Levél Obamának: az autók helyett a szegények lakjanak jól!

Sokkal több ember fog éhezni világszerte, ha az amerikai kormány tovább folytatja a bioüzemanyagok támogatását – írja a Rettet den Regenwald (Mentsük meg az Esőerdőket) nevű német környezetvédő szervezet.

A Föld kukoricatermésének felét az Egyesült Államok adja, ennek feléből viszont etanolt állítanak elő, hogy azt üzemanyagként az autókba töltsék. Idén az USA nagy részét súlyos aszály sújtja, és a kukoricatermés jelentős hányada megsemmisült. Ennek következtében sok helyütt a szegényebb emberek számára megfizethetetlen magasságba emelkedtek a gabonaárak. Ugyanakkor az amerikai kormány dollármilliárdokkal támogatja az etanol előállítását. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és tudósok a világ minden tájáról azt követelik, Obama vessen véget annak az esztelenségnek, hogy az autók etetése előbbre való az emberek betevő falatjánál.

A Levegő Munkacsoport arra kér mindenkit, hogy csatlakozzon a Barack Obama amerikai elnöknek szóló levélhez, amely az etanoltermelésnek nyújtott állami támogatás megszüntetését sürgeti. A levél itt írható alá.

Hírfigyelő