Az Európai Parlament elsöprő többséggel ratifikálta az üvegházhatású F-gázok részleges kitiltását

Az Európai Parlament elsöprő többséggel ratifikálta az üvegházhatású F-gázok részleges betiltását

Másfél évig tartó egyeztetések után az Európai Parlament március 12-én 644 igen, 19 nem és 16 tartózkodás mellett, megszavazta az F-gázokról szóló új rendeletet. Betiltanak néhány különösen éghajlatkárosító ipari gázt (HFC), amelyeket eddig hűtő- és klímaberendezésekben, tűzoltó készülékekben, szóróflakonokban és habképzőként használtak. A témával foglalkozó környezetvédő szervezetek, közöttük a Levegő Munkacsoport is, biztató lépésnek tekinti a szabályozást.

A megegyezést hosszas viták előzték meg, amelyben az ellenérdekelt vegyipari és a szabályozással érintett berendezéseket gyártó cégek különösen aktívak voltak. Végül a holland Bas Eickhout vezette tárgyalásokon sikerült jelentős szigorításokat elérni a 2006-os szabályozáshoz képest. Ez lökést ad a környezetbarát alternatívaként ajánlott, természetes gázokkal működtetett berendezések fejlesztésének.

Clare Perry, a Környezeti Vizsgálatok Ügynöksége (Environmental Investigation Agency, EIA) nevű civil szervezet globális környezeti kampányának vezetője szerint az EU a jövőben katalizátorszerepet játszhat globális szintéren is az F-gázok kiváltásával kapcsolatban. Ha sikerül egy világméretű megegyezés, akkor ezzel 2050-re mintegy 100 milliárd tonna CO2-egyenértékű üvegházgáz-kibocsátás kerülhető el.

Az új szabályozás korlátozza a HFC-k európai piacra kerülését. 2030-ra közel 80 százalékkal, lépcsőzetesen tervezi lecsökkenti a jelenlegi mennyiséget. Ma még csak 2 százalékban részesednek ezek a közegek Európában az üvegházhatású gázkibocsátásból, de mennyiségük növekszik.

A piacra kerülő mennyiség korlátozásával és egyes területekről kitiltásával egyidejűleg, az EU megegyezett abban is, hogy több ágazatban nem alkalmaznak többé HFC közegeket új berendezéseknél. A kereskedelmi hűtőberendezésekből például 2022-re végleg kitiltják. Emellett 2020-tól az igen magas, a CO2-nél 2500-szor nagyobb felmelegedési potenciállal rendelkező HFC-ket a meglevő berendezések javítása, karbantartása során ki kell cserélni.

Susanna Williams, az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) nevű civil szövetség éghajlatért és energiapolitikáért felelős vezetője szerint ma több mint 400 európai cég, köztük sok kkv gyárt éghajlatbarát berendezéseket természetes közeggel. A szabályozás számukra biztatást jelent további innovációkhoz.

Magyarország F-gázokra vonatkozó szabályozása és kezelési gyakorlata alapján az európai középmezőnyben van. Jó a szakértelem a felsőfokú végzettségűek és a szakmunkások között e területen. Ugyanakkor a gyártásban e területen is nagyon kicsi szerepünk van. Érdemes lenne a növekvő hűtési és légkondicionálási igények kielégítésére és a megújuló energiák nagyobb térnyerése érdekében (pl. hőszivattyús rendszerek) innovációs stratégiát kidolgozni a hazai természetes közegű berendezések gyártására, és ehhez igazítani a hazai szabályozást.

A Levegő Munkacsoport összeállítása a természetes közegek alkalmazási területeiről:

Hírfigyelő