LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
A Levegő Munkacsoport havi hírlevele                                                       II. évfolyam 5. szám                        2007. május

A HÓNAP HÍRE

Az ombudsman levele Kókának:
a tehergépkocsik mindenhol fizessenek útdíjat

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa április 17-én kelt levelében felhívja Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter figyelmét: amennyiben egyes utakra útdíjat vezetnek be, másokra pedig nem, akkor ez sértheti az arányos közteherviselés alkotmányos elvét. Ezzel újabb megerősítést nyert a Levegő Munkacsoport régóta hangoztatott álláspontja, amely szerint a tehergépkocsik útdíját az ország minden útjára ki kell vetni - amint ezt például Svájcban teszik. (Csehország pedig most tervezi a tavaly csak az autópályákra bevezetett útdíj kiterjesztését az ország többi útjára is, mivel a díjfizetést elkerülendő, rengeteg jármű választja az alsóbbrendű utakat.)
Egyre több levél érkezik a Levegő Munkacsoporthoz polgármesterektől és másoktól, szorgalmazva a hatalmas kamionforgalom csökkentését.
A Levegő Munkacsoport a közúti fuvarozók érdekképviseleteivel is tárgyal annak érdekében, hogy a probléma mielőbb megoldást nyerjen. Így például nemrég igen hasznos megbeszélést folytattunk a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestületének vezetőivel.

TOVÁBBI HÍREINK

Vasút: az áremelés csak ront a helyzeten

A vasúti mellékvonalak megtartásának és fejlesztésének szükségességére hívta fel a figyelmet állásfoglalásában több civil szervezet, köztük a Levegő Munkacsoport. Rámutattak arra, hogy ezeknek a vonalaknak a megtartása komoly környezetvédelmi, szociális és térségfejlesztési előnyökkel jár. A Levegő Munkacsoport egyúttal szorgalmazta, hogy ne emeljék a vasút és a helyközi autóbusz-közlekedés menetdíjait, mivel az tovább rontana a környezetkímélő közlekedési módok helyzetén. Lukács András, a szervezet elnöke Katona Kálmánnal, az országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnökével közös nyilatkozatban  megállapította: a menetdíjak emelése ésszerűtlen, mert az nem növeli a tömegközlekedési vállalatok bevételeit. Így például a januári vasúti menetdíj-emelések hatására 12 százalékkal csökkent a MÁV bevétele a bérletekből - vagyis azoktól az utasoktól, akik a leggyakrabban használják a vonatokat. (Korábban hasonló adatokat mutattunk be a BKV-viteldíjak emelésével kapcsolatban.)
Hírlevelünk számára Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese is kifejtette a témához kapcsolódó gondolatait.

Nyomozás a fák után?

A Legfőbb Ügyészhez fordult a Levegő Munkacsoport, hogy megállítsa az út menti fák kivágását. Az elmúlt hetek lakossági bejelentéseinek kivizsgálását kérte a civil szervezet. Ma már nem elég a civil kontrol, kevés a helyi lakosok tiltakozása, sok esetben az adófizetők pénzéből ültetett, gondozott fákat "élelmes" vállalkozók kivágják, és hőerőművekbe szállítják, tetemes összegeket vágva zsebre. Ezt úgy hívják: üzleti alapú környezetkárosítás. Az ügyészség soron kívüli vizsgálatot ígért.

Ne piSZMOGj, Budapest!

A Levegő Munkacsoport és a Greenpeace Magyarország közös levélben kérte Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest a fővárosi levegőtisztaság-védelmi intézkedések felgyorsítására. A civil szervezetek bíztatónak tartják az eddigi tárgyalásokat, és remélik, hogy rövidesen érdemi eredményeket is sikerül elérni.

Tavakat az Alföldre?

Senki sem gondolhatja, hogy Alföldünkből amolyan "Ezer-tó-országa" lehet. A bányászat után visszamaradt kavicsbányatavak mesterségesek, és a hatástanulmányokban ígért és a környezetvédelmi engedélyekben előírt rekultiváció eredményeképpen sem közelítik meg a természetes tavak állapotát. Viszont megszüntetnek és veszélyeztetnek természetes élőhelyeket, termőterületeket. A térség települései már szembesültek a működő és felhagyott kavicsbányák káros hatásaival. A Bugyi X. kavicsbánya környezeti hatásvizsgálatával kapcsolatban rendezett közmeghallgatáson drámai módon nyilvánult meg a község lakosságának tiltakozása. A Levegő Munkacsoport a zöld hatóságnak véleményezte az újabb kavicsbánya megnyitásának hatásait.

Nem tudjuk, mit eszünk!

Ha gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztunk, mérget is ehetünk. A permetező szerek nem csak a gyümölcs héján találhatók, hanem a húsába is bekerülnek. Ezért fordult levélben a kormányhoz és az uniós parlamenti képviselőkhöz a Levegő Munkacsoport, kérve, hogy támogassák az egészség minél hatékonyabb védelmét. Az Európai Unióban most készülő, a növényvédő szerek engedélyeztetéséről szóló rendeletnél hazánk képviselői álljanak ki a növényvédő szerek használatának szigorú korlátozása mellett, és a helyettesítés elvét támogassák (vagyis ne legyen szabad olyan szereket engedélyezni, amelyek kevésbé ártalmasakkal is helyettesíthetőek). A hazai vizsgálatok is azt mutatják, hogy az sem táplálkozik feltétlenül egészségesen, aki sok gyümölcsöt eszik. A primőr zöldségek közül inkább az újhagymát és a retket ajánlják a szakemberek, míg a fejessalátán található a legtöbb vegyi anyag.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban

Meglepő jegyárak vannak a vonatokon

"A Levegő Munkacsoport vizsgálata szerint a tömegközlekedést érintő, minden egyes áremelés jelentős utascsökkenést eredményez - mondta Lenkei Péter munkatárs. A mostani drágulás miatt az utasok harmada az olcsóbb autót fogja választani. Lenkei Péter szerint egyedüli megoldás lenne, ha az állam előremenekülne, azaz úgy fejlesztené a tömegközlekedés szolgáltatását, hogy közben ne emeljen árakat. A hasonló áremelések csak tovább rontják az utak állapotát, és növelik a környezetszennyezést a Levegő Munkacsoport szerint. A szolgáltatáson azonban, nem javít" - írta az Origó internetes hírportál.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban

KIADVÁNY

Worldwatch Institute
A világ helyzete 2007

A Worldwatch Institute (Világfigyelõ Intézet) több mint harminc éve kíséri figyelemmel Földünk környezeti állapotának változását, és 1984 óta évrõl évre megjelenteti A világ helyzete címû könyvsorozat aktuális kötetét az emberiség elõtt álló egyik legnehezebb feladatról: hogyan építhetünk fel egy környezeti szempontból fenntartható világot. 2008-ra a világ népességének fele városokban fog élni, ezért foglalkozik A világ helyzete 2007 városaink jövõjével. Világszerte évente több mint 50 millió ember költözik városba. A történelem során elõször a városokban fog eldõlni az emberiség és bolygónk jövõje. Ennek az átalakulásnak a környezeti, demográfiai, gazdasági és politikai hatásai próbatételt jelentenek az emberiség számára. A tét az, hogy a Föld ökológiai rendszerei képesek-e azt az élelmet, ivóvizet és éghajlati stabilitást nyújtani, amitõl a városok és lakóik léte függ. A világ helyzete 2007 a világ városainak problémáin, megoldandó feladatain túl a haladás figyelemre méltó példáit is bemutatja. A fejezetek között pedig Városképek címmel tanulságos rövid történetekkel hívja fel a figyelmet Los Angelestõl Petrán át Brnóig a merész újítókra, akik megtalálják a problémák kezelésének új módjait.

Ára 2600 Ft.
A kiadványt a Föld Napja Alapítvány jelentette meg.
Elérhetősége: fna@t-online.hu, telefon: 06-23-422-577

ESEMÉNYEK, RENDEZVÉNYEK

VOLT:

Természetet a háztetőkre

A Budapesti Corvinus Egyetemen az áprilisi Dísznövény Szakkiállítás és Vásár kísérőrendezvényeként került sor a zöldtetők városökológiai szerepét bemutató konferenciára, melyet a Zöldtetőépítők Országos Szövetsége rendezett. A konferencián a zöldtetőkkel hivatásszerűen foglalkozó szakértők mellett kutatók, egyetemi oktatók, valamint az önkormányzatok és a civil szervezetek képviselői is tartottak előadásokat. A Levegő Munkacsoport témavezetője Zöldtetők hatása az életminőségre címmel tartott előadást.

Óbudai KUL-TÚRA

Az elhanyagolt városrészek érdekességeinek felfedezéséhez vagy utána kell olvasni, vagy szerencsésebb esetben találkozni kell valakivel, aki segít megtalálni a rejtőzködő titkokat. Molnár Mária, a Levegő Munkacsoport tagja a kezdeményezője az óbudai kultúrséta gondolatának, amelyre első alkalommal április 11-én került sor. Azok, akik elfogadták a meghívást, a Nagyszombat utca melletti amfiteátrumtól indulva járhatták be Óbuda számtalan régi emlékének néhány állomását, többek között a Textil Múzeumot, középkori lakóházakat, a piacteret, a Zichy kastély udvarát. Molnár Mária abban bízik, hogy a hálózat ötlete eljut más önkormányzatokhoz is, és egyszerre segíti majd az emlékek megőrzését, gazdagíthatja a bel- és külföldi idegenforgalmi kínálatot. Az ötletelők levelét erre a címre várjuk.

Ahogy a gyerekek látnák Gödöllőt

A gödöllői Petőfi Sándor Művelődési Központban rendeztek kiállítást Gödöllő ökovárossá nyilvánítása alkalmából. A Föld Napja ünnepség egyik fő szervezője hagyományosan a GATE Zöld Klub volt. A kiállításon környezetbarát építésmódok fotóit és hét helyi iskola tíz "ökováros" makettjét mutatták be.

Jogszabályokkal a tiszta levegőért

Németországban évente 65 000 ember halt meg idő előtt a - főleg a dízeljárművek okozta -részecskeszennyezés, valamint az ózonképződés következtében. A környezetvédő civil szervezetek több éve elkezdett kampányának fő célkitűzése az volt, hogy részecskeszűrő nélkül ne kerülhessenek forgalomba új dízel üzemű járművek, és a régi járművekre is szereljenek fel szűrőket. A német kormány végül elfogadta az ehhez szükséges jogszabályokat. Egyebek mellett erről is szólt az a berlini szeminárium, amelyen a levegőtisztaság védelméhez szükséges intézkedéseket vitatták meg, és amelyen a Levegő Munkacsoport képviselője is részt vett.

Társadalmi felelősség a vállalatoknál

Számos olyan itthoni cég akadt, amely még a válaszadást sem vállalta fel abban a kutatásban, amelyet az Európai Unió és az ENSZ megbízásából a TÁRKI végzett a vállalatok társadalmi felelősségvállalásáról. Néhány éve Nyugaton egyre többen, nálunk viszont szinte még senki sem tudta: mi a "vállalatok társadalmi felelőssége". Most legalább megtört a jég, egymást érik a tárgyban tartott rendezvények. Egyelőre nehéz eldönteni, hogy egyre erősödő, előnyös szemléletváltásról van-e szó, vagy csak a vállalati arculat kozmetikázásáról. Ma még - uniós tagságunk ellenére - kettős mércét alkalmaz a legtöbb multinacionális vállalat. Otthon már zöldebbek, nagyvonalúabbak, nálunk viszont ugyanazok a cégek esetenként homlokegyenest másképpen viselkednek. A Levegő Munkacsoportot véleményét is kérte a TÁRKI.

LESZ

Családi program a Madarak és Fák Napján

Családoknak, fiataloknak, idősebbeknek kínálnak egész napos programot május 12-én, a Madarak és Fák Napján a csepeli civil szervezetek és a Rákóczi Kert Civil Ház. Az Ifjúsági és Sport Centrumban (volt Ifjúsági Tábor Bp. XXI., Hollandi út 8-10.) reggel 9 órától délután 17 óráig várják a szervezők az érdeklődőket. Lesz környezetvédelmi játszóház, díszgalamb, díszbaromfi és nyúl kiállítás, folyamatos természetfilm vetítés, családi piknik az ifjúsági tábor parkerdejében, gyógynövény, fűszernövény bemutató és kóstoló, kézműves foglalkozások és rajzverseny, tájképfestés gyerekeknek, szervezett csónakos madármegfigyelő kirándulások, a Magyar Madártani Egyesület, a Madárbarát Kert, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület és a Levegő Munkacsoport bemutatkozása. Délután minilabor-vízvizsgálat, repülőmodell és sárkányépítés szakmai segítséggel. A nap csúcspontjaként az első csepeli sárkányeregető verseny megrendezésére kerül sor.

KITEKINTŐ

Újabb tanulmány a káros támogatásokról

Az Európai Bizottság megbízásából egy nemzetközi kutatócsoport újabb tanulmányt készített a környezetvédelmi szempontból káros támogatásokról. A Európai Unió 2006-ban módosított Fenntartható Fejlődés Stratégiája ugyanis felszólítja az Európai Bizottságot, hogy 2008-ra minden érintett ágazatra vonatkozóan készítsen ütemtervet a környezetvédelmi szempontból káros támogatások felszámolására. A mostani tanulmány - amelynek elkészítésében a Levegő Munkacsoport is közreműködött - felsorakoztatja a támogatási reform melletti érveket, bemutatja, hogy mi viszi sikerre, és mi akadályozza a reformot, és végül, hogy mit tehet az Európai Unió az ügy érdekében. A tanulmányról a Levegő Munkacsoport magyar nyelvű összefoglalót állított össze.

Uniós stratégia - konkrét célok nélkül

Az emberiség a természeti erőforrásokat a végletekig kihasználja. A jelenlegi gazdasági rendszerek alapvetően a természeti erőforrásokra épülnek: nyersanyagokra (mint az ásványok, tüzelőanyagok), illetve környezeti elemekre (a levegő, a víz, a talaj, élővilág). Jelenleg a mezőgazdaság használja a Föld teljes területének 50 százalékát. A környezetszennyező kibocsátásokat is mind a természeti erőforrásaink "nyelik el". Az ENSZ 2005-ös millenniumi ökorendszer-értékelése szerint az 1960-as évek eleje óta az összes ökorendszer kétharmadában hanyatlás következett be, és ugyanebben az időszakban a természeti erőforrások iránti kereslet 70 százalékkal emelkedett. Az Európai Parlament munkatársa a Lélegzetnyi számára írt elemzésében kifejti: az Unió helyesen látja a kialakult helyzetet és a megoldás irányát, azonban a gyakorlatban keveset tesz azok érvényesítésére.

Szerkeszti: Szép Zsuzsa
Felelős kiadó: Lukács András
A Lélegzetnyi korábbi számai itt megtalálhatók.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu drótpostacímen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!

Kérjük, támogassa szervezetünket
személyi jövedelemadója egy százalékával
Adószám:18226254-2-42