Az energiaadók előnyösebbek a gazdaságnak, mint a jövedelemadók

Az energiára és a széndioxid-kibocsátásra kivetett adók sokkal előnyösebbek a gazdaság számára, mint a munkabéren lévő adóterhek – egy most megjelent tanulmány alapján erre hívta fel az uniós pénzügyminiszterek figyelmét több neves politikus.

Az államok súlyos költségvetési hiányát a gazdaságra legkevésbé hátrányos módon kell csökkenteni, mutatott rá közös levelében Hans Eichel volt német pénzügyminiszter, Jannisz Palaiokrasszasz volt görög pénzügyminiszter és volt uniós környezetvédelmi biztos, Josef Reigler volt osztrák alkancellár, Martin Bursík volt cseh miniszterelnök-helyettes és környezetvédelmi miniszter és Franz Fischler volt uniós mezőgazdasági biztos. Ebből a szempontból a legelőnyösebb az energia- és széndioxidadók alkalmazása. A politikusok levelükben a Vivid Economics neves brit kutatóintézet által készített tanulmányra hivatkoznak, amely kilenc uniós ország adórendszerét vizsgálva arra következtetésre jutott, hogy ezeknek az adóknak a hatása sokkal kedvezőbb az ország gazdasági teljesítményére (a GDP növekedésére), a foglalkoztatottságra és a fogyasztásra, mint például a személyi jövedelemadóé. Az energiaadó további előnye, hogy elősegíti a környezetszennyezés csökkentését.

A tanulmány foglalkozik az energiaadónak a szegényebb rétegekre gyakorolt hatásával is. Bár a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az energiaadó a többi adófajtánál általában kevésbé terheli az alacsony jövedelmű polgárokat, de ajánlják, hogy az energiaadót bevezető államok gondoskodjanak a szegények kompenzációjáról.

A tanulmány az Európai Éghajlatvédelmi Alapítvány (European Climate Foundation) támogatásával és az Európai Zöld Költségvetés (Green Budget Europe) közreműködésével készült. Az utóbbi vezetőségében a Levegő Munkacsoport is képviselteti magát.

Az uniós országok pénzügyminisztereinek írt levél, valamint a Carbon taxation and fiscal consolidation: the potential of carbon pricing to reduce Europe’s fiscal deficits című tanulmány és rövid összefoglalója angol nyelven innen tölthető le.

 

Hírfigyelő