Senki ne mérgezhesse a levegőnket az EU-ban!

Olyan levegőminőségi jogszabály-tervezet elfogadását támogassa az európai környezetvédelmi miniszterek június 15-i ülésén, amely elősegíti az emberek egészségének megóvását – ezt kéri a Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek írt levelében a Levegő Munkacsoport.

Az Európai Unióban évente több mint 400.000 ember idő előtti halálozásáért felelős a légszennyezés, beleértve az évi több mint 16.000 halálesetet Magyarországon. A rossz levegőminőséggel összefüggő súlyos betegségek kórházi kezelése, a szükséges gyógyszerek és a rengeteg emiatt kieső munkanap óriási terhet ró a gazdaságra is. A légszennyezés miatti egészségkárosodás, halálozás költségei Magyarországon csak 2010-ben 2.500 és 7.400 milliárd forint közötti összeget emésztettek fel! A légszennyezés károsan hat továbbá a természetre, a biológiai sokféleségre, a mezőgazdasági termelésre, az épületekre és műemlékekre. Tanulmányok sora bizonyítja, hogy a légszennyezés csökkentése érdekében hozott intézkedések sokszorosan megtérülnek a gazdaság számára is.

A statisztikákból kiderül: az eddigi szabályozások bár javítottak a helyzeten, szükség van a tiszta levegő erősebb védelmére. Ezért kezdeményezte az Európai Bizottság a levegőtisztasági jogszabályok szigorítását, a kibocsátási határértékek csökkentését. A döntési eljárásban most a tagállamok környezetvédelmi miniszterein van a sor. Nekik kell bólintaniuk egyes légszennyező anyagok kibocsátási határértékének csökkentésére.  Magyarországnak alapvető érdeke egy szigorúbb szabályozás elfogadása.

A miniszternek írt levél itt olvasható.

Hírfigyelő