LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
A Levegő Munkacsoport havi hírlevele                                                 II. évfolyam 2-3. szám                         2007. február-március

A HÓNAP ESEMÉNYE

Sikeres demonstráció a tisztább levegőért

Sikeres tüntetést  követően Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes fogadta a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace képviselőit, akik konkrét javaslatokat tettek arra, miként lehetne rövid idő alatt elfogadható költséggel érdemben javítani a főváros levegőminőségét. A civilek azt ajánlották az önkormányzatnak, hogy több buszsávot alakítsanak ki, a közlekedési lámpákat a tömegközlekedésre hangolják, a BKV új buszokat már csak részecskeszűrővel szerezhessen be, illetve vizsgálják meg, milyen lehetőség van a régi buszokat részecskeszűrővel felszerelni. Kezdeményezték, hogy forduljanak közösen a pénzügyminiszterhez, megoldást kérve arra, hogy a részecskeszűrővel felszerelt diesel járművek adókedvezményben részesüljenek. A zöldek kérték továbbá, hogy vizsgálják felül szmogriadó-rendeletet, illetve ha az egészségügyi határérték felett van a levegő szennyezettsége, akkor arról értesítsék a lakosságot. A főpolgármester-helyettes megígérte: a javaslatokat megvizsgálják, és március 22-én újabb tárgyaláson kerül sor a részletek megbeszélésére. Továbbá hamarosan létrehozzák a Fővárosi Környezeti Konzultációs Fórumot, ahol az érdekelt felek rendszeresen megbeszélhetik az időszerű környezetvédelmi problémákat és a lehetséges megoldásokat.

TOVÁBBI HÍREINK

Levél a zöld miniszternek a repülésről

Levélben fordult a környezetvédelmi miniszterhez a Levegő Munkacsoport, amelyben azt kérdezi Persányi Miklóstól, vajon igaz-e az a - több külföldi hírügynökség által közzétett - hír, hogy az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek legutóbbi ülésén a többi miniszterrel szemben ellenezte a légi közlekedésre vonatkozó környezetvédelmi előírások szigorítását. Továbbá kérte a tárca vezetőjét, kezdeményezze a magyar kormánynál, hogy más uniós országokhoz hasonlóan vessen ki adót a repülőjegyekre, és az így keletkező többletbevételt a tömegközlekedés támogatására fordítsa. Persányi Miklós az MTI-nek küldött válaszában hangsúlyozta: az ülésen határozott, konstruktív környezetvédelmi szempontokat érvényesítő álláspontot képviselt. A Levegő Munkacsoport újabb levelében üdvözölte a zöld tárca vezetőjének nyilatkozatát, egyúttal sürgette a választ a repülőjeggyel kapcsolatos javaslatra.

A közösségi közlekedés koncepciójáról tárgyaltak

Az Országos Környezetvédelmi Tanács (OKT) februári ülésén megtárgyalta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) koncepció-tervezetét a közösségi közlekedésről. (Ez véletlenül ugyanazon a napon történt, amikor a külföldi sajtó hírül adta, hogy Belgiumban jelentősen növelték a diákok számára a vasúti kedvezményeket. A bérletek árát 40-55 százalékkal csökkentették, amitől a belga kormány azt várja, hogy még több fiatal fogja igénybe venni a vasutat.) Az OKT több tagja - köztük a Levegő Munkacsoport munkatársa - bírálta a magyar kormányt amiatt, hogy az elmúlt időszakban jelentősen emelte a tömegközlekedési menetdíjakat, így egyebek mellett számottevően csökkentette a diákok kedvezményeit, és további nagymértékű emeléseket irányoz elő, amivel tovább csökkenti a közösségi közlekedés vonzerejét. Az ülést követően a Levegő Munkacsoport részletes véleményt jutatott el a GKM részére a koncepció-tervezetről.

Búcsú a mellékvonalaktól, szemben az aláírásokkal

A Kál-Kápolna-Kisterenye vonal menti települések polgármestereinek, fuvarozóinak aláírásával a Magyar Közlekedési Klub a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz, a köztársasági elnökhöz, a Miniszterelnöki Hivatalhoz és az állampolgári ügyek országgyűlés biztosához tiltakozó levelet juttatott el, sürgetve, hogy a kormány őrizze meg a vasúti mellékvonalakat. Az Országgyűlési Biztos Hivatala nyilvántartásba vette az ügyet. A leginkább illetékes Gazdasági és Közlekedési Minisztérium azonban eddig még nem válaszolt.

Az egészségügyi reform a GSZT előtt

Az egészségügyi reformot vitatta meg legutóbbi ülésén a Gazdasági és Szociális Tanács. Az ülésen Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke határozottan bírálta a betegségek megelőzéséért felelős állami szervek - köztük az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) - drasztikus leépítését. Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára válaszában ezt azzal indokolta, hogy az ÁNTSZ bürokratikus eljárásai akadályozták a vállalkozások működését. A válaszból nem derült ki, hogy ebben az esetben miért nem azokat a jogszabályokat változtatják meg, amelyek alapján az ÁNTSZ működik, hanem magát a szervezetet lehetetlenítik el, súlyos jogbizonytalanságot is előidézve.

Haladékot a Rákóczi téri fáknak!

Kérelmet  nyújt be a Levegő Munkacsoport a DBR Metró Projekt Igazgatósághoz, a Főpolgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Ügyosztályához és a Józsefvárosi Önkormányzathoz annak érdekében, hogy ne siessék el a 4-es metró Rákóczi térre és Köztársaság térre tervezett állomásai helyén a fák kivágását. Bár - mint a Magyar Hírlapban olvashattuk - a FŐKERT szerint a fák nem teljesen egészségesek, a légi fényképen is látható, hogy szép kondicionáló lombtömeget képviselnek a belső Józsefváros kőrengetegében. Ha lehet, mert az építkezés menete erre lehetőséget ad, akkor legalább még egy évet éljenek az árnyat adó fák.

 

 

Környezetkímélő anyagszállítást a 4-es metró építésénél!

Üdvözli a Levegő Munkacsoport Újbuda önkormányzatának azt a törekvését, hogy a 4-es metró építése minél kevesebb környezeti ártalommal járjon. A jelenlegi tervek szerint ugyanis a metróalagút furásából származó hatalmas mennyiségű anyagot közúton szállítanák el. A Levegő Munkacsoport a kerületi önkormányzat elképzeléseivel összhangban levelet írt a DBR Metró Projektigazgatóságnak és a Főpolgármesteri Hivatalnak, kérve, hogy a szállítást vasúton és vízi úton végezzék.

Megbukik a képviseleti demokrácia -
gyerekmentes lesz a Terézváros?

A Terézvárosban folytatódik a demonstráció  az önkormányzat jogszabályokat és a helyi választók érdekeit semmibe vevő magatartása ellen. Február 22-én a polgármesteri hivatal épülete előtt tüntettek a helyi szervezetek, VI. és VII kerületi lakosok, az Élőlánc, a Levegő Munkacsoport, az Óvás és a Védegylet a zöldterületet veszélyeztető mélygarázsok, az Andrássy úti paloták és a kerület gyermeküdülőinek elkótyavetyélése, az iskolák koncepció nélküli bezárása és a romló környezeti állapot ellen. A képviselőtestület ez alkalommal sem törekedett arra, hogy partneri viszonyt alakítson ki az őszinte párbeszédet szorgalmazó lakossággal. A fák és az iskolák fogynak, mintha gyermekmentes kerület lenne a Terézváros.

Apadó pénztárcák, vastagodó szigetelések,
avagy a te házad mennyit fogyaszt?

Ha magunktól eddig nem tettük, most az Európai Unió kényszerít ránk sokkal szigorúbb épületenergetikai előírásokat. Februárban a SYMA csarnokban szigetelési szakkiállítást és konferenciát rendeztek "Falak, tetők, homlokzatok" címmel. Az előadók ismertették az új építési előírásokat és a betartásukhoz szükséges megváltozott épületszerkezeti megoldásokat. A Levegő Munkacsoport hosszú ideje szorgalmazza az épületek energetikai felújítását. Tavaly az adónkból 100 milliárd forinttal támogatták a lakossági gázárat, ugyanakkor épület-felújításra csak 800 millió forint jutott. Az idén egy igen bonyolult és ezért költséges adminisztrációval járó gázártámogatási rendszert vezettek be, és nem ismert még a felújítási támogatás összege. A Levegő Munkacsoport szerint az energia árának tükrözni kellene a valós költségeket, és a rászorulókat a családi pótlékon és a nyugdíjakon, illetve energiafajtától független lakhatási támogatáson keresztül támogassák.

A civil tanácsadás az állami szervek hiányosságai miatt

Tavaly csaknem kétezer esetben keresték meg a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodáját  - számolt be az iroda Éves jelentése. A segítségkérés mintegy 50 százaléka a fővárosból, 15 százaléka Pest megyéből és 35 százaléka az ország többi részéből érkezett. Sajnos a környezettel kapcsolatos konfliktusokat nagyrészt a környezetet védeni hivatott hatóságok nemtörődömsége, létszámhiánya és a szennyezést, az értelmetlen környezetterhelést megengedő döntései idézték elő. A döntések egy része korrupciógyanús, elsősorban egyes gazdasági érdekcsoportok érdekeit képviselő nyomásgyakorlás eredményeként születhetett. Több, a környezetet jelentősen veszélyeztető ügyekben kellett a bírósághoz, ügyészséghez fordulnia a Levegő Munkacsoportnak. Emlékezetes például a Nagymező utcai és a Nemzeti Múzeum kertjébe tervezett mélygarázs ügye, a kőbánya-kispesti bevásárlóközpont esete, valamint a budapesti Zsidónegyed körüli visszaélések.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban

Februári sajtónyilatkozatok:

"Egy uniós felmérés szerint évente legalább 1700 ember halálát okozza a levegőben szálló, mérgező anyagokkal teli por és legalább 150-en halnak meg az ózon talaj közeli felhalmozódása miatt. A zöldek szerint a főváros évek óta a nyugat-európai nagyvárosok légszennyezésének kétszeresét produkálja. 2005-ben összesen 163 napon haladta meg az egészségügyi határértéket, és tavaly, illetve idén sem jobb a helyzet. A rákkeltő szénhidrogénekkel teli, szállópor aránya sokszor a négy-ötszöröse a megengedettnek, és a nitrogén-oxid, illetve az ózon is rendre átlépi a határértéket - mondta Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője." - Hír TV február 11.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban

KIADVÁNY

Tiltandó támogatások - Környezetileg káros támogatások
a magyar gazdaságban

A fenti című, úttörő jellegű tanulmány immár teljes egészében letölthető a Levegő Munkacsoport honlapjáról.

ESEMÉNYEK, RENDEZVÉNYEK

VOLT:

Civilek az M0-ás észak-budai szakaszáról

Az M0-ás tervezett észak-budai szakaszáról tartottak tanácskozást az érintett civil szervezetek, amelynek során közös nyilatkozatot  fogadtak el. Ebben egyebek mellett sürgetik, hogy a közlekedési tervek készítése során a lehető legnagyobb mértékben érvényesítsék a környezetvédelmi szempontokat, beleértve "a szennyező fizet" elvet is.

A megújuló energiáról Brüsszelben: mennyire szép a menyasszony?

Nagyszabású, két és félnapos konferenciára került sor nemrég Brüsszelben a megújuló energiákról. A rendezvényt az érintett gazdasági érdekképviseleteket tömörítő Európai Megújuló Energia Tanács (European Renewable Energy Council, EREC) szervezte. Ennek megfelelően a nagyszámú előadó a megújuló energiáknak elsősorban az előnyeit igyekezett kidomborítani. Kételyek főleg a hallgatóság - köztük a Levegő Munkacsoport jelen lévő képviselői - köreiben merültek fel. Az utóbbiak sem utasították el eleve a megújuló energiák használatát, azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a jelenlegi pazarló energiafelhasználás fokozása nem járható út akkor sem, ha az egyre nagyobb mértékben megújuló energiákon alapul. Szükség van az energiahatékonyság jelentős javítására, az energiatakarékosság fokozására is, annál is inkább, mert ezek gyakran jóval kifizetődőbbek, mint a megújuló energiák használata. A megújuló energiák alkalmazását pedig minden esetben alaposan meg kell vizsgálni, mert ez bizonyos esetekben nagyobb környezeti kárral járhat, mint amennyi előny származik belőlük. A konferencián felszólalt Andris Pielbags, az Európai Unió energiaügyi biztosa, aki beszédében szenvedélyesen sürgette az energiatermelés és -fogyasztás környezeti és biztonsági kockázatainak csökkentését. Sok szó esett az EU új energiapolitikai javaslatairól is - a konferencia kapcsán erről írt a Lélegzetnyi számára dr. Kiss Károly, a Levegő Munkacsoport Szakértői Testületének elnöke.

A környezetileg káros támogatásokról Lisszabonban

A környezetileg káros támogatásokról rendezett nemzetközi konferenciát Lisszabonban az Euronatura nevű civil szervezet. Az előadások  felhívták a figyelmet arra, hogy az ilyen jellegű állami támogatások nemcsak a környezet pusztításához járulnak hozzá, hanem rontják az Európai Unió versenyképességét is.

LESZ

Zöld szervezetek XVII. országos találkozója

 Az idén Kecskemét ad otthont a Környezet- és Természetvédő Szervezetek XVII. Országos Találkozójának 2007. március 15-18. között. A programban többek között szerepel vita a magyarországi zöld mozgalomról és a változások koráról, a környezetvédelmi, természetvédelmi hatósági rendszerről, a nemzeti parkok működési tapasztalatairól és a készülő nemzeti parki törvényről. 

KITEKINTÉS

 Elönti Európát a szemét? - Új uniós hulladék-irányelv születik

 Szemetelünk, szemetelünk. Elönti Európát a szemét? Egy uniós polgár évente ötszáz kilogramm hulladékot "termel", ennek mindössze harmadát hasznosítják újra. Mit lehet tenni a szeméthegyek, és a szemétégetés ellen? Az Európai Parlament februári plenáris ülésén első olvasatban elfogadta a hulladékgazdálkodási irányelvet. Az új jogszabály fő célja a hulladékképződés megelőzése, továbbá a minél nagyobb arányú újrahasznosítás elősegítése. Az ipari oldal a hulladékégetést, míg a képviselők az újrahasználatot, az újrahasznosítást támogatták. Az Európai Parlament szerint 2012 után nem növekedhet a tagállamokban keletkezett hulladék mennyisége, és 2020 után tilos lenne az újrafelhasználható hulladékok lerakása. - Minderről bővebben tájékoztatat az az írás, amelyet az Európai Parlament egyik munkatársa küldött a Lélegzetnyi számára.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu drótpostacímen várjuk,
a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!

Kérjük, támogassa szervezetünket
személyi jövedelemadója egy százalékával
Adószám:18226254-2-42

A Lélegzetnyi a jövőben minden hónap elején jelenik meg, és az előző hónapban történteket ismerteti, illetve a következő időszak eseményeiről ad előzetes tájékoztatást.