A tisztább levegőről szavaznak az Európai Parlamentben

Hatvan civil szervezet levélben sürgeti az Európai Parlament képviselőit, hogy szavazzák meg a szigorúbb levegőtisztasági előírásokat.

Évről évre több mint 400 000 európai – köztük 16 000 magyar – veszíti életét idő előtt a levegőszennyezés miatt. Ezért javasolja az Európai Bizottság a légszennyező anyagok kibocsátásáról szóló előírások (a nemzeti összkibocsátási határértékekről szóló irányelv) szigorítását. Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága ma dönt a javaslatok támogatásáról.

Sok más civil szervezettel együtt a Levegő Munkacsoport is sürgeti a szigorítást. Ennek érdekében levelet írt a Környezetvédelmi Bizottság magyar tagjainak – Balczó Zoltánnak, Hölvényi Györgynek, Jávor Benedeknek és Szanyi Tibornak –, kérve, hogy számukra a szavazáskor fontosabb legyen az emberek egészsége, élete, mint egyes szűk érdekcsoportok gazdasági érdekei. Ezzel egyúttal Magyarország gazdasági versenyképességének javítását is támogatnák, hiszen a rossz levegőminőséggel összefüggő súlyos betegségek kórházi kezelése, a szükséges gyógyszerek, és a rengeteg emiatt kieső munkanap óriási terhet ró a gazdaságra. Az Európai Bizottság megbízásából készült tanulmány szerint az ezek miatti költségek 2010-ben Magyarországon 2.500 és 7.400 milliárd forint közötti összeget tettek ki! A légszennyezés hátrányosan hat továbbá a természetre, a biológiai sokféleségre, a mezőgazdasági termelésre, az épületekre és műemlékekre is.

A civil szervezetek levele (angolul) itt olvasható.

Hírfigyelő