Nem szabad visszavonni az előző Európai Bizottság fontos környezetvédelmi javaslatait!

Európa környezettudatos állampolgárainak milliói döbbentek meg azon, hogy az új Európai Bizottság visszavonni szándékozik az előző Bizottság több lényeges környezetjavító csomagját.

Az összesen mintegy 15 millió tagot képviselő 140 zöld szervezetet (köztük a Levegő Munkacsoportot) tömörítő Európai Környezetvédelmi Iroda főtitkára, Jeremy Wates levelet írt az Európai Bizottság vezetőinek és a tagállamok miniszterelnökeinek, amelyben azt szorgalmazza, hogy a levegőtisztaság-védelemről és a hulladékokról szóló javaslatcsomagok továbbra is maradjanak a Bizottság napirendjén.

A levegős és hulladékos csomagokat 2013 decemberében, illetve 2014 januárjában tette közzé a Bizottság. Céljuk, hogy tisztuljon az uniós országok levegője, hatékonyabban kerüljenek felhasználásra az erőforrások, és javuljon az EU versenyképessége. Jeremy Wates levelében rámutatott: ha ezeket a csomagokat visszavonnák, akkor az európai intézmények jelentős munkája veszne kárba, aminek az lenne az üzenete, hogy ezek az intézmények nagyon alacsony hatékonysággal dolgoznak. Ennél is sokkal nagyobb baj, hogy nem valósulnának meg a csomagokban rejlő, az EU-t jelentős környezeti, egészségi és gazdasági előnyökhöz juttató javaslatok.

Az Európai Unióban tízszer annyian halnak meg a légszennyezés következtében, mint közlekedési balesetben. Az előző Bizottság javaslatainak megvalósításával évente 58 000 idő előtti elhalálozást lehetne megelőzni, a lakosság egészségének javulása eredményeként pedig évi 40-140 milliárd euró veszteséget kerülhetnénk el. Ezen felül mintegy 3 milliárd eurós többletbevétel keletkezhetne a munkahelyi hatékonyság és a mezőgazdasági terménymennyiség növekedésének köszönhetően, valamint annak hatására, hogy a levegőszennyezés kevésbé rongálja az épületeket. Ugyanakkor a javasolt intézkedések megvalósítása évente mindössze 3,4 milliárd euróba kerülne, és mintegy 100 000 új munkahelyet teremtene. Mindezt érzékeli a lakosság is: a közvélemény-kutatások szerint az unió polgárainak 79 százaléka szeretné, hogy az EU tegyen lépéseket a levegő minőségének javítása érdekében.

A hulladékos csomag megvalósítása alapvetően szükséges a termelési költségek csökkentéséhez, az EU versenyképességének javításához, és mintegy 180 000, hosszú távon is megmaradó munkahelyet teremtene. Jelentősen csökkentené azon erőforrások használatát, amelyek egyre kevésbé állnak rendelkezésünkre és egyre költségesebbek lesznek. Ezért Európa-szerte civil szervezetek, helyi önkormányzatok és gazdasági szervezetek széles köre támogatja a csomag elfogadását.

(Készült az Európai Környezetvédelmi Iroda közleménye alapján, amely témával kapcsolatos hivatkozásokat is tartalmaz.)

Az Európai Környezetvédelmi Iroda levele az Európai Bizottsághoz itt, a magyar fordítása itt olvasható.

Hírfigyelő