LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
A Levegő Munkacsoport havi hírlevele                                                         II. évfolyam 1. szám                           2007. január

A HÓNAP ESEMÉNYE

BKV: Mégis van pénz a támogatásra - a vizsgálati kérelem marad

A Levegő Munkacsoport a Nagycsaládosok Országos Egyesületével közösen a Közigazgatási Hivatalhoz fordult, mert álláspontjuk szerint több törvénybe ütközik a BKV-menetdíjak drasztikus emelése. Még a hivatal vizsgálata előtt a főváros vezetése és a szaktárca megoldást talált a támogatások kiegészítésére, így februártól jelentősen csökkentik a diák és nyugdíjas HÉV-bérletek árát. Ugyanakkor a díjemelések mértéke az esetek többségében továbbra is jóval meghaladja az inflációt, ezért a két civil szervezet nem vonja vissza a vizsgálati kérelmét.

TOVÁBBI HÍREINK

A helyközi utazási kedvezményekért

Az helyközi tömegközlekedési utazási kedvezmények érdekében írt levelet a Levegő Munkacsoport a Kóka János gazdasági és közlekedési miniszternek. A kedvezmények megvonása, illetve csökkentése ugyanis súlyosbítja a környezeti károkat, és a közlekedési balesetek számának növekedéséhez vezet. Az emiatt keletkező károk országos szinten nagyobbak lehetnek, mint amennyi megtakarítást a tárca remél az intézkedéseitől. Azonban ezzel ilyen szempontból még foglalkoznia se lenne szabad a minisztériumnak, mivel - amint azt a Legfelsőbb Bíróság is megállapította - környezetveszélyeztetés esetén a gazdasági szempontok nem mérlegelhetők.

Az önálló környezetvédelmi tárcáért

A környezetvédelmi tárcáért aggódó zöld szervezetek közös levélben fordultak Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, hogy álljon ellent minden olyan kísértésnek, amely a zöld tárcát a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumba olvasztaná be. A levél aláírói úgy vélik: a kormány programjában háttérbe szorul a környezetpolitika. Attól tartanak, hogy az EU-s pénzeket nem hatékonyan használnák fel a gazdasági tárcánál, hogy az ipari lobbi áldozata lenne a környezetvédelem.

Útdíj: kígyózik a vita, míg a kamionforgalom növekszik

Újabb egyeztetésre került sor január 18-án a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) és az érintett érdekképviseletek, civil szervezetek között. A tanácskozás érdekes fejleménye, hogy a fuvarozó szervezetek, a Magyar Autóklub és a Levegő Munkacsoport álláspontja nagy mértékben közelített egymáshoz, miközben a GKM-mel nem sikerült egyetértésre jutniuk. Sőt, a tanácskozást követően az Autóklub és a Levegő Munkacsoport közös nyilatkozatot adott ki. Egy véleményre  válaszolva a Levegő Munkacsoport részletesebben is kifejtette álláspontját.

Már olvasható a kamionforgalomról 2006 decemberében tartott konferencia teljes legépelt szövege is.

Továbbra is előnyben a hazai szennyezők?

A kormány újabb támogatásban kívánja részesíteni a legnagyobb szennyezőket, közben az energiatakarékossági beruházásokra alig jut pénz. Így a nagy energiafogyasztó cégek mindannyiunk kárára tovább növelhetik a profitjukat, miközben a lakosság és az önkormányzatok nehezen tudnak megbirkózni a növekvő energiaárak okozta terhekkel. A Levegő Munkacsoport sürgeti a kormányt, hogy a lakosságot és az önkormányzatokat segítse az energiatakarékosságban, ne pedig a nagy cégeket az energia pazarlásában.

Zöldre zöld

A gomba módra szaporodó bevásárlóközpontokat többségében a művelés alól kivont szántókra építik. Ilyen esetekben az átsorolt területeken már nem lesz növényzet, csak beton és esetleg egy-két díszcserje. Annak elkerülése érdekében, hogy az építkezések miatt ne csökkenjen drasztikusan természetes környezetünk, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium együttes rendeletet készít a települések biológiai aktivitásának védelme érdekében. Az újszerű, hiánypótló tervezet véleményezésében a Levegő Munkacsoport javaslatait is kérték, és a jogszabály korai szakaszában beépítették a tervezetbe.

Életeket mentett a januári szélvihar

Az utóbbi húsz év legpusztítóbb ciklonja söpört végig számos európai országon január 18-án és 19-én. Milliókra rúgó károkat, közlekedési káoszt és halottakat hagyott maga után a Kirill nevű orkán. Jótékony hatásáról viszont mindenki megfeledkezik. A szélvihart megelőző napokban Budapest légszennyezettsége napokig az egészségügyi határérték fölött volt. Becslések szerint a szennyezett levegőtől a fővárosban évente kétezer ember hal meg. Az orkán kisöpörte a város piszkos levegőjét, nagytakarításával életeket hosszabbítva meg. A Levegő Munkacsoport összegyűjtötte, hogy Kirill előtt a főváros néhány pontján a levegő szennyezettsége mennyivel volt a határérték felett.
 

A Levegő Munkacsoport a sajtóban

Teheránban élni kollektív öngyilkosság, de Budapesten se sokkal jobb

"Budapesten tavalyelőtt 163 napon keresztül haladta meg a levegő károsanyag-tartalma a határértékeket. A Levegő Munkacsoport szerint, a budapestiek csak a finompor-szennyezés miatt bizonyítottan átlagosan akár három évet veszíthetnek az életükből." - írta az index.

Januári sajtónyilatkozatok:

Fenyegetéseknek nincs helye a közigazgatási eljárásban
Zöld szervezetek tiltakoznak a Környezetvédelmi Minisztérium beolvasztása ellen
A Magyar Autóklub és a Levegő Munkacsoport közös sajtóközleménye az úthasználati díjakról
Politikai szándék kellett a HÉV bérletárak csökkentéséhez
Az áremelés dugókat okoz
Az ügyészség megóvja a Nagymező utcai fákat

A Levegő Munkacsoport a sajtóban

TANULMÁNY

Autóvásárlás és környezetvédelem

Az emberek sokkal környezetbarátabbnak tartják saját magukat, mint ahogyan valójában viselkednek - ezt bizonyította az autóvásárlási szokásokról szóló nemzetközi kutatás, amelyet az Európai Bizottság rendelt meg, és amelyben a Levegő Munkacsoport is részt vett. A most megjelent tanulmány szerint elsősorban anyagi ösztönzéssel lehet elérni, hogy az emberek az autók vásárlásánál legyenek tekintettel a környezetvédelmi szempontokra.

ESEMÉNYEK, RENDEZVÉNYEK

VOLT:

Csatát nyertek, háborút még nem

Ha a Közigazgatási Hivatal elfogadja a főügyészség döntését, akkor a beruházó cég nem építheti meg a mélygarázst a Nagymező utcában. A kerület polgármestere, Verók István úgy látja, hogy 95 százalék az esélye annak, hogy a garázsépítés meghiúsul. A jegyző, Deák Erzsébet elmondta: a főügyészség döntéséről írásbeli tájékoztatást még nem kaptak. A lakók és a civil szervezetek, köztük a Levegő Munkacsoport összefogása, és a főügyészséghez eljuttatott beadványuk vezetett odáig, hogy ideiglenesen leállították az építkezést, és most csak állagvédelmi munkák folynak a helyszínen.

KITEKINTÉS

A vegyszerektől is hízunk

Mi okozhat elhízást? A kevés mozgás, az egészségtelen táplálkozás, vagy egyszerűen alkat kérdése? A legújabb kutatások szerint a környezetünkben lévő és a szervezetükbe kerülő vegyi szennyeződések is felelősek az elhízásért. A Levegő Munkacsoport a The Ecologistban megjelent tanulmány alapján összegezte az ezzel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket.

Mezőgazdasági támogatások átláthatósága

A farmsusbsidy.org honlap munkatársai január végén kétnapos konferenciát tartottak Budapesten a Független Médiaközpont közreműködésével. A honlap másfél éve jött létre azzal a céllal, hogy az EU szakpolitikáit, elsősorban a közös agrárpolitikát a nagyközönség is jobban áttekinthesse. A legtöbb ország agrárminisztériuma vonakodik adatokat szolgáltatni a kiosztott támogatásokról. Az információkat legtöbbször "üzleti érdekekre", illetve "személyiségi jogokra" hivatkozással tagadják meg az újságíróktól. Gondot jelent, hogy az adatnyilvántartás is eltérő, gyakorlatilag összehasonlíthatatlan. Ezt a jelenlevő Thijs Berman, az Európai Parlament képviselője is megerősítette."
A Levegő Munkacsoport részéről Beliczay Erzsébet és Pál János vettek részt a konferencián. Beliczay felvetette: közösen kellene fellépni annak érdekében, hogy az adatkezelés a tagállamokban váljon egységessé, és a hozzáférést (adatvédelmet) is azonosan értelmezzék. Hozzátette, a hasonló honlapok talán nálunk is javítanának a képviseleti demokráciában megingott bizalom helyreállításában.
 

FILM

A környezetvédelmi adóreform

Az adóterheket az emberi munkáról a környezetszennyezésre kell átcsoportosítani, ez a leghatékonyabb módszer a környezetszennyezés csökkentésére - mutatja be meggyőzően a svájci NOE21 szervezet által készített népszerűsítő film. A Levegő Munkacsoport elkészítette a magyar nyelvű feliratozását, és jelenleg már több hazai kábeltelevízió sugározza a filmet.

Al Gore: Kellemetlen igazság

Al Gore megdöbbentő, de teljes mértékben a mai tudományos ismereteken alapuló filmjét az éghajlatváltozásról már vetítik a hazai mozik. Ezzel egyidejűleg magyar fordításban is megjelent a Kellemetlen igazság című könyv, amelynek végén a hazai viszonyokra is jól alkalmazható tanácsokat találhatunk, egyebek mellett hivatkozással a Levegő Munkacsoportra is.
 

KÖRNYEZETI TANÁCSADÓ IRODÁNK ÜGYEIBŐL

Pomáz: Árpádkori leletekre lakópark?

Amikor a pénz az úr, főleg ha kevés van belőle. Emlékeink, múltunk, régészeti és környezeti kincseink sem tartják már vissza az anyagilag működésképtelen önkormányzatokat attól, hogy egyes területeik értékesítésével próbáljanak meg kilábalni nehéz helyzetükből. Pomázon sincs másként, ahol a Levegő Munkacsoport a lakosokkal együtt lép fel a természeti értékekért és az ott lakók környezetéért. Egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy az újabb beépítések legfeljebb elodázzák az önkormányzatok csődjét, de később még súlyosabb helyzet alakulhat ki, amint azt korábban már több település esetében (például Törökbálinton) is kimutatták az előzetes tanulmányok.

Ártalmas zajok

Nem csak nagyothalláshoz vezethet, ha folyamatos zajban élünk: a hallásunknál is hamarabb károsodhat a központi és a vegetatív idegrendszerünk. A Levegő Munkacsoporthoz érkezett lakossági panaszok és kérdések sok esetben azt firtatják, mit tehetnek azok, akiknek lakásukba éjjel-nappal behatol a zaj, illetve milyen élettani hatásokkal számolhatnak. Jó, ha tudjuk: a hatások később jelentkeznek, amikor már az orvos sem tudja megállapítani, mi okozta a maradandó károsodást.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu drótpostacímen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!

Kérjük, támogassa szervezetünket
személyi jövedelemadója egy százalékával
Adószám:18226254-2-42