2012-től kötelező az energiatanúsítvány

2012. januártól kötelező lesz energiabizonyítványt felmutatni a használt ingatlanok adásvételéhez és az egy éven túli bérléshez. Ez a dokumentum tájékoztat az ingatlan épületszerkezetének és fűtési rendszerének energetikai tulajdonságáról, 10 minőségi kategória egyikébe sorolva a létesítményt. „A közvélemény eddig alig kapott tájékoztatást az intézkedés értelméről Sokan úgy tekintenek rá, mint egy újabb pénzelszívó trükkre, amit az EU erőltet ránk, pedig rendkívül hasznos lépésről van szó” – mondja Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese.
Az energiatanúsítványok szembesítik az ingatlantulajdonosokat épületük esetleges hiányosságaival. A tényleges javuláshoz azonban megbízható és megfizethető építőipari háttérre is szükség lenne. Sokan ma nem forráshiány miatt, hanem a vállalkozókkal szembeni bizalmatlanságból, a korábban szerzett rossz tapasztalatokból kiindulva ódzkodnak a felújításoktól. Az építőipar feladata és érdeke az, hogy a bizalmat minőségi munkával visszaszerezze. Ehhez az kell, hogy a kormányzat biztosítsa a megfelelő szakember-képzést, továbbá erősítse meg az ellenőrzést végző hatóságokat.
Már most sejthető, milyen nagy lesz a kapkodás év elején, hogy a semmiből hirtelen előteremtsék a tanúsítványokat. Pedig az már 2003-ban életbe lépett az Európai Unió vonatkozó irányelve (2002/91/EK), és 2009-ben egyes előírásait már hazánk is bevezette. Tehát lett volna mód a fokozatos felkészülésre a használt ingatlanoknál is, például úgy, hogy az ingatlanközvetítő irodáknál kötelezővé teszik a szerződéskötéshez.
Van azonban jó hírünk is ezzel kapcsolatban. Az egyik biztosító társaság a „zöld” lakásbiztosítási csomagjához támogatást ad az ügyfélnek energiatanúsítvány készíttetéséhez. Így az új terméke népszerűsítésével a biztosító nemcsak a saját üzleti céljait szolgálja, hanem segít pótolni a mindeddig hiányzó társadalmi célú kommunikációt is.
Mint ismeretes, hazánk épületállománya műszaki szempontból kedvezőtlen állapotú. A felújításokkal, korszerűsítésekkel évtizedek óta súlyos elmaradásaink vannak. Magyarországon az épületekben egy köbméter fűtéséhez legalább kétszer annyi energia kerül felhasználásra, mint például Ausztriában vagy Németországban.
Az energiatanúsítvány felgyorsítja az épületek korszerűsítését. Az ilyen befektetések – különösen az egyre emelkedő energiaárak mellett – néhány év alatt megtérülnek. A jobb besorolású ingatlanokat nemcsak olcsóbb üzemeltetni, de jobban el lehet majd adni. A vásárló pedig objektív műszaki mutatókból tájékozódhat, és nem a korábbi energiaszámlák alapján próbálja megbecsülni a várható rezsiköltségeket. Ez utóbbiakat ugyanis az egyéni fogyasztói szokások nagyban befolyásolják.

Kapcsolódó cikkek:
·        https://www.levego.hu/kiadvanyok/a_fosszilis_energiak_hazai_tamogatasa
·        https://www.levego.hu/kapcsolodo_anyagok/csak_a_nyertesek_ujitsanak_fel
·        https://www.levego.hu/kapcsolodo_anyagok/keszitsuk_fel_telepuleseinket_epuleteinket_az_eghajlatvaltozasra

Az energiatanúsítványt előíró hazai jogszabályok:
·        Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM, rendelet, http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0600007.TN
·        Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet, http://www.maisz.hu/ingatlanjog/doc/2008_176.pdf

Hírfigyelő