Kiállítás a képviselőknek a légszennyezésről

A részecskeszennyezés veszélyeiről és a lehetséges megoldásokról nyílt ma kiállítás az Országház Irodaházában. A kiállítást rendező Levegő Munkacsoport a kisméretű szálló por (PM10) csökkentés ágazatközi intézkedési programjában foglalt intézkedésekre hívja fel a képviselők figyelmét annak érdekében, hogy forrás is legyen a végrehajtásukra.
A kiállítás megrendezését az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága is támogatta, hogy a parlamenti képviselők képet kapjanak róla: milyen sokrétű feladat a környezetszennyezés egyetlen fajtájának a visszaszorítása is. Szó van a kormány által elfogadott intézkedési tervben a fűtéskorszerűsítés támogatásáról, a tehergépkocsik kilométer- és szennyezésarányos útdíjának bevezetéséről, az elavult autóbuszok cseréjéről, a dízeljárművek felszereléséről részecskeszűrőkkel és olyan városi övezetek létrehozásáról, ahová csak szigorú környezetvédelmi követelményeknek megfelelő járművek hajthatnak be.
„Bízunk abban, hogy kormányhatározat nem marad csak papíron, hanem mielőbb végrehajtásra is kerül mindannyiunk egészsége érdekében” – mondta a kiállítás megnyitóján Jávor Benedek, a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke.
Magyarországon évente 16 000 ember veszti idő előtt az életét a levegő részecskeszennyezése (PM10) miatt. Továbbá több mint 10 millió napot töltünk évente betegen a finom porként belélegzett különféle káros anyagok miatt. A rendkívül apró méretű szemcsék a közlekedés – mindenekelőtt a dízel járművek –, a fűtés, az ipar és egyéb emberi tevékenységek következtében kerülnek a levegőbe. A részecskeszennyezés – amit szálló pornak is szoktak nevezni – tehető felelőssé többek között a szív- és érrendszeri, légúti, illetve daganatos megbetegedésekért. A legnagyobb veszélyben a gyerekek vannak, hiszen az ő immunrendszerük még kevésbé fejlett, mint a felnőtteké, de érzékenyek a részecskék hatásaira az idősek, a tüdő- és szívbetegek is. Már régóta ismert, hogy amennyiben a születés körüli időszakban kerülnek a szervezetbe ezeknek a részecskéknek egyes összetevői, akkor az felnőtt korban súlyos, nemegyszer visszafordíthatatlan betegségekhez vezethet.
„Üdvözöljük a kormányhatározatot, amely szinte minden olyan intézkedést tartalmaz, amelyek bevezetését a Levegő Munkacsoport már évek, évtizedek óta szorgalmazza” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, majd hozzátette: „Példák sora bizonyítja, hogy a kiállításon is bemutatott intézkedések viszonylag rövid idő alatt jelentősen javíthatnak a helyzeten. Széles körben javítják az emberek életminőségét, és növelik városaink, hazánk gazdaságának versenyképességét.”

A kiállítás anyaga PDF formátumban letölthető innen:
https://www.levego.hu/kapcsolodo_anyagok/az_egeszsegkarosito_szallo_por_csokkentesenek_lehetosegei

A Levegő Munkacsoport Korommentes városok című kiadványa elérhető innen:
https://www.levego.hu/kiadvanyok/korommentes_varosok_legjobb_peldak_a_kozlekedesi_legszennyezes_csokkentesere

Hírfigyelő