Közlekedj ÖKOsan! – Alternatív mobilitás

Az Európai Mobilitási Hét idén is a fenntartható közlekedést népszerűsíti. Azt, amit a Budapest Szíve programban megújult Belvárosi utcák ma már minden nap bizonyítanak: mennyivel hangulatosabb, ha a sétáló embereket, a közterületeket nem lepik el az autók, tiszta a levegő, és nem kell a motorzúgást túlkiabálni, ha megállnánk egy kicsit beszélgetni.
 Idén már tizedik alkalommal rendezik meg Budapesten a rendezvénysorozatot, melynek célja a természeti, környezeti értékeket kímélő közlekedési módok bemutatása. A programok szeptember 16-án, pénteken a Városi közlekedési versennyel indulnak, melyben a csapatok a közösségi közlekedésben, kerékpáron és személyautóval teszik próbára magukat. Vajon melyikkel lehet a leggyorsabban célba érni?
Szombaton és vasárnap autómentes hétvége lesz, legalább az Andrássy úton, melyből gyönyörű, sétára ösztönző sugárút válik színes szórakoztató programokkal és civil szervezetek bemutatkozásával. Egész hétvégén lehet majd rajta korzózni. Vasárnap délután a Gödör Klubban a korommentes közlekedésről mutat be példákat a Levegő Munkacsoport egy rövid előadás keretében.
Hétfőn, a Parkolás napján az idei üzenet, hogy nemcsak a közterületeken, de a parkolóházakba, mélygarázsokba is le lehet tenni az autót. A felszíni parkolás ugyanis értékes területeket vesz el a városlakóktól, s mivel nagyságuk a városban nem bővíthető, meg kell találni a lehetőségét annak, hogy a közterületek autótárolás helyett inkább az eredeti funkciójukat töltsék be. A Levegő Munkacsoport a Székely Bertalan utca és az Andrássy út sarkán várják azokat, akiket érdekel a civil szervezet véleménye és fejlesztési koncepciója a városi parkolásról.
Kedden a Közlekedj ÖKOsan! szakmai konferencián szó lesz a főváros új városüzemeltetési modelljéről, aktuális fejlesztéseiről és a csigalassúsággal, de már szerveződő budapesti kerékpárkölcsönző rendszerről, a BuBiról. Szerda a Gyalogos Utcák napja, melynek fő helyszíne idén a II. kerületi Lövőház utca. Az autóforgalom elől lezárt sétáló utcák közösségi, kulturális térré alakulnak, ahol programok színes kavalkádja népesíti be a közterületet.
Az Európai Mobilitási Hetet az Európai Autómentes Nap (szeptember 22.) zárja, melyen a szervezők az autóforgalom elől elzárt Alkotmány utcába várják a gyalogosokat és a kerékpárosokat, ahol az arra járók már fölfedezhetik a BuBi épülő állomásait. Az este pedig a bicikliseké, a Critical Mass-é. Kerékpárosok ezrei – köztük a Levegő Munkacsoport munkatársai és aktivistái – kerekeznek majd végig a városon a XI. kerületi Feneketlen tótól indulva, hogy megmutassák, mennyire kell velük számolniuk a várostervezőknek és a város vezetőinek.

A programok részletesen megtalálhatók a www.mobilitasihetbudapest.hu honlapon.

Hírfigyelő