Autómentes hétvége az Andrássy úton

 

Környezetvédelmi tanácsadást is tart sátrában a Levegő Munkacsoport a gépjárműforgalom elől lezárt Andrássy úton (az Eötvös utca és a Csengery utca között) most szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig az Európai Mobilitási Hét rendezvényén. Ebből az alkalomból tanulságos egy kis történelmi áttekintés.

Megelégelve a gépjárműforgalom okozta ártalmakat, egy francia város, La Rochelle lakói 1997. szeptember 22-re  autómentes napot hirdettek. Az esemény sikerén felbuzdulva a következő évben már szerte Franciaországban, majd Olaszországban is tartottak ilyen rendezvényeket szeptember 22-én. Az Európai Autómentes Napot Margot Wallström, az EU akkori környezetvédelem biztosa indította útjára 2000-ben, amely hamar egyhetes rendezvénnyé nőtte ki magát. Az Európai Mobilitási Hét már első meghirdetésekor, 2002-ben siker volt, hiszen 21 ország 320 önkormányzata vett részt benne, és további 111 város támogatta.

Hazánkban először 2000-ben rendeztek hivatalosan autómentes napot, mégpedig Hatvanban, Pécsett, Szegeden és Veszprémben. Budapesten az akkori főpolgármester úgy vélte, hogy a főváros nem alkalmas egy ilyen nap megrendezésére, így csak a Levegő Munkacsoport és a Városi Biciklizés Barátai tüntetett közösen a Ferenciek terén a neves nap alkalmából. Ugyanekkor a szervezetek aktivistái egy transzparenst lógattak le a Budaörsi út gyalogos felüljárójáról „Európában ma Autómentes Napot ünnepelnek” címmel, majd átadtak egy petíciót is a főpolgármesternek a fővárosi tömegközlekedés javítása érdekében. Több kerületi rendezvény után 2002-re sikerült elérni, hogy Budapest legalább támogató település legyen, így az Andrássy út egy napra a gyalogosoké lett. Még további két évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a főváros vezetése aláírja az Európai Autómentes Nap Kartáját, és így hivatalosan is résztvevő település lettünk.

2002-ben a civil szervezetek nem kaptak engedélyt semmiféle kerékpáros felvonulásra, mert azt a rendőrség veszélyesnek ítélte. Az ezt követő években viszont már több tízezren bringáztak a Critical Mass felvonuláson az Autómentes Napon.

Most, amikor a környezetvédő civil szervezetek sokszor megoldhatatlannak tűnő nehézségekkel küszködnek, érdemes visszagondolni arra, mennyi mindet sikerült elérni, ami korábban csak ábrándnak tűnt.

Az Európai Mobilitási Hét 2014. évi programjairól itt lehet tájékoztatást kapni:
http://www.bkk.hu/mobilitasihet/,
http://emh.kormany.hu/2014-evi-europai-mobilitasi-het-es-automentes-nap-magyar-szlogenje

 

 

Hírfigyelő