Támad a nyári szmog!

A nyár végéhez közeledve újra növekszik a forgalom Budapesten, és az erős napsütés hatására egyre gyakrabban alakul ki nyári szmog. Ahogy arra az OMSZ is figyelmeztetett augusztus 22-én, „a fővárosban a délutáni órákban az ózon, este pedig a nitrogén-dioxid koncentrációja meghaladhatja az egészségügyi határértéket”.

A fotokémiai szmog napsütéses, forró időszakokban alakul ki, mint amilyen a mostani is. Elsősorban a közlekedésből származó anyagokból keletkeznek nagy koncentrációban másodlagos szennyezők (ózon és egyéb oxidánsok) a napsütés hatására[1]. Ilyenkor a levegő sárgásbarna színűvé válik, a látótávolság lecsökken. Európában az elmúlt tíz évben leginkább az ózon (O3) és – kisebb mértékben – a nitrogén-dioxid (NO2) koncentrációjának emelkedését figyelték meg ilyen esetekben.

A nitrogén-oxidok fő forrása hazánkban a közlekedés. A városokban a kibocsátott NO2 több mint 80 százaléka származik a gépjárművekből. A szennyezett levegő belégzése csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, súlyosbítja az asztmás betegségeket, és gyakorta vezet légúti megbetegedéshez. A hosszabb távú kitettség következménye a tüdőfunkció gyengülése és vérképelváltozás. Különösen a kisgyermekekre és az asztmás, légúti, szív- vagy érrendszeri betegségben szenvedőkre veszélyes a magas NOx-koncentráció.

A hatályos hazai és uniós jogszabályok szerint egy évben legfeljebb 18-szor haladhatja meg a NO2 koncentrációja az órás határértéket. Ehhez képest a budapesti mérőállomásokon ennél sokkal többször mérnek határérték feletti szennyezést.

Nem csupán a magas nitrogén-oxid szennyezettség okozhat azonban problémákat. A káposztásmegyeri mérőállomáson az ózonkoncentráció volt határérték felett hétfő délután.

Egészségügyi határértéket túllépő szennyezést jellemzően a dél-európai országokban mértek, de sajnos Magyarországon is jelentős mértékű volt az ózonterhelés[2]. Az európai ózonszennyezésért döntően (45%-ban) a közlekedés felel.

Az agresszív oxidáló hatású ózonnal szennyezett levegő belélegzése rövid idő alatt légúti gyulladást okozhat. A folyamatos ózonkitettség pedig csökkentheti a tüdőkapacitást, és gyengítheti az ellenálló képességet a fertőzésekkel szemben. Uniós kutatások szerint rendszeres határérték feletti ózonkitettség esetén 25–30 százalékkal nagyobb esélyünk van arra, hogy valamilyen tüdőbetegségben haljunk meg.[3] Az ózon különös kockázatot jelent azok számára, akiknek már egyébként is sérült a tüdőfunkciójuk (például asztmások, dohányosok).

Az ózon miatti életvesztés szempontjából hazánk a harmadik legrosszabb helyen áll az EU-ban[4].

Az ózonnal különösen szennyezett kora délutáni órákban a gyermekeknek, az időseknek és az érzékenyeknek érdemes kerülni a szabadban tartózkodást és kerülni a fizikai terhelést.


[1] A fotokémiai szmog kialakulásához több összetett folyamat vezet. A folyamat reggel, csúcsforgalom idején kezdődik, amikor a járművekből nagy mennyiségű nitrogén-monoxid, szén-monoxid és szénhidrogén kerül a levegőbe. Délelőttre a nitrogén-monoxidból és a szénhidrogénekből nitrogén-dioxid keletkezik, ami fény hatására elbomlik nitrogén-monoxiddá és atomos oxigénné (O). Délutánra az oxigénatom oxigénmolekulával (O2) reagálva ózonná (O3) alakul. Párhuzamosan az NO2-ból rendkívül mérgező peroxi-acetil-nitrát (PAN) és salétromossav is keletkezik.

[2]              Spatial assessment of PM10 and ozone concentrations in Europe (2005); EEA; 2009,

                http://www.eea.europa.eu/publications/spatial-assessment-of-pm10-and-ozone-concentrations-in-europe-2005-1/at_download/file

[4]              Kevin Barrett, Frank de Leeuw et al: Health Impacts and Air pollution; ETC/ACC Technical Paper 2008/13

Hírfigyelő