállapodásról. Ezért 2014. február 1-jén, szombaton 15:30 órakor civil demonstrációt tartunk Budapesten, a József nádor téren a Paksi paktum elleni tiltakozásul. A tüntetés szervezői magyarországi civil szervezetek: az Energiaklub, a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks Vobiscum? és a Védegylet. Az esemény szervezésében és megvalósításában semmilyen politikai párt nem vesz részt.

A tüntetés célja, hogy az országgyűlési képviselők szembesüljenek történelmi felelősségükkel, és utasítsák el a Paksi paktumot.

Program:

15:00 Gyülekező a József nádor téren, zenél a Korai Ütősök

15:30 Beszédet mond:

Dr. Majtényi László alkotmányjogász, Eötvös Károly Intézet;

Dr. Béres Tamás teológus, egyetemi tanár;

Ámon Ada közgazdász, Energiaklub;

Dr. Lányi András, a Paks Vobiscum? szervezője.

16:00 Atomjel kirakása mécsesekből, zene

A békés demonstráció előtt és után a felszólalók interjú céljára elérhetőek.

Az esemény Facebook-oldala:

https://www.facebook.com/events/425548587576916

Petíciós oldal: www.pakskontroll.hu

További felvilágosítás:

Kovács Zsigmond kommunikációs munkatárs, kovacs.zsigmond@levego.hu, 06 70 280 6534


Hírfigyelő