LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
A Levegő Munkacsoport havi hírlevele                                                          I. évfolyam 11. szám                             2006. november     

A HÓNAP ESEMÉNYE

Anorexia, avagy a hatóságok leépítése

A Levegő Munkacsoport november folyamán több állásfoglalást és tanulmányt juttatott el a döntéshozókhoz, amelyek a biztonságunkat védő ellenőrző szervek leépítésének kockázatait elemzik. Az MSZP költségvetési és környezetvédelmi munkacsoportjával történt tárgyalások során azt is kifejtettük, hogy azok az adatok (uniós átlagok, különféle országok statisztikai adatai), amelyekre a kiadások csökkentése kapcsán hivatkoznak a "reformerek", nem egyszer igen félrevezetőek. Ilyen például az a számítás, amelyben a közszolgálati alkalmazottak létszámát az aktív népességre vetítik. Köztudott ugyanis, hogy Magyarországon igen alacsony a foglalkoztatottak száma. (A szintén közel 10 millió lakosú Csehországban egymillióval több foglalkoztatott van, mint nálunk.) Az pedig aligha hihető, hogy emiatt kevesebb orvosra, pedagógusra vagy köztisztviselőre lenne szükségünk.
Az egész folyamat egy anorexiában szenvedő betegre emlékeztet. Hiába mondják neki a barátai, hogy nem kövér, ő mégis rögeszmésen ragaszkodik a fogyáshoz, ami aztán végzetes következményekkel jár.

TOVÁBBI HÍREINK

Nagykovácsi: mit sem ér a jog?

A hatóságok gyengeségét példázza a nagykovácsi eset, amellyel kapcsolatban nemrég fordultak a Levegő Munkacsoporthoz a helyi lakosok. A Budai Tájvédelmi Körzet szívében található, a Budakeszi Vadasparkkal északról határos, egyedülálló tájképi értéket képviselő, jogszabályok által védett mezőgazdasági területeken egy beruházó lakóparkot kíván építeni. Lehet, hogy ezt most már meg is teheti, mert egy évtizedes vita után az illetékes zöld hatóság igazgatója váratlanul zöld utat adott a beruházásnak. Így az ingatlan értéke a jelenleginek a sokszorosára nőhet, a hasznot a magántulajdonos zsebeli be, a kár a környéken lakókat és az egész társadalmat is sújtja.

Több állami forrás a vasútnak

Jelentős előrelépésnek tekinthető, hogy a költségvetési törvényjavaslat 2007-re olyan mértékű állami támogatást irányoz elő a MÁV Rt. személyszállítása részére (az idei 53 milliárd forint helyett 101 milliárd forintot), amely csaknem fedezi annak működési költségeit:. Ez egy több mint 20 éves folyamatot fordíthat meg, hiszen ilyenre legutóbb 1983-ban került sor. A Levegő Munkacsoport értesülései szerint a változásban döntő szerepet játszott az Európai Bizottság, amely több alkalommal is nyomatékosan felhívta a magyar kormány figyelmét, hogy az eddig gyakorlat az Unió jogszabályaiba ütközik. A Levegő Munkacsoport az elmúlt másfél évben a témával kapcsolatosan több beadványt  nyújtott be az Európai Bizottsághoz, és egyéb módon is rendszeresen tartotta a kapcsolatot az illetékes brüsszeli tisztségviselőkkel.

Aláírásgyűjtés a mellékvonalakért

A Vasutas Települések Szövetsége, amely 201 önkormányzatot tömörít, aláírásgyűjtést kezdeményezett a vasúti mellékvonalak megmentése  érdekében. A kezdeményezéshez csatlakozott a Levegő Munkacsoport is: az aláírásgyűjtő ív elérhető az irodájában vagy letoltheto a honlapjarol.

Útdíj: levelezés a közlekedési minisztériummal

Közeledik a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium álláspontja a Levegő Munkacsoportéhoz. Ez állapítható meg abból a levélváltásból, amelynek során a tárca szakállamtitkára kijelenti: "a tehergépkocsik üzemben tartói nem vagy csak részben fizetik meg az általuk okozott, a személygépkocsi használathoz képest többletet jelentő útfenntartási és egyéb externális költségeket."

Nagymező utcai mélygarázs: zsákutcába tartó demokrácia

Nagymezo utcaNovember 25-én a Nagymező utca Teréz templom és Andrássy út közötti szakaszán tüntettek a helyi lakosok és vállalkozók a puccsszerűen engedélyezett mélygarázs építésének megkezdése ellen. Ez az ügy egyszerre mutat rá bimbózó demokráciánk két kirívó hiányosságára. Úgy adta ki a Terézvárosi Önkormányzat az építési engedélyt, hogy nem értesítette az érintett szomszédokat, a helyi ingatlantulajdonosokat. Ezt nem lehet "tévedésnek" minősíteni, mert elemi eljárási hiba. Csak azért merték megtenni az engedélyezők, mert a jelenlegi jogszabályok az ilyen törvénytelen magatartást nem büntetik megfelelően.
Legalább ennyire felháborító azonban, hogy a terület képviselője - két hónappal az önkormányzati választások után - nem tartotta érdemesnek, hogy eljárjon a választói érdekében, illetve megjelenjen a tüntetésen. Miféle "képviseleti demokrácia" az, hogy a megválasztott képviselők teljhatalommal rendelkeznek a közvagyon felett, adhatnak-vehetnek ingatlanokat, szabályozhatnak a szakértők és a helyi lakosok érdekeivel szembemenve, ugyanakkor a választóik közfelháborodását kiváltó, törvénytelen ügyek orvoslását nem tartják maguk számára kötelezőnek?
A helyiek most már elsősorban az ügyészség intézkedésében bíznak, miután a Levegő Munkacsoport elkészítette a beadványt, amit a Védegylet és a lakók képviselője is aláírt.

Gyenge REACH megállapodás született

December 1-jén Brüsszelben az Európai Parlament (EP) és a Tanács képviselői hosszú viták után egy kompromisszumos anyagot fogadtak el a REACH-ről, az Unió új vegyi anyag szabályozásáról. Erről a végsőnek szánt változatról még idén szavazni fog az EP és a tagállamok képviselői is, hogy a rendelet már jövőre életbe léphessen.
A megállapodást környezetvédelmi szempontból gyengének ítéli közleményében a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége, mivel a felhígított rendelet szerint a következő években számos veszélyes vegyi anyag maradhat forgalomban és kerülhet a fogyasztók által vásárolt termékekbe.
A civil szervezetek és az Európai Parlament munkája nélkül viszont egy sokkal gyengébb, csupán a vegyiparnak további kedvezményeket adó szabályozássá tette volna az ipari lobbi a REACH-et. A Parlament a zöld szervezetek nyomására például elérte, hogy hosszú távon a legveszélyesebb anyagokat kötelező helyettesíteni.

Több kerékpározás - több pénz

Egyre több egyetemi, főiskolai hallgató érdeklődik a kerékpározás különböző vonatkozásai iránt. Az egyik hallgató szakdolgozatához a bicikli-használat gazdasági vonatkozásairól kért segítséget a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájától, és igen hasznosnak találta a kapott anyagokat.

A környezeti szempontú szabványosításért

"A környezetvédelmi szempontokat a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben szükséges érvényesíteni az európai szabványokban a levegőtisztaság, a hulladékok, az elektromos berendezések, az építőanyagok, az épületek energetikai tulajdonságai, a genetikailag módosított szervezetek terén és más szakterületeken" - erősítette meg az Európai Környezetvédő Civil Szervezetek a Szabványosításért (ECOS) egyesület végrehajtó bizottsága novemberi ülésén. A testület - amelyben a Levegő Munkacsoportot Beliczay Erzsébet elnökhelyettes képviseli - egyúttal elnökévé választotta John Hontelezt, a legnagyobb európai környezetvédő civil szervezet, az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) főtitkárát. A szervezet képviselteti magát az Európai Szabványügyi Bizottságban (CEN) és együttműködő partner az Európai Elektrotechnikai Szabványosítási Bizottságban (CENELEC).

KITEKINTŐ

Mentsük meg Verespatakot!

Mindenki segíthet megmenteni Verespatakot. A csodálatos történelmi, kulturális és természeti értékeket rejtő erdélyi települést és a környező falvakat megsemmisítés, Magyarországot pedig újabb ciánkatasztrófa fenyegeti az emberi kapzsiság miatt.
Most rendkívül kedvező áron, mindössze 990 forintért megrendelhető DVD-n Kocsis Tibornak a témát feldolgozó, több nemzetközi díjat nyert filmje, az Új Eldorádó. A bevétel 10 százalékát a térség megmentéséért küzdő civil szervezet kapja meg.

Hidegen hagy a globális felmelegedés?

A Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat megvizsgálta, hogy az új tagállamok mekkora összegeket szánnak az uniós alapokból az üvegházgázok kibocsátásának csökkentésére az elkövetkező 7 évben. Az angolul megjelent tanulmány szerint Különösen Magyarország és Lengyelország különített el meglepően alacsony összegeket - az összes támogatás kevesebb mint egy százalékát - az energiahatékonyság javítására. Ezzel szemben továbbra is hatalmas összegeket kívánnak a gyorsforgalmi úthálózat kiépítésére fordítani. A Levegő Munkacsoport évek óta szorgalmazza, hogy az állam kevesebb autópályát építsen, és inkább a lakásfelújítást támogassa. Magyarországon ugyanis háromszor annyi energiát igényel az épületek fűtése, mint a szomszédos Ausztriában, mert az épületállomány 80-90 százalékának műszaki állapota nem felel meg az előírásoknak. A korszerűsítéssel egyszerre lehetne az üzemeltetési költségeket csökkenteni, a környezetet védeni és a kis- és középvállalkozásokat megrendelésekhez segíteni.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban

A kamionforgalom csökkentése a céljuk

"A 86-os út mentén élők hosszabb ideje harcolnak azért, hogy ezen az úton, illetve az ország hasonlóan terhelt útjain a kamionforgalmat korlátozzák. A térségben élők holnap, szombaton 8-16 óra között ismét demonstrációt szerveznek. A demonstráción 12 település vesz részt: Vát, Szeleste, Pósfa, Hegyfalu, Vasegerszeg, Vámoscsalád, Répcelak, Páli, Szil, Szilsárkány, Bősárkány és Jánossomorja. Eddigi demonstrációik eredményeként több településen elvégezték a szakértői méréseket, mely adatok alapján a Levegő Munkacsoport ügyvédje segítségével két próbapert indítanak." - írja a Vas Népe.

Novemberi sajtónyilatkozataink

Több uniós forrást az éghajlatvédelemre!(2006. 11. 10.)
 Növényvédő szerek az élelmiszerekben (2006. 11. 20.)
Tüntetés a Nagymező utcai védett fákért (2006. 11. 24.)
Megér-e biztonságunk öt kilométer autópályát? (2006. 11. 27.)
Meghívo kerékpáros felvonulásra  (2006. 11. 29.)

A Levegő Munkacsoport a sajtóban

TANULMÁNYOK

A környezetvédelem javítja a versenyképességet

A jó környezetvédelmi szabályozás nélkülözhetetlen a hatékonyan működő, sikeres gazdasághoz - ezt állapította meg az a tanulmány, amely az Európai Környezetvédelmi Ügynökség keretében, 29 nemzeti környezetvédelmi hivatal közreműködésével készült. A szabályozatlan piacok viszont kaotikusak, méltánytalanok, és nem biztosítanak megbízható termékeket, valamint tiszta lakó- és munkahelyet az embereknek. A tanulmány legfontosabb megállapításait a Levegő Munkacsoport magyarul is összefoglalta.

Éghajlatváltozási vagy Éghajlatvédelmi Stratégia?

Mi a fontosabb? Megelőzni, hogy változzon az éghajlat, vagy alkalmazkodjunk a változásokhoz? Erről szólt a vita azon civil szervezetek és tudományos intézmények munkatársai között, amelyek kidolgozták javaslataikat a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiához. A környezetvédő szervezetek által készített anyag nagy részét az Energia Klub készítette, a Levegő Munkacsoport a közlekedési és a települési éghajlatvédelem fejezeteket dolgozta ki.

Rossz szokások a növényvédő szerek használatában

Megszokás és az anyagi előny motiválja azokat a termelőket, akik a káros növényvédő szereket használják még akkor is, ha ismerik azok rossz hatásait. Többek között ez derült ki abból a felmérésből, amely két település gazdálkodóinak növényvédőszer-használati szokásait vizsgálta a Levegő Munkacsoport közreműködésével.

ESEMÉNYEK, RENDEZVÉNYEK

VOLT:

Egyeztetés a civilek és a kormány között

A 9 társadalmi szervezetet, köztestületet tömörítő Civil Összefogás 2006. november 24-én egyeztető tárgyalást tartott a kormány képviselőivel. A civilek kifogásolták, hogy az elmúlt időszakban számos fontos törvényjavaslat esetében a kormány még az egyeztetés látszatának megteremtésére sem tett kísérletet. Nem végezték el a törvények által előírt társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi elemzéseket, így ezekről nem is tudták tájékoztatni sem a társadalmi partnereket, sem a jogalkotókat, amit pedig szintén törvény ír elő. A tervezett intézkedések, az új jogszabályok várható hatásairól a kormány egyoldalú propagandát folytat, elhallgatva a lehetséges hátrányokat, a kormány álláspontjával ellentétes szakértői véleményeket. Így sérül az a törvényi előírás is, amely szerint a kormány kötelessége a pontos és gyors tájékoztatás.

A GSZT az operatív programokról

A Gazdasági és Szociális Tanács november 11-i ülésén egyhangúlag jóváhagyta azt az állásfoglalást, amely Környezetvédelmi és Energia Operatív Programról készült a Levegő Munkacsoport előterjesztése alapján. A Közlekedési Operatív programmal kapcsolatos állásfoglalás vitája során viszont véleménykülönbség alakult ki, mivel a Levegő Munkacsoport által előterjesztett anyag jelentősen különbözött a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének (STRATOSZ) álláspontjától. A két fél úgy döntött, hogy további egyeztetéseken igyekeznek összehangolni álláspontjukat.

LESZ:

Fórum a kamionforgalomról

A FIDESZ Zöld Tagozata és az MSZP Környezetvédelmi Munkacsoportja fórumot rendez a Levegő Munkacsoport közreműködésével 2006. december 15-én a hatalmas kamionforgalom által okozott problémákról és a lehetséges megoldásokról.

Sztrájk gyermekeinkért

"A Levegő Munkacsoport . támogatja mindazokat a tevékenységeket, amelyek elősegítik az emberi társadalom fejlődését: a művelődést, a művészeteket, az oktatást, az egészségügyet, a tudományos kutatást és az emberek boldogulását segítő társadalmi érintkezések különböző formáit." Az Alapszabályában rögzített ezen elvnek megfelelően a Levegő Munkacsoport felhívja tagjait és szimpatizánsait, hogy támogassák, segítsék elő a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett sztrájkot, amelyre 2006. december 15-én kerül sor az iskolákban. Ez a sztrájk ugyanis az oktatás színvonalának, gyermekeink tanulási lehetőségeinek javítása érdekében történik.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu drótpostacímen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!

Kérjük, támogassa szervezetünket