Légszennyezés: érthetetlen a kormány halogatása

A PM10-szennyezés csökkentését szolgáló intézkedések halogatásával a mostani kormány – elődeihez hasonlóan – emberek tízezreinek korai haláláért és milliók megbetegedéséért, szenvedéséért felelős. Sajnálatos módon a kormány még azokat az intézkedéseket sem hozta meg, amelyek nem kívánnak meg komolyabb állami ráfordítást, sőt esetenként jelentős többletbevételhez juttatnák az államot. Ezt rögzítette állásfoglalásában a Környezet- és Természetvédő Szervezetek 2013. évi Országos Találkozója. A Levegő Munkacsoport kezdeményezésére készült állásfoglalást a szervezők eljuttatták Orbán Viktor miniszterelnöknek is. Az állásfoglalás szövege az alábbiakban olvasható.

A Környezet- és Természetvédő Szervezetek 2013. évi Országos Találkozójának állásfoglalása a környezeti levegő minőségéről

A Környezet- és Természetvédő Szervezetek 2013. évi Országos Találkozója (OT) mélységes aggodalommal állapítja meg, hogy a kisméretű szálló por (PM10) csökkentés ágazatközi intézkedési programjáról szóló 1330/2011. (X.12.) számú kormányhatározat végrehajtásában nem történt érdemi előrelépés. Az egy évvel korábbi, 2012. évi OT az akkori állásfoglalásában üdvözölte a kormányhatározat megjelenését, egyetértve annak tartalmával, azonban már akkor felhívta a figyelmet, hogy a kormánynak határozott lépéseket kell tenni a programban előirányzott intézkedések megvalósítása érdekében.
Hazánkban évente körülbelül 16 000 ember hal meg a részecske-légszennyezés (PM10) miatt, ami az éves összes haláleset mintegy 12 százaléka. A szennyezett levegővel is összefüggésben rohamosan növekszik az asztmás és tüdőrákos betegek, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A részecskeszennyezés jelentősen hozzájárul az éghajlatváltozáshoz is: eljut a sarkvidékre, és ott leülepszik a jégre, hóra felgyorsítva annak olvadását. A részecske-kibocsátás a szén-dioxid mögött a második legsúlyosabb tényező, ami az éghajlatváltozást előidézi.
A részecskeszennyezés legnagyobb forrásai a közlekedés (és ezen belül is különösen a dízeljárművek) és a háztartási tüzelés.
Számos tanulmány kimutatta: a PM10-szennyezés érdemi csökkentése sokkal kevesebbe kerül, mint amennyi költséget ez a szennyezés okoz. Ezen ok miatt is érthetetlen a kormány halogató magatartása.
Sajnálatos módon a kormány még azokat az intézkedéseket sem hozta meg, amelyek nem kívánnak meg komolyabb állami ráfordítást, sőt esetenként jelentős többletbevételhez juttatnák az államot. Így például évek óta húzódik a tehergépkocsik használatarányos útdíjának a bevezetése, valamint a személygépkocsik adóztatásának a környezet védelmét szolgáló érdemi átalakítása. Hiányoznak a városi dugódíj bevezetését lehetővé tévő jogszabályok is.
Csupán jogszabály-módosítást igényelne például a háztartásokban elégethető szilárd tüzelőanyagokra vonatkozó előírások szigorítása. Ennek hiányában kerül százezer tonnaszámra lakossági értékesítésre az elégetésekor rendkívül környezetszennyező és egészségkárosító mátrai lignit. Viszonylag kis összegbe kerülne, viszont óriási haszonnal járna a lakosság széles körű felvilágosítása annak érdekében, hogy minél kevesebben tüzeljenek műanyaggal és egyéb hulladékkal. Szintén kevés pénzbe kerülne a gépjárművek környezetvédelmi ellenőrzésének szigorítása és gyakorítása.
A PM10-szennyezés csökkentését szolgáló intézkedések halogatásával a mostani kormány – elődeihez hasonlóan – emberek tízezreinek korai haláláért és milliók megbetegedéséért, szenvedéséért felelős. A Környezet- és Természetvédő Szervezetek XXII. Országos Találkozója sürgeti ennek a helyzetnek a megváltoztatását, a PM10-szennyezés csökkentéséről szóló kormányhatározat haladéktalan és hatékony végrehajtását.

Gödöllő, 2013. március 23.

Hírfigyelő