Évi 1000 milliárdos áfacsalás és kormányzati tétlenség

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalban (NAV) tapasztalható visszásságok és az ezt támogató egyes kormányzati körök teszik lehetővé az évi több mint 1000 milliárd forint áfacsalást, amelyet szervezett bűnözői körök követnek el Magyarországon – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a mai napon tartott a Levegő Munkacsoport és a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) az atlatszo.hu közreműködésével. Horváth András, a NAV munkatársa elmondta: az adócsaló nagyvállalatoknál a NAV nem végez érdemi ellenőrzést. Ugyanakkor komoly retorziók érik azokat az adóhivatali dolgozókat, akik megpróbálnak fellépni a korrupciós jelenségek, illetve a nagy adócsalók ellen. Emiatt az ügyészségen tett feljelentést, és egyúttal a nyilvánosság támogatását is kéri.

 „A VÉSZ számos alkalommal hívta fel a figyelmet arra, hogy a jelenlegi adózási és adóellenőrzési rendszer betarthatatlan és kontraszelektív jellegű: kedvez a csalóknak, és ellehetetleníti a tisztességes szereplőket. A most napvilágra kerülő tények szerves bizonyítékai ennek a rossz rendszernek” – állapította meg Éliás Ádám, a VÉSZ elnöke.

 „Tudomásunk van arról, hogy az adóhivatalban a 2007-ben felerősödött és az azóta is tartó visszás jelenségekről számos konkrét jelzés, részletes tájékoztatás érkezett a kormányzat legfelsőbb köreihez, azonban semmilyen érdemi intézkedés nem történt a helyzet megváltoztatására” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A témával kapcsolatos gyakori kérdések és válaszok itt olvashatók:

https://www.levego.hu/hirek/2013/11/1000_milliardos_afacsalas_kerdezz_felelek

Az első sajtótájékoztatón készült kissé szerkesztett 47 perces videófelvétel itt érhető el: 

http://www.youtube.com/watch?v=6VLyglgJXZQ

A 2. sajtótájékoztatóról készült videó:

http://www.youtube.com/watch?v=uacMlaN0b1M 

A vágott, 20 perces változat (az első sajtótájékoztatóról) pedig az atlatszo.hu-n érhető el: 

http://vimeo.com/78932930

A sajtótájékoztatót rendező szervezetek várják a témával kapcsolatos bejelentéseket az info@atlatszo.hu címen vagy a http://atlatszo.hu/magyarleaks/ oldalon.

Javaslat az Európai Bizottságnak az adócsalások elleni küzdelemhez

Válogatás a sajtómegjelenésekből

Horváth András nyilatkozata

Lukács András nyilatkozata

Részletes háttéranyag

Press release in English

Background material in English

Video of the press conference with English subtitles 

Proposal for the European Commission on combating tax fraud

Some press appearances in English

Hírfigyelő