Az F-gázok szigorúbb szabályozása: az éghajlat védelme és több munkahely

A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia az alkalmazkodásra és a zöld gazdaság fejlesztésére fókuszál. A Levegő Munkacsoport számos fórumon szorgalmazza, hogy álljon ki hazánk az F-gázok szigorú szabályozása mellett, használatának fokozatos visszaszorítása érdekében. Korábban is keresettek voltak a természetes közegekkel (például ammóniával) működő magyar technológiai berendezések. A gyártási kultúra ma is megvan. Ezt lehetne tudatos gazdaságfejlesztési politikával újjáéleszteni. Várjuk a gyártásban, szervizelésben, a hűtő- és klímaberendezések alkalmazásában érdekelt vállalkozásokat egy közös platform kialakítására.

Tizennégy hónapos tárgyalássorozat eredményeként az Európai Parlament (EP) Környezetvédelmi Bizottsága elfogadta az F-gázok szabályozásának végső szavazásra előkészített anyagát. A tervezetet március közepén kívánják a parlament plenáris ülésén megszavaztatni. A múlt év utolsó heteiben Bas Eickhout dán EP-képviselő, az F-gázokról szóló tárgyalások vezetője megegyezett a tagországok illetékes minisztereivel. Eickhout szerint az éghajlatváltozás kezelése érdekében drámai módon le kell csökkenteni a rendkívül erősen üvegházhatású gázok használatát. Európa megtette az első lépéseket egy globális egyezmény felé. Ezzel utat nyitott zöld vállalkozások százainak, hogy környezetbarát termékeik révén nagyobb szerepet játszhassanak a hűtés-klimatizálás területén.

A New York Times is áttörésként értékelte a megegyezést. Közelebb kerültünk ahhoz a végső célhoz, hogy az egész világ megegyezzen az F-gázok kivonásában. A megállapodás alapján 2015-től Európában egy kvótarendszer áll fel. 15 év alatt fokozatosan csökkentik az európai piacon az F-gázok mennyiségét. 2030-ra majdnem 80%-os csökkenést kell elérni. Ez reális cél, mert a berendezések addigra már elavulnak, illetve számos területen rendelkezésre állnak új technológiák a helyettesítésre. Néhány helyen már most helyettesíteni fogják a különösen káros gázokat, például a szupermarketek nagy hűtőrendszereiben.

A klímaberendezéseknél sajnos nem sikerült hasonló eredményre jutni. A sokszor házilagosan felszerelt, kisméretű klímák gyakran szivárognak, nagyobb mennyiségű F-gázt kibocsátva. Jelenleg kilencven százalékban Kínából importáljuk ezeket a berendezéseket, de európai vállalatok egyre növekvő összegeket fordítanak a természetes közeggel működtethető klímaberendezések kifejlesztésére, sorozatgyártására. Eickhout megjegyezte, hogy elszalasztottak egy gazdaságélénkítési lehetőséget azzal, hogy ezeknek a vállalatoknak nem küldenek pozitív jelzéseket, biztatást az éghajlatot károsító közegek szabályozásának szigorításával.

Márciusban az új szabályozást formálisan még jóvá kell hagyni az Európai Parlamentnek és a Miniszterek Tanácsának.

Hírfigyelő