Közelebb hozzuk a Napot

Miért fontos felhívni a figyelmet a napenergiára? Mert ezt az energiaforrást jelenleg alig használjuk ki, pedig kétségtelenül számos kedvező tényező szól alkalmazása mellett: mindenki számára könnyen elérhető, tiszta, környezetkímélő energiaforrás, még sok millió évig rendelkezésre fog állni, kíméli a nyersanyagkészletet, kedvezően hat a helyi gazdaságra, nem kell szállítani, hozzájutásához nem kell költséges közműhálózat és átalakítási, felhasználási költségei minimálisak.
Az Európai Solar Days (Napos Napok, www.solardays.eu) – melynek a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata a hazai partnere – nemzetközi kampány keretében május 5 és 12 között minden évben arra ösztönzik az önkormányzati, a magán és a civil szektort, hogy szervezzenek napenergiát népszerűsítő rendezvényeket hazánkban. Azoknak a szervezeteknek, intézményeknek a csatlakozását várják, akik fontosnak tartják a napenergiában rejlő lehetőségek minél szélesebb körű elterjesztését, és ismeretségi köreik aktivizálásával hozzájárulhatnak a kampány kiszélesítéséhez. Céljuk, hogy egy hét alatt több tucat akcióra, előadásra, beruházás bemutatására kerüljön sor, így buzdítva egyre több embert a napenergia, mint kimeríthetetlen energiaforrás használatára. Mindemellett továbbra is fontos cél marad, hogy valamennyi területen csökkentsük fogyasztásunkat, azaz takarékoskodjunk a háztartásban és az intézményekben.
A kampány nem szab kereteket: bármilyen rendezvény, esemény megszervezésre sor kerülhet, amely megfelel a kampány célkitűzésének. Világos ugyanis, hogy a napenergia hasznosítással kapcsolatos ismeretek hiánya jelenti a legnagyobb akadályt az érdeklődők számára. Éppen ezért elsősorban ismereteket nyújtó, szemléletformáló programok alkotják a kampány gerincét, mely révén az átlagemberekhez közelebb „hozzák a Napot” azaz a napenergia hasznosításról szóló információkat. Sokan nem tudják még, hogyan nyerhető energia a napcellák, napkollektorok, légkollektorok révén. S, ha választani lehet, vajon a sík, a vákuumcsöves, vagy a tartály kollektor a megfelelő?
Azonban a környezeti tanácsadók buzdítására technológiák, pályázati lehetőségek mellett a háztartásban már könnyebben és olcsóbban elérhető eszközök, játékok bemutatására, kreatív kézműves foglalkozásokra is lesz példa. A Kötháló folyamatosan várja a kampányhoz csatlakozni vágyókat, akik a www.naposnapok.hu honlapról válogathatnak a szervezőknek kínált ötletekből, akik ugyancsak itt regisztrálhatják szervezendő helyi eseményüket is, melyhez támogatásként ingyenes kommunikációs csomagot kaphatnak.

Hírfigyelő