Mikor tiltják be a lignit árusítását a lakosságnak?

Hamarosan közigazgatási egyeztetésre kerül az a kormányrendelet-tervezet, amely betiltaná a lignit árusítását lakossági tüzelőberendezésekben történő használatra. Ez derül ki abból a levélből, amelyben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Sallai R. Benedeknek, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága elnökének a kérdésére válaszolt.

A Levegő Munkacsoport üdvözli a hírt, amelyet saját sikerének is tekint, hiszen évek óta sürgeti, hogy tiltsák be a lignit értékesítését a lakosság részére. A bányáiban kitermelt lignitet a Mátrai Erőmű 2008-ban kezdte árusítani a háztartási fűtés céljából, és 2015-ben már 370 ezer tonnát adott el ilyen módon. Ez rettenetes légszennyezést okoz sok településen, sok megbetegedést és számos idő előtti halálozást idézve elő. A Levegő Munkacsoport már többször rámutatott, hogy a lignittel történő lakossági fűtés sokkal többe kerül a társadalomnak, mintha az érintett háztartások részére kedvezményes áron biztosítanának tüzifát (nemrég például V. Németh Zsolt környezetügyért felelős államtitkárnak írt erről levelet).

Ugyanakkor aggodalomra ad okot a miniszter válaszának az a kitétele, mely szerint a tiltás csak a rendelet hatályba lépését követő 18. hónapban lépne életbe. Ez azt jelenti, hogy – az előre hozott vásárlásokat is figyelembe véve – még legalább három évig alkalmazná a lakosság széles körben ezt a rendkívül környezetszennyező és alacsony hatékonyságú tüzelőanyagot.

Hírfigyelő