Magyar civil szervezetek elvárásai az európai parlamenti képviselőjelöltektől

Alulírott civil szervezetek azt várják el az európai parlamenti képviselőjelöltektől, hogy megválasztásuk esetén mandátumuk teljes időszaka alatt minden tőlük telhetőt tegyenek meg annak érdekében, hogy az Európai Unió 2014 és 2019 között teljesítse az alábbiakat:

  1. Az Európai Parlament képviselői a szavazások, döntések előtt kérjék ki a civil szervezetek véleményét.
  2. Biztosítsák lehető legszélesebb körben az információhoz és a tájékoztatáshoz való jogot, a társadalmi részvételt és az igazságszolgáltatáshoz történő hozzáférést annak érdekében, hogy az érintettek érdemi bevonásával szülessenek meg a döntések. A vonatkozó Aarhusi Egyezmény legyen érvényes teljes egészében az EU intézményeire is.
  3. Az Európai Parlament szigorúan kérje számon az Európai Bizottságon és a tagországokon az EU2020 Stratégiának történő megfelelést, vagyis a több és jobb munkahely megteremtését, a kutatás és innováció kiemelt fejlesztését, az éghajlat védelmét, a természeti erőforrások megóvását, az energia hatékony felhasználását, az oktatás színvonalának jelentős javítását minden korosztály részére, valamint a szegénység felszámolását.
    1. A jelenleginél sokkal igazságosabb adórendszert hozzanak létre: csökkentsék az alkotó emberi munkát sújtó adókat, és ezzel egyidejűleg emeljék a természeti erőforrások használatát és a környezetszennyezést terhelő adókat, továbbá szorítsák vissza az adócsalásokat, adóelkerüléseket.
  4. Számolják fel a környezetileg káros és a súlyosan piactorzító támogatásokat, az így felszabaduló forrásokat pedig az EU2020 Stratégia fő céljainak megvalósítására fordítsák. Ennek megfelelően alakítsák át az uniós költségvetést és az Európai Beruházási Bank (EIB) hitelezési gyakorlatát is. Legyen kötelező minden tagállamnak évente részletesen nyilvánosságra hoznia a közpénzből történő összes támogatást, beleértve az adókedvezményeket is.
  5. Vessenek ki környezetvédelmi vámot azokra a főbb termékekre, amelyeket az előállító országban nem terhelik olyan környezetvédelmi jellegű adókkal, díjakkal, mint az EU-ban. Az így befolyó összeget juttassák vissza az érintett országoknak éghajlatvédelmi célokra.
  6. Határozottan lépjenek fel a korrupció, a hatalommal való visszaélések ellen. Csak olyan ország kaphasson uniós támogatást, amely a legjobb nemzetközi gyakorlat és a témával foglalkozó civil szervezetek (különösen a Transparency International) ajánlásai alapján hatékony intézkedéseket vezet be a korrupció visszaszorítására, az átláthatóság növelésére.
  7. Fogadják el kötelező érvényű célként, hogy 2030-ig az éghajlatváltozást előidéző gázkibocsátások 55 százalékkal, az energiafelhasználás 40 százalékkal csökkenjen az 1990. évi szinthez képest, továbbá jelentősen emelkedjen a fenntartható módon termelt megújuló energia felhasználásának az aránya.
  8. Fogadják el kötelező érvényű célként, hogy az EU épületállományának végső energiafelhasználása 2050-ben 80 százalékkal kevesebb legyen, mint 1990-ben és ehhez rendeljenek megfelelő köztes célkitűzéseket 2020-ra, 2030-ra és 2040-re.
  9. Tiltsák meg új atomerőművek létesítését, és ösztönözzék a meglévők bezárását.
  10. A környezeti levegő minősége az EU teljes területén feleljen meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak, továbbá érdemben javuljon a beltéri levegő minősége.
  11. Olyan vízügyi politikát valósítsanak meg, amelynek fő eredménye vizeink jó ökológiai és kémiai állapota, valamint a szélsőséges időjárási helyzetekhez és az éghajlatváltozás kihívásaihoz való alkalmazkodás.
  12. Állítsák meg a biológiai sokféleség csökkentését az EU-ban, és segítsék elő az erdők pusztításának befejezését a fejlődő országokban.
  13. Jelentősen csökkentsék a természeti erőforrások felhasználását, szorítsák vissza a pazarlást. A tervezett GDP/RMC (az egységnyi bruttó hazai termékre jutó nyersanyag-fogyasztás) indikátor helyett vagy mellett a különböző hatások jobb követhetőségét szolgáló víz-, föld-, karbon- és anyaglábnyommal mérjék az erőforrás-felhasználást. Ezen lábnyomok alapján határozzanak meg célszámokat az erőforrás-fogyasztás csökkentésére. Az erőforrások használatát jelentősen befolyásoló szabályozások hatásvizsgálatakor legyen kötelező a 4 lábnyom kiszámítása.
  14. A hulladékok újrahasználatának és újrahasznosításának együttes aránya az EU-ban haladja meg a 70 százalékot.
  15. Nagymértékben csökkentsék a veszélyes vegyi anyagok (köztük a peszticidek és a nanoanyagok) használatát, ezeket helyettesítsék veszélytelen vagy jóval kevésbé veszélyes anyagokkal, eljárásokkal.
  16. A Közös Agrárpolitika valóban szolgálja a természeti erőforrások és a vidék népességmegtartó képességének megőrzését. Olyan támogatási rendszereket hozzanak létre, amelyek a területhasználat ökológiai adottságokhoz való átalakulását segítik és csökkentik az intenzív, nagyüzemi mezőgazdálkodási módszerek alkalmazását.
  17. Szerezzenek érvényt a genetikailag módosított szervezetek köztermesztése tiltásának, a magyar Alaptörvényben megfogalmazottakhoz hasonlóan.
  18. Jelentősen javítsák az élelmiszerek minőségét, az élelmiszerbiztonságot.
  19. Rövid távon 5%-osra korlátozzák az agroüzemanyagok felhasználási arányát a közlekedésre, hosszabb távon pedig teljes mértékben számolják fel alkalmazásukat. Haladéktalanul szüntessék meg az agroüzamanyagok előállításának és felhasználásának támogatását.
  20. Csak olyan nemzetközi kereskedelmi egyezmények elfogadását támogassák, amelyek nem rontják le a már meglévő szociális és környezetvédelmi normákat, és nem adnak lehetőséget a nemzetek feletti cégek számára a demokratikus intézményrendszer megkerülésére.
  21. A nemzetközi fejlesztési területen az EU tagállamai teljesítsék GNI-arányos vállalásaikat, és ezen források felhasználásának hatékonysága jelentősen javuljon.

Biokultúra Közép-Magyarországi Egyesület

CEEWEB a Biológiai Sokféleségért

Csermely Környezetvédelmi Egyesület

Gaja Környezetvédő Egyesület

GATE Zöld Klub Egyesület

Gemenc Természetvédelmi és Sport Egyesület

Kalocsakörnyéki Környezetvédelmi Egyesület

Környezet-, Egészség- és Természetvédő Klub Tokodaltáró

Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata

Levegő Munkacsoport

Magonc Alapítvány

Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány

Magyar Környezeti Nevelési Egyesület

Magyar Környezetvédelmi Egyesület

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

Magyar Természetvédők Szövetsége

Nők a Balatonért Egyesület

Pomázi Közművelődési és Környezetvédő Egyesület

Reflex Környezetvédő Egyesület

Terep Szemle Stúdió Közhasznú Egyesület

Természetes Életmód Alapítvány

Tokaji Természetvédelmi Egyesület

Vadvirág Egyesület

Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány

Válaszúton Hagyományőrző és Környezetvédő Alapítvány

Vezér Hallgatói Egyesület

 

A Levegő Munkacsoport megjegyzése:

A fenti elvárások széles körű egyeztetéssel kerültek kialakítására.

Több jelentős hazai civil szervezet jelezte, hogy bár alapjában egyetértenek a fenti elvárásokkal, nemzetközi ernyőszervezeteik a fentieknél jóval kevesebb, azonban számukra különösen fontos témákra helyezték a hangsúlyt, ezért ők is ezeket közvetítik a magyar EP-képviselőjelölteknek.

Hírfigyelő