Megmaradnak az Olimpia park fái

A Levegő Munkacsoport 10 évvel ezelőtt volt kénytelen először szót emelni az Olimpia park védelméért egy övezetátsorolási eljárásban, amikor felmerült a park közkert övezetből aláépíthető, fásított köztér övezetbe való átsorolásának szándéka. Ezt akkor nem tudtuk megakadályozni, és későbbi tárgyalások alkalmával sem sikerült elhárítani a parkról a mélygarázs építési terv veszélyét. Egészen a mostani, kedvező fordulatig.

A Levegő Munkacsoport pontosan 10 évvel ezelőtt nyilvánított először véleményt a Balassi Bálint utca és a Széchenyi rakpart között fekvő, különösen gyönyörű, idős platánokat, juharokat, ostorfákat, japánakácokat és egyéb értékes fákat tartalmazó Olimpia park védelmében. Ezt a parkot és a Honvéd teret ugyanis az V. kerületi Önkormányzat keretövezet átsorolási eljárással közpark (Z-KK) övezetből fásított köztér (Z-FK) övezetbe akarta soroltatni.

Az övezet megváltoztatásának oka az volt, hogy mindkét zöldterület alá mélygarázst terveztek.

A Honvéd teret sikerült megmentenünk az átsorolástól, de az Olimpia park sajnos jelenleg is Z-FK, vagyis fásított köztér övezetben van. A mélygarázs céljára való kijelölés időzített bombaként fenyegette a parkot.

Az eltelt években többször visszatértünk a témára az V. kerületi Önkormányzatnál, mindeddig sikertelenül.

Tíz év óta most történt kedvező fordulat az ügyben. Az Önkormányzat, felismerve a park csodálatos fáinak egyedi értékét, azt teljes egészében megőrizve kívánja a felüdülni vágyó közönség szolgálatába állítani. Ezt az alábbi emlékeztető tanúsítja.

Schnier Mária, a levegő Munkacsoport elnökhelyettese

Hírfigyelő