LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
 I. évfolyam 6. szám                                      2006. június     

A HÓNAP ESEMÉNYE

Újabb tiltakozások a 86-os út mentén

Tizenegy településen szerveztek egy időben félpályás útlezárást 86-os út mentén a helybeliek, hogy tiltakozzanak az elviselhetetlen kamionforgalom ellen. A június 21-i demonstrációsorozatot, amelyen a Levegő Munkacsoport is részt vett, a 86-os Útbizottság szervezte, amelynek tagjai polgármesterek, képviselők és az út mentén lakók, akik a hatalmas kamionforgalom elszenvedői.

A nagy kamionforgalom oka elsősorban az, hogy Ausztriában, a 86-os úttal párhuzamos A2 autópályán útdíjat kell fizetni a 3,5 tonna feletti teherautóknak, így jelentős részük inkább a keskeny és hosszabb magyarországi utakat választja célja eléréséhez. Főként a 86-os út mentén élők szenvednek az állandó zajtól, légszennyezéstől és házakban keletkező károktól.

A helyzet azonnali orvoslásra szorul, a helybeliek nem tudnak tovább várni esetleges elkerülő utak építéséig, melyek forgalomcsillapító hatása egyébként is kétséges - ez volt a szelestei sajtótájékoztatón megjelent tűntetők egybe hangzó véleménye. Tovább

A 86-os Útbizottság sajtónyilatkozata
A 86-os Útbizottság levele Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek

TOVÁBBI HÍREINK

Államháztartási reform: történelmi lehetőség

Történelmi lehetőség nyílt a kormány és az országgyűlés előtt, hogy az államháztartási hiány csökkentésével egyidejűleg egy környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi szempontból is fenntartható pályára terelje az országot - ez a lényeg annak az üzenetnek, amelyet a Levegő Munkacsoport jutatott el Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és az összes országgyűlési képviselőnek.

Ajánlások Budapestért

Elkészültek a Levegő Munkacsoport ajánlásai a 2006. évi önkormányzati választások budapesti jelöltjei részére annak érdekében, hogy a főváros élhetőbb, tisztább, kellemes és gyermekközpontú legyen. Az anyag összeállításához számos civil szervezet, szakértő nyújtott segítséget.

Az eklektikus városmag megmentéséért

2006. június 27-én az MTA Képes Termében alakult meg a Rehabilitációs Kerekasztal, amelynek a Levegő Munkacsoport is alapító tagja. A kezdeményezés a Budapest Világörökségéért Alapítvány érdeme, amelyik korábban sikeresen lobbizott a Budai alsó rakpart 4 sávos  közúttá bővítése és a rózsadombi volt SZOT Szálló tömbjének megmagasítása  ellen. A kerekasztal a belső városmag mintegy 4-5 ezer, jórészt XIX. századi épületének szakszerű felújításában és a környezeti állapot javításában szeretne katalizátor szerepet betölteni. A tagok között építészeken és  várostervezőkön kívül ingatlanfejlesztők, kivitelezők, szociológusok is vannak egy-egy szakmai nem kormányzati szerv (NGO) képviseletében. Az alakulás aktualitását két tényező adja. A rosszabb az, hogy gyors ütemben folytatódik az értékes történelmi épületállomány bontása. A jó pedig az, hogy a 2007 és 2014 között hazánkba érkező EU fejlesztési források egy részét a kulturális örökség megmentésére illetve lakóházak korszerűsítésére is fordíthatjuk, valószínűleg ROP forrásból. A városmegújítás szerepel a Közép-Magyarországi Régió stratégiai tervében is.

Mi lesz a Budai Skála helyén?

A Levegő Munkacsoport benyújtotta észrevételeit a Budai Skála telkének beépítési terveiről készült előzetes környezeti vizsgálattal kapcsolatban. A terv a jelenlegi Budai Skála és a mellette lévő parkoló területén bevásárló-és szórakoztatóközpontot, irodát és lakóházat tartalmaz összesen kilencvenezer négyzetméter szintterületen (Október 23-a utca - Kőrösy J. utca - Váli utca - Bercsényi utca által határolt terület).  A lakossággal egyeztetett véleményünk szerint a tervezett beépítés túlzott,  kevés benne a zöldfelület, a Váli utca és Bercsényi utca lakóházaival szemben elgondolt 5 emeletes épületek jelentősen rontanák a lakások fényviszonyait. Tovább

Újratárgyalják a Hajógyári sziget ügyét

Ismét tárgyaltak az óbudai Hajógyári-szigeten tervezett beruházásról a civil szervezetek (a Levegő Munkacsoport és a Védegylet), a beruházók és az önkormányzat képviselői. A 2006. június 27-én tartott megbeszélésen a civil szervezetek ismételten kérték, hogy alaposan fontolják meg és valósítsák meg a javaslataikat. Az önkormányzat képviselő-testülete 2006. június 30-án hozza meg végleges döntését, miután Tarlós István polgármester nem hagyta jóvá a 2006. június 15-én elfogadott szabályozási tervet, hanem annak újratárgyalását kérte a testülettől.

Sokkoló előadás Brüsszelben

Alaposan kizökkentette az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságán június 21-én tartott nemzetközi tanácskozás résztvevőit az akadémiai síkon folytatott eszmecseréből a Levegő Munkacsoport előadása, amelyet a magyarországi személygépkocsi-használat elszámolási trükkjeiről szólt. Az előadás angol nyelvű szövege itt olvasható.

Útdíj jövőre a fővárosban?

A Levegő Munkacsoport megbeszélést folytatott a téma több szakértőjével a városi útdíj bevezetésének a lehetőségeiről a fővárosban. A szakemberek szerint egy év alatt el lehetne végezni az útdíj bevezetését megalapozó vizsgálatokat, melyek tartalmaznának közlekedési szokásokra vonatkozó reprezentatív kérdőíves felmérést, a forgalomszámlálásokat és a tömegközlekedési eszközök fejlesztési lehetőségeit is. A vizsgálat alapján meghatározható, hogy milyen és mely területre kivetendő útdíj lenne optimális ahhoz, hogy Budapesten jelentősen csökkenjen a zsúfoltság és a légszennyezés, javuljon az élet minősége, és növekedjék a város nemzetközi versenyképessége.

TANULMÁNY

Újabb úttörő jellegű tanulmányt jelentetett meg a Levegő Munkacsoport. A városi terjeszkedés valódi költségei című mű megállapítja, hogy minden hektár zöldterület beépítése a városok környékén évi több millió forint többletköltséget okoz a társadalom egészének. A szerző, Pál János egyúttal konkrét javaslatokat is tesz ezeknek a támogatásoknak a felszámolására azzal a céllal, hogy növekedjen országunk versenyképessége, javuljon környezetünk állapota és közelebb kerüljünk egy igazságosabb társadalom megteremtéséhez. A kiadvány itt tölthető le.

KIADVÁNY

Mindennapi mérgeink

A Levegő Munkacsoport új fogyasztóvédelmi kiadványa ismerteti a mindennapjainkban használt termékekben, például kozmetikumokban, bútorokban jelen lévő vegyi anyagok lehetséges egészségügyi hatásait. A színes kiadvány ötleteket ad, mit használjunk a vegyszertartalmú termékek helyett. A kiadvány itt tölthető le.

Mielőtt odaláncolod magad

E kiadványt megjelentető Védegylet sok-sok időt fog így megspórolni - magának, és remélhetőleg több fát fog megmenteni. Azt szeretnék megmutatni, hogy mielőtt végső lépésként valóban radikális, a polgári engedetlenség műfajába tartozó akciókba kezdenénk a városi környezet minőségének javításában hatalmas szerepet játszó zöldterületek védelmében, a jogilag biztosított lehetőségek milyen széles tárháza áll a rendelkezésünkre pusztításuk megakadályozására. A társadalmi részvétel, az aktív állampolgári fellépés, a szakmailag megalapozott bekapcsolódás a döntéshozatalba sokszor radikálisabb eszközök nélkül is eredményre vezethet. A kiadvány szerkesztésében a Levegő Munkacsoport is segédkezett.

A kiadvány letölthető
 

A Levegő Munkacsoport a sajtóban

Divatba jött a helyi összefogás

"Egy ilyen sikeres összefogás volt a Jókai téri mélygarázs elleni lakossági tiltakozás, amely közel tíz éves küzdelem után két hete ért véget. A Védegylet is bekapcsolódott abba a perbe, amely végül jogerősen kimondta, hogy számos jogtalan elemet tartalmazott a garázs terve. Így például a rendelkezések tiltják, hogy a garázs füstjét öt méterrel a felszín felett végződő kürtőkben vezessék ki, ám a terv mégis ezt tartalmazta. Az ilyen kivezetőknek a környékbeli kémények magasságáig kell érniük. Ha a lakosság és egy civil szervezet nem fog össze a terv ellen, akkor ott megépült volna a garázs." Tovább

További sajtómegjelenések

 

ESEMÉNYEK, RENDEZVÉNYEK

VOLT:

Növényvédő-szerek az élelmiszerekben

Az élelmiszerekben található növényvédőszer- maradványok tartalmáról osztották meg egymással tapasztalataikat, ötleteiket és kutatási eredményeiket különböző civil szervezetek Pozsonyban június 23-24-én egy nemzetközi konferencián. Az előadások alapján elmondható, hogy az egyes közép-kelet európai tagországokban a termékek átlagos szennyezettsége között jelentős eltérések vannak, de ennek oka inkább az ellenőrzést végző laboratóriumok eltérő felszereltségében és mintavételi módszerekben, nem pedig a termékek eltérő minőségében keresendő. A hazai hatóság jelentése alapján Magyarországon a laboratóriumi hálózat minősége európai összehasonlításban kiemelkedő, és az elvégzett vizsgálatok száma is viszonylag magas - erről számolt be a Levegő Munkacsoport képviselője.

Globális Megállapodás

A környezetvédelmi szempontból káros támogatásokról tartottak nagy érdeklődéssel kísért előadást a Levegő Munkacsoport munkatársai az ENSZ Globális Megállapodás Magyarországi Hálózata Környezetvédelmi Munkacsoportjának 2006. június 14-i ülésén. Az előadók felhívták a figyelmet arra, hogy kívánatos lenne a káros támogatások felülvizsgálata és leépítése, valamint az energiahatékonyság és az energiatakarékosság jelentős fokozása.

Veszélyben a biztonságunk

A hatósági eljárások szabályainak ismertetésére rendezett konferencián és gyakorlati tapasztalatcserén a Levegő Munkacsoport munkatársai felhívták a figyelmet arra, hogy a hatóságok leépítése súlyosan veszélyezteti a biztonságot (beleértve a jogbiztonságot) és az ország versenyképességét. A 2006. június 9-i , budapesti rendezvényről bővebb tájékoztatás, valamint az előadások anyagai itt találhatók.

LESZ:

Újabb bírósági tárgyalás az M0-ás északi hídjáról

Híd a semmibe 62 milliárdért - így jellemzik a civil szervezetek az M0-ás autópálya északi hídját, melynek megépülése esetén újabb hatalmas személyautó- és kamionforgalom zúdulna a III. kerület és a pilisi települések egyébként is túlzsúfolt útjaira. Kedden (2006. július 4-én) 9.15-kor kerül sor a Fővárosi Bíróságon (Budapest V., Markó utca 27. II. emelet 7.) a következő tárgyalásra abban a perben, amelyet öt civil szervezet indított Észak-Budapest környezeti állapota és a Szentendrei-szigeten lévő ivóvízbázis védelme érdekében. Kapcsolódó anyagok

Ott leszünk!

A Levegő Munkacsoport fiataljaival a következő nyári fesztiválokon lehet találkozni:
Volt Fesztivál: július 5-8.,
EFOTT: július.20-22.,
Sziget Fesztivál: augusztus 9-16.

Budapest, 2006. június 29.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu drótpostacímen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!

Kérjük, támogassa szervezetünket