Mentsük meg az Északi-sarkvidéket!

Eltűnőben van az Északi-sarkvidék jege, amelytől mindannyiunk élete függ. Az elmúlt 30 évben elvesztettük a sarkvidéken úszó jégsapka háromnegyedét. A jég már több mint 800 000 éve állandó eleme a Jeges-tengernek. Ma pedig azért is olvad, mert fosszilis tüzelőanyagokból is származó energiát használunk, és az így kibocsátott szennyező anyagok miatt melegszik az éghajlat.  Továbbá a gépjárművekből és a fűtésből eredő kormot a szelek az Északi-sarkvidékre juttatják, ott lerakódva pedig sötétebbé teszi a jég felületét és csökkenti annak fényvisszaverő képességét, ezzel gyorsítva a globális felmelegedést.

A közeljövőben az Északi-sarkvidék az ember megjelenése óta először válhat jégmentessé. Ez nemcsak az ott élő emberekre és állatokra – például a jegesmedvékre, narválokra, rozmárokra –, hanem ránk, a világ más helyein élőkre is pusztító hatást gyakorolhat. Az Északi-sarkvidéken található jég és hó a napsugárzás jelentős részét visszaveri az űrbe, ezzel hűvösen tartja a bolygónkat, és stabilizálja azokat az időjárási rendszereket, amelyektől növénytermesztésünk is függ.

A Levegő Munkacsoport is támogatja Greenpeace kampányát az Északi-sarkvidék megmentésére, melynek fontos lépése a koromkibocsátás csökkentése. A Greenpeace ötletes és látványos akcióval tiltakozott a Shell olajtársaság ellen, amely több más céggel együtt az Északi-sarkvidék jege alatt található olajtartalékra is megpróbál lecsapni. A kampányhoz itt lehet csatlakozni. A videót a Youtube-ról letiltották, de itt továbbra is elérhető.

Hírfigyelő