Vitafórum: Miért jobb az energiaadó?

Elkészült nemrég egy tanulmány, amely eltérő helyzetű uniós országok, köztük Magyarország energiaadózási rendszerét és lehetőségeit vizsgálja. A kutatás rávilágít arra, hogy az energia­adózás Magyarországon jobbnak tűnik az államháztartási hiány csökkentésére, mint az adózások más formái. A tanulmányt bemutató vitafórumon előadást tart Hans Eichel, Németország korábbi pénzügyminisztere is.

A tanulmányt vitafórum keretében „Több előny, mint hátrány: Szén-dioxid- és energiaadó a költségvetési hiány csökkentésére” címmel mutatja be a Magyar Közgazdasági Társaság, a Levegő Munkacsoport, a brit Vivid Economics és az Európai Zöld Költségvetés (Green Budget Europe) az Európai Éghajlatvédelmi Alapítvány (European Climate Foundation) támogatásával.

 

A vitafórumot 2012. július 4-én, szerdán 14 órai kezdettel

a Budapesti Gazdasági Főiskola Lotz-termében rendezik.

(Budapest V., Markó utca 29-31.).

A rendezvény előadói bemutatják az új tanulmányt, amely eltérő helyzetű uniós országok, köztük Magyarország energiaadózási rendszerét és lehetőségeit vizsgálja. A tanulmány alapos elemzésekkel járul hozzá a gazdasági és pénzügyi válság kezelésével kapcsolatos vitákhoz. A kutatás rávilágít arra, hogy az energia­adózás Magyarországon jobbnak tűnik az államháztartási hiány csökkentésére, mint az adózások más formái. A bevételek növelése és az éghajlat védelme céljából kialakított energiaadózási rendszer a modellek szerint kevésbé veszélyezteti a munkahelyeket és a GDP növekedését, mint munkabért terhelő adók, illetve az általános forgalmi adó.

 

A tanulmány és rövid összefoglalója angol nyelven itt érhető el.

 

A vitafórumon előadást tart Hans Eichel, aki 1999 és 2005 között Németország pénzügyminisztere volt.

 

A rendezvény nyelve angol és magyar, szinkrontolmácsolással.

 

A vitafórum programja a mellékletben található.

 

További felvilágosítás:

Beliczay Erzsébet, beli@levego.hu,

Hírfigyelő