A szénerőművek korszerűsítésével évi 20 000 emberhalál előzhető meg

Megfelelő szabályozással 85 százalékkal lehetne csökkenteni a szénerőművek által kibocsátott mérgező anyagok miatti elhalálozásokat az Európai Unióban. Ennek ellenére az EU-ban működő szénerőművek fele az előírt határérték felett szennyezi a levegőt. Erre a következtetésre jutott egy új tanulmány.

Kétéves csúszással, de még az év vége előtt megszülethet a nagy szénerőművek levegőszennyezését korlátozó technikákat bemutató kézikönyv, az LCP BREF új változata. Erre való figyelemmel adott ki egy új tanulmányt öt civil szervezet arról, miért is kormol olyan nagyon sok gyár, erőmű, és min kellene változtatni ahhoz, hogy ne így legyen. Az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB), a Környezet és Egészség Szövetség (HEAL), az Európai Éghajlatvédelmi Hálózat (CAN Europe), a Sandbag és a WWF„Az Európa fölött lebegő sötét felhő elfújása: hogyan ment életeket a szénfelhasználás korlátozása” („Lifting Europe’s Dark Cloud: How cutting coal saves lives”) című tanulmánya a kibocsátáscsökkentés sok eszközét mutatja be. Jól beállított és kikényszerített kibocsátáskorlátozással rászoríthatók a nagy szénerőművek a már bevált technikai megoldások használatára. Ha ez megtörténik, az évi 22 900 idő előtti halálozásból, amit ezeknek a szénerőműveknek tudhatunk be, mintegy 20 000 nem fog bekövetkezni.

Megállapítják a tanulmány szerzői, hogy a most hatályos szabályozás azért nem érvényesül, mert túl sok kiskaput hagytak a jogalkotók. Az európai szénerőművek mintegy felének van engedélye az Ipari Kibocsátási Irányelvben rögzített határértékek túllépésére! Ezen kellene minél előbb változtatni. A tanulmány ötödik ábrája két szabályozási modellt hasonlít össze. Az egyik, amit terveznek az EU döntéshozói, a felső határait adja meg annak a levegőszennyezés-csökkentési tartománynak, amit az új LCP BREF-ben tárgyalt technikákkal el lehet érni. Ennél jóval nagyobb kibocsátáscsökkenést eredményezne, ha valamennyi szénerőműnél kötelező lenne beépíteni a kézkönyvben összegyűjtött legjobb megoldások valamelyikét.

A tanulmány szerint Magyarország viszonylag jól áll a szénerőművek légszennyezése vonatkozásában, mivel csak a Bakonyi Erőmű kibocsátása haladja meg az előírt határértékeket, viszont ez az erőmű az ország szénerőmű-kapacitásának mindössze 9 százalékát teszi ki, és évi 10 idő előtti halálozásért felelős.

 

Hírfigyelő