Mérj a játszótereken – a tiszta levegőért

Európában a városi lakosság csaknem 100 százaléka olyan levegőt lélegez be nap mint nap, amelynek szennyezettsége meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott egészségügyi határértéket.1

A gyermekeinknek különösen ártalmas a szennyezett levegő, hiszen sűrűbben lélegeznek, kevésbé fejlett az immunrendszerük és gyengébb a tüdejük, mint a felnőtteké. A levegőben lévő káros anyagok olyan betegségeket is okozhatnak nekik, amelyek az egész életüket megkeseríthetik.2

A gyermekek egészsége védelmében indítja el a Levegő Munkacsoport új projektjét, amely során játszóterek levegőjének a minőségét mérjük meg szülők és nagyszü lők segítségével. Ők azért viszik a gyermekeket, kisbabákat a játszótérre, hogy ott friss levegőn mozoghassanak, játszhassanak. Ugyanakkor nem tudják, mennyire rossz ott a levegő a közlekedésből, a fűtésből vagy akár a játszótéren lévő műanyagokból, gumifelületekből eredő káros anyagok miatt.

A projektben résztvevők megismerhetik, milyen a levegő minősége kedvenc játszóterükön a különböző napszakokban és évszakokban, miközben segítik egy új levegőminőségi adatbázis összeállítását Budapesten.

A projekt végén (2020 nyarán) a Levegő Munkacsoport elemzi a mérések eredményeit és ajánlásokat tesz az önkormányzatoknak a levegő minőségének javítására, különösen azon játszóterek környékén, ahol a projektben önkéntesen részt vevő szülők és nagyszülők méréseiből az derül ki, hogy nagyon szennyezett a levegő.

Kérjük azokat a budapesti szülőket és nagyszülőket, akik szívesen mérnének játszótéren egy-egy héten keresztül, itt jelentkezzenek: www.levego.hu/lakossagimeresek!

A „Lakossági mérésekkel a játszótereken a tiszta levegőért” a Levegő Munkacsoport és a Szentpétervári Bellona közös projektje.

Támogatók: Európai Bizottság és EU-Oroszország Civil Fórum.

E-mail:*
Név / Name:*
Telefon /Phone:*
Irányítószám / Post code:*
Beszélek magyarul: Igen
I speak English: Yes
Я говорю по-русски: Да
A gyermek kora (év) / The age of the child in years:*
A gyermek kora (év) / The age of the child in years:
A gyermek kora (év) / The age of the child in years:
A játszótéren naponta töltött átlagos idő (óra): / The average time spent daily on the playground (hours):*
Kijelentem, hogy a Levegő Munkacsoport adatkezelési szabályzatát és tájékoztatóját megismertem, továbbá, hogy a fent megadott személyes adataimnak a jelentkezők nyilvántartás célja érdekében történő kezeléséhez hozzájárulást adok:* igen

 

1 https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/indicators/exceedance-of-air-quality-limit-3/assessment-5

2 https://www.who.int/ceh/publications/Advance-copy-Oct24_18150_Air-Pollution-and-Child-Health-mer-
ged-compressed.pdf?ua=1

Hírfigyelő