A gazdasági fellendülés receptje

A jelenlegi helyzetben szükség van megszorításokra, de nem ott, ahol a kormány tervezi. A kormánynak tudomásul kellene venni, hogy az oktatás, az egészségügy és egyéb közfeladatok fejlesztése nélkül nincs gazdasági fellendülés. Van viszont gazdasági fejlődés akkor, ha visszafogjuk az országból kiáramló jövedelmek mértékét, helyretesszük az árakat, megszilárdítjuk a jogbiztonságot, visszaszorítjuk a feketegazdaságot és a korrupciót.

A Levegő Munkacsoport a kormányhoz, az országgyűléshez, a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekhez eljuttatott, konkrét javaslatokat tartalmazó állásfoglalásában arra hívja fel a figyelmet, hogy elsősorban a pazarló lakossági fogyasztást kell visszaszorítani, de vele egyidejűleg fel kell számolni a vállalati szférának nyújtott és a piacot torzító támogatásokat. Nem az élőmunkát, hanem a környezetszennyező, nagy nyersanyag- és energiaigényű tevékenységeket fokozottabban kell megadóztatni.

Az elmúlt évben a GDP csaknem 15 százalékának megfelelő jövedelem áramlott ki az országból. A többi uniós országban ez az arány sokkal kisebb. Ennek fő oka, hogy a magyar gazdaságban rendkívül magas a külföldi tulajdonú cégek részaránya, és ezek a cégek az itt megtermelt jövedelmük jelentős részét kiviszik országunkból.
A Levegő Munkacsoport a most csütörtökre összehívott gazdasági csúcsértekezlet és a végleges döntés előtt arra kéri a kormányt, olvassa el a Világbank tanulmányát arról, hogy mi képezi a nemzetek vagyonát, mitől lesz gazdag egy ország. A tanulmány szerint a világ országai vagyonának 78 százalékát az eszmei tőke teszi ki, a tárgyiasult (fizikai) tőke és a természeti tőke pedig csak 22 százalékát. Ezen belül a magas jövedelmű országokban az eszmei tőke aránya 82 százalékos, a közepes jövedelműekében 68 százalékos, az alacsony jövedelműekében pedig mindössze 59 százalékos. Tehát ha a gazdaságilag fejlettebb országok szintjéhez kívánunk közelíteni, akkor mindenekelőtt az eszmei tőkét kell növelni. Az eszmei tőkébe pedig elsősorban a munkaerő képzettsége, a jogbiztonság, az elszámoltathatóság, a politikai stabilitás, a hatékony kormányzati működés, a szabályozás minősége és a korrupciómentesség tartozik.

Hírfigyelő