Újabb beépítési roham lehet a budapesti agglomerációban

Tovább fokozódhatnak az ország gazdasági problémái és romolhat a környezet állapota, amennyiben a jelenlegi formájában kerül elfogadásra a budapesti agglomerációról szóló törvényjavaslat – állapította meg a Levegő Munkacsoport. Az országgyűlés előtt fekvő előterjesztés elfogadása esetén tovább fogynának a zöldterületek, folytatódhat a városi terjeszkedés. Ezzel tovább pusztulnának a természeti értékeink és a termőföld, növekedne a térségben a már most is gyakran elviselhetetlen gépjármű-forgalom. Ráadásul az új beépítések újabb infrastruktúra-építéseket kényszerítenének ki, ami jelentős anyagi áldozatokat követelne az egyébként is súlyos pénzügyi gondokkal küszködő államtól, önkormányzatoktól és a lakosságtól.
A törvényjavaslat tartalmazza például a Szentendre és Szigetmonostor közötti úgynevezett Kishíd megépítésének lehetőségét, amelynek megvalósulása esetén veszélybe kerülne a Szentendrei-szigeti vízbázis, amely másfél millió embert lát el jó minőségű ivóvízzel, alacsony költségek mellett. Szintén aggályos a tököli repülőtér fejlesztésének terve, amely károsíthatja a Budapesttől délre eső térség ivóvízbázisát is. (A terv ellen évek óta tiltakozik a helyi lakosság.) A törvényjavaslat beépíthetővé tenné a korábbi honvédelmi területeket, így a páratlan természeti értékekkel rendelkező Tétényi-fennsíkot. Továbbá megnyílna az út „az 1914 előtt sportolási célra használt területek” beépítésére is.
Az új törvénynek – a nemzetközi jó példákat követve – a beépítésbe vont területek jobb kihasználását, a természeti értékek megóvását, valamint a rendelkezésünkre álló, nagy költséggel megépített infrastruktúrák (víz- és csatornahálózat, oktatási és egészségügyi intézmények stb.) jobb kihasználtságát kellene ösztönöznie. A sikeres európai városoknak az elmúlt évtizedben sikerült fékezniük a terjeszkedést, kompaktabb településszerkezetet alakítottak ki, és törekedtek a rozsdaövezetek (a leromlott ipari és az elavult lakóterületek) újjáélesztésére.
A Levegő Munkacsoport részletes javaslatokat juttatott el Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkárnak, kérve, hogy a kormány kezdeményezze a törvényjavaslat módosítását.

Kapcsolódó anyagok:

A helyettes államtitkárnak írt levél:
https://www.levego.hu/kapcsolodo_anyagok/javaslatok_a_batrt_t_modosito_t2883_szamu_torvenyjavaslattal_kapcsolatban
A Budapesti Agglomeráció Területrendezési Tervéről szóló 2005. évi LXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat,
http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=39&p_izon=2883

Gazdasági eszközök a fenntartható területfejlesztéshez,
https://www.levego.hu/sites/default/files/kiadvanyok/teruletfejlesztes_0.pdf

A városi terjeszkedés valódi költségei,
https://www.levego.hu/sites/default/files/kiadvanyok/varositerjeszkedes.pdf
Nem marad termőföld Pest megye déli részén a kavicsbányászat miatt,
https://www.levego.hu/sites/default/files/kapcsolodo/utakba-banyaszat_0909.pdf

Hírfigyelő