Eredményeink

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2015 júniusban

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Államháztartás – Elkészítettük javaslatcsomagunkat a 2016. évi költségvetéshez, megoldást kínálva a hazai vállalkozások legnagyobb problémájára, a tőkehiányra. Javaslatainkat a Levegő Munkacsoport a „Civilek a költségvetésről” projekt sajtótájékoztatóján ismertettük. (Lukács András)

 

Közlekedés – Más környezetvédő szervezetekkel közöslevélben felszólítottuk Tarlós István budapesti főpolgármestert, hogy ha már csatlakozott Áder János köztársasági elnök éghajlatvédelmi felhívásához, és ezzel felszólított másokat, hogy tegyenek meg mindent az éghajlati katasztrófa elkerülésére, akkor kezdjen el söpörni végre a saját portája előtt. Mindjárt fel is soroltunk néhány fontos eszközt a nyári kánikulák hatásának ellensúlyozására és a széndioxid-kibocsátás csökkentésére. A két legfontosabb közlekedési javaslat a gépjárművek kilométerarányos közúthasználati és környezetszennyezési díjának (bevezetése a budapesti utcákon (amivel a dugódíjat is be lehetne szedni, eleget téve az M4 metró építéséhez kapott támogatás ellenében vállalt kötelezettségnek), és a telekocsizás aktív támogatása önkormányzati eszközökkel.

Részt vettünk az Útdíjfelhasználás Társadalmi Egyeztető Szervezet alakuló ülésén a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. Az Egyeztető Szervezet két évvel a 2013-as útdíjtörvény megjelenése után alakult meg, létrehozását ez a törvény írta elő. Feladata az útdíjbevételek elköltése fölötti őrködés, aminek szintjét és eredményességét valószínűleg a gyakorlatban kell majd fokozatosan emelni. Ebben feltehetőleg jól fogunk tudni együttműködni a teherfuvarozók érdekvédelmi szervezeteivel.

Lezajlott az Integrált Közlekedési Operatív Program (IKOP) Monitoring Bizottságának második ülése, ahol a projekt-kiválasztási szempontokról és az IKOP részbeni átírásáról volt szó. A Monitoring Bizottságban a Levegő Munkacsoport képviselője felvilágosító tevékenységet tud folytatni, érdemben csak nagyon kevés ponton látszanak érvényesíthetőnek a környezetvédelmi szempontok az EU pénzeinek szétosztásában.

Levelet írtunk Budapest főpolgármesterének és a kerületi polgármestereknek arról, hogy milyen dugódíjat lenne érdemes bevezetni a fővárosban.

Vargha Márton két témában nyilatkozott a 168ora.hu hírportálnak. Azegyik nyilatkozatban a dugódíj eredeti, William Vickrey által javasolt változatát mutatta be és – hangsúlyozva, hogy a technika ma már lehetővé teszi –, szorgalmazta a kivetését Budapesten. A másik nyilatkozatban azt a véleményét adta elő, hogy azútdíjbevételekből helyre lehetne állítani, és XXI. századi színvonalon lehetne üzemeltetni a siralmas állapotban lévő Kékesi Tüdőszanatóriumot, és ott lehetne rehabilitálni a teherautók okozta levegőszennyezés egyes áldozatait.

Részt vettünk a vett a kerékpáros áruszállító vállalkozások és a BKK munkatársainak megbeszélésén, ahol a budapesti teherszállítás környezetkímélőbbé tételéről folytattunk egyeztetést. (Vargha Márton)

 

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem – Megküldtük véleményezésünket Budapest X. kerület Kőbányai Önkormányzat, XI. kerület Újbudai Önkormányzat, XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat, XIV. kerület Zuglói Önkormányzat és XXI. kerület Csepel Önkormányzata Integrált Településfejlesztési Stratégiájáról és Településfejlesztési Koncepciójáról a kerületek polgármestereihez.

Megküldtük véleményezésünket Alsónémedi Nagyközség Helyi Építési Szabályzata módosításának környezetvédelmi felülvizsgálatáról a település polgármesterének.

Ügyfélként bejelentkezve levélben adtuk meg véleményezésünket a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának főosztályvezetője felé a Bugyi V. védnevű kavicsbánya bővítési kérelmével kapcsolatos környezetvédelmi eljárásban. Egyszerűsített eljárásban sürgősséggel véleményeztük egy XI. kerületi szabályozási terv módosítását a kerületi főépítész felé.

Levelet intézünk a XIII. kerületi polgármesterhez az Úszó-, Vízilabda-, Műugró-, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság megrendezéséhez szükséges létesítmény-fejlesztés megvalósítása miatt a Dagály Fürdő területén kivágandó fák értékének megfelelő kompenzáció javaslata tárgyában.

Részt vettünk a XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ülésén. (Schnier Mária)

 

Jogi ügyek - A jogi tevékenységeket tartalmazó projektek folyamatos ügyeit és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyeit folyamatosan intéztük. Részt vettünk és előadást tartottunk az ombudsmani hivatalban a környezetvédelmi törvény 20 éves évfordulóján tartott konferencián. Részt vettünk az EEB Tiszta Levegő Munkacsoportjának webes szemináriumán. Levelet fogalmaztunk a Földművelésügyi Miniszternek a nemzeti kibocsátási határértékekről (NEC) szóló uniós irányelv felülvizsgálatával kapcsolatban. Előkészítettük a Levegő Munkacsoport bírósági változásbejegyzési kérelmét, az Alapszabály módosításával összhangban. A zöld energiákkal s környezeti jogokkal kapcsolatos beszélgetést moderáltunk a Norvégminta Fesztiválon. Részt vettünk az FM Környezetmegőrzési Főosztályán tartott megbeszélésen, a PM10 kormányprogramról. (Bendik Gábor)

 

Éghajlatvédelem, egyéb környezetvédelem – Részt vettünk az Európa Pontban a találkozón Maroš Šefčovičcsal, az Európai Bizottság Energiaunióért felelős alelnökével. A találkozón elhangzott kérdéseinkről és a kapott válaszokról sajtóközleményt adtunk ki. Levelet írtunk Áder János köztársasági elnöknek, amelyben támogattunk éghajlatvédelmi kezdeményezését, és egyúttal kértük segítségét a részecskekibocsátás csökkentésében. Részt vettünk az az Európai Környezetvédelmi Ügynökség „Európai környezet – állapot és előretekintés 2015” című kiadványát bemutató konferencián a Földművelésügyi Minisztériumban. (Lukács András)

 

A Levegő Munkacsoportot a MagNet Bank támogatja a KAP programban

Ozone Network