Huszonöt hektár természeti területet sikerült megvédeni Pest megyében

A Pest Megyei Kormányhivatal elutasította egy kavicsbánya bővítésére irányuló kérelmet Bugyi község területén. Ezáltal 25 hektár olyan föld maradhat meg, amely Natura 2000 területként számos védett madárfajnak biztosít otthont. A döntésben szerepet játszott a Levegő Munkacsoport állásfoglalása is.

A hatóság határozatának indoklásában kijelentette: „A Levegő Munkacsoport levelében előadta, hogy a tárgyi bányaterület bővítési igénye természetvédelmi szempontból aggályos és a [kérelmező vállalkozás által benyújtott] Dokumentum nem támasztja alá a bányászati tevékenység bővítésének létjogosultságát a Natura 2000 terület gyepterületeinek megszüntetésével szemben.” Továbbá leírja, hogy ez a hely a Felső-Kiskunsági szikes puszták és turjánvidék elnevezésű különleges madárvédelmi terület része. Itt olyan fajok élnek, mint a világszerte veszélyeztetett, gyönyörű tollazatú túzok, valamint a kedves, szelíd székicsér, amelyből az egész országban csupán 40 költőpár található. A terület más védett, ritka madaraknak is az élőhelye, például vércséé, a hamvas rétihéjáé, a réti fülesbagolyé és a fekete gólyáé.

A Levegő Munkacsoport egyúttal köszönetét fejezi ki a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnak és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnak, akik állásfoglalásaikban szintén kifejtették, hogy a bányaterület bővítését táj- és természet, valamint élőhelyvédelmi szempontból nem tartják megengedhetőnek.

További részletek itt olvashatók.

Hírfigyelő