Legyen az embereké hétvégén a pesti rakpart!

2012 tavaszától kezdve minden hétvégén zárják le a gépjármű-forgalom elől a pesti alsó rakpartot, így biztosítva, hogy azt az emberek szabadidős célokra használják – ezt kérte a Levegő Munkacsoport 2012 januárjában a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatójától, Vitézy Dávidtól.
A civil szervezet rámutatott: a folyópartok rehabilitációja reneszánszát éli az egész világon. A városokban sorra állítják vissza a folyóparton a zöldterületeket, pihenőövezeteket. Budapesten sajnos a rakparton a Duna mindkét oldalán hatalmas a gépjármű-forgalom, így azok pihenésre, kikapcsolódásra alkalmatlanok. Ezt a helyzetet változtatná meg legalább bizonyos mértékig a hétvégi forgalomkorlátozás. Ugyanakkor egy ilyen intézkedés a város közlekedésére nem lenne érdemi hatással, hiszen a hétvégéken egyébként is mérsékelt a fővárosban a gépkocsi-forgalom.
Az eddigi tapasztalatok arra utalnak, hogy a gépjármű-forgalom megtiltása egy-egy területet akkor is vonzóvá tesz, ha semmilyen más esemény nem kerül ott megrendezésre. Néhány évvel ezelőtt egy hétköznap (szeptember 22-én, az Európai Autómentes Napon) lezárásra került az Andrássy út úgy, hogy senki semmilyen rendezvényt nem szervezett oda. Délutánra mégis megtelt az út sétáló, kerékpározó emberekkel, játszó gyermekekkel.
A Levegő Munkacsoport levelére tíz hónap elteltével érkezett válasz. Ez utóbbi értékelését a tisztelt Olvasóra bízzuk.

A Levegő Munkacsoport levele:
A BKK válasza:

Hírfigyelő