LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
II. évfolyam 6. szám                                      2006. június

A HÓNAP HÍRE

Közös platformon a zöldek és a kamionosok

Két, látszólag ellenérdekelt szervezet megegyezésre jutott! A kamionosok, azaz a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete és zöldek, azaz a Levegő Munkacsoport a egyetértenek abban, hogy a jelenleg alkalmazott matricás úthasználati díj rendszer nem alkalmas a közúti fuvarozás problémáinak enyhítésére. Ezért a két szervezet egyeztetett és megállapodott több olyan sarkalatos elvben, mely a fuvarozók, a lakosság és a környezet érdekeit egyaránt szolgálhatják. A közös állásfoglalásban foglaltak megvalósulása esetén egyrészt mód nyílhat a magyarországi közúti tranzitforgalom mérséklésére, a közúti teherszállításnak elsősorban gyorsforgalmi úthálózatra való terelésére, másrészt a hazai székhelyű közúti közlekedési szolgáltatást nyújtó vállalkozások versenyelőnyének biztosítására. Az állásfoglalást a két szervezet megküldte a parlamenti pártok elnökeinek és frakcióvezetőinek, közreműködő támogatásukat kérve ahhoz, hogy a közeljövőben elfogadásra kerülő, az elektronikus útdíjról szóló országgyűlési határozatban és a későbbiekben kialakításra kerülő díjpolitikai elvekben a két szervezet közös álláspontja tükröződjék. A Levegő Munkacsoport levélben kereste meg az országgyűlés környezetvédelmi, gazdasági és költségvetési bizottságainak tagjait, hogy módosítsák az elektronikus útdíjfizetési rendszerről szóló országgyűlési határozati javaslatot.

TOVÁBBI HÍREINK

Leparkettázzák a Nagymező utcát?

Úgy látszik, nem volt alaptalan a Nagymező utcai fasor mentén lakók aggodalma. Az önkormányzat vezetői - enyhén szólva - nem voltak őszinték, amikor az év elején arról beszéltek egy lakossági fórumon, hogy valószínűleg nem épül majd meg a védett platánsort is tönkretevő mélygarázs. Az illetéktelenül kiadott engedély alapján feltúrt utcát a mai napig nem állították helyre. Ehelyett most egy szakaszon ideiglenesen deszkával borították be a feltúrt járdát. A legutóbbi, május 17-i tüntetés napján az önkormányzat felkérte a civil szervezeteket, hogy ők is készíttessenek szakvéleményt a fasorról, az eddig elkészült két egymásnak ellenmondó vélemény mellé. Az egyik szerint a fákat meg kell védeni, a másik szerint - amelyet a kerületi önkormányzat finanszírozott - a fák veszélyesek. A civil szervezetek által megbízott szakértők viszont műszeres felmérés alapján bebizonyították, hogy a fák túlnyomó része egészséges, és az esetleg veszélyt képező néhány fát pedig szakszerű intézkedésekkel meg lehet menteni. Komolyan veszélyezteti viszont mind a fákat, mind az embereket a fasor mellett kiásott mély árok, így azt mielőbb földdel be kell temetni.
A Levegő Munkacsoport csak a VI. kerületben több kiszáradt fát talált, amellyel nem foglalkozik senki. Ezeket egy vihar bármikor kidönthet.

Jogszabályi kiskapuk teszik lehetővé a túlépítéseket

Nem érvényesülnek a környezeti hatásvizsgálatról szóló kormányrendelet településfejlesztést szabályozó előírásai, mivel a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium építéshatósági eljárásokat szabályozó, 1997-ben alkotott rendeletét kiskapuként használhatják a beruházók. A Levegő Munkacsoport közérdekű bejelentést tett Fodor Gábor miniszternek a két jogszabály kiegészítésének szükségességéről.

Veszélyben a sokat látott Múzeumkerti fák

A Levegő Munkacsoport másodszor is kénytelen volt a Nemzeti Múzeum kertjének egy része alá tervezett mélygarázsról szóló keresetét benyújtani a Fővárosi Bírósághoz, mivel a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az előzőleg benyújtott keresetét nem terjesztette fel a bírósághoz, hanem saját hatáskörben bírálta el - a Levegő Munkacsoport szerint nem megfelelően.

Áramlástani vizsgálatok az M0-ás tervezése kapcsán

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástani Tanszéke 2007 februárjában kezdte meg, és öt hónap alatt végzi el azokat a vizsgálatokat, amelyek eredményei alapján megbecsülhető, hogy az M0-ás autópálya 11. és 10. számú főutak közötti szakaszán, négy különböző nyomvonal-változatot vizsgálva, a jelenlegi állapothoz képest 2010-ben és 2018-ban hogyan alakul a légszennyezettség. A Levegő Munkacsoport szerint jó lenne, ha a lakossági fórumokra, kötelező egyeztetésekre is ilyen szemléletes modellek készülnének. Ez nemcsak a lakosságot segítené a véleményalkotásban, de talán a laikus képviselőtestületek is időben szembesülnének döntéseik várható következményeivel.

Játszani is engedd!

Bármennyire is szeretik az itt lakók, Budapesttel kapcsolatban végtelenül hosszú a panaszlista: fogynak és öregszenek a belső kerületekben lakók; a befektetők nem elégszenek meg a telkek teljes beépítésével, azon versengenek, ki tud több, sötétebb és kisebb lakást építeni; és ki tud több kocsit elhelyezni (nemegyszer csak virtuálisan) egy zsebkendőnyi területen. Egyes országokban nemcsak a parkolóhelyet írják elő kötelezően az építendő ingatlannál, de minden lakás esetén legalább öt négyzetméternyi új nyilvános játszóteret is létre kell hozni a körzetben. A Levegő Munkacsoport szeretné elérni, hogy Magyarországon is törvény írja elő a lakásonkénti kötelező játszóteret .

Kitekintő

Zöld költségvetés és ökoinnováció

Az idei év első félévében Németország látta el az Európai Unió soros elnökségét. Ebből az alkalomból rendezett kétnapos konferenciát Berlinben az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) "Környezetvédelem, innováció, foglalkoztatás" címmel. A rendezvényen, amelyen a Levegő Munkacsoport képviselője is felszólalt, érdekes japán példát ismertettek arról, miként javítják versenyképességüket a környezetvédelmi szempontok előtérbe helyezésével.

Éghajlatváltozás és közlekedés

Az Európai Unióban a közlekedés felelős az éghajlatváltozást okozó szén-dioxid kibocsátásának 30 százalékáért - jelentette ki Dr. Harry Lehmann, a német Környezetvédelmi Hivatal igazgatója azon a brüsszeli konferencián, amely az éghajlatváltozás és a közlekedés kérdéseivel foglalkozott. A közlekedés részaránya még ennél is jóval nagyobb, ha figyelembe vesszük mindazokat a tevékenységek kibocsátását is, amelyek nélkülözhetetlenek a közlekedéshez, mint például a járműgyártás vagy az útépítés. A Levegő Munkacsoport képviselője előadásában a felvilágosítás fontosságát hangsúlyozta, továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió az elkövetkező években sok milliárd euró támogatást tervez nyújtani a leginkább környezetszennyező közlekedési módoknak.

ESEMÉNYEK, RENDEZVÉNYEK

LESZ:

Tekerj Te is az öltönyös klíma-delegációval!

2007. június 6-án, szerdán délelőtt öltönybe, tárgyalókosztümbe öltözött környezetvédők és önkéntesek kerékpáros delegációja egy tíz pontos petícióval járja körbe a várost. A 42 civil szervezet által jegyzett dokumentumban a zöldek javaslatokat tesznek a kidolgozás alatt álló Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiához (NÉS) és a társadalmi vita mielőbbi megkezdésére kérik a politikusokat. Tovább

Globfeszt a Gödörben

A 2005-ben megrendezett Ökofeszt és az első Globfeszt új diskurzust indított el a legégetőbb globális kérdésekről. A Globfeszt 2. "Merre van előre" ezt folytatja, bővíti és színesíti június 15-16-án a Gödör Klubban (Budapest V. ker., Erzsébet tér). A rendezvényen a Levegő Munkacsoport is részt vesz.

Környezeti Tanácsadó Irodánk Ügyeiből

Panaszboncolgatás

Rossz szomszédság, török átok. S milyen igaz ez a mondás. A Péterfy Sándor utcai Kórház Proszektúrájának szomszédságában lakóknak állandó gondot jelent a korbonctani intézet és a hozzá tartozó laboratórium szellőzőrendszerének működése. A légszennyezés, az állandó zaj, valamint a kegyelet hiányos halottszállítás zavarja a környék lakóit.
A teljes cikk itt olvashato.

Tájékozatlanság=védtelenség

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) a lakossági ingyenes tanácsadáson túl témavizsgálatokat végez annak érdekében, hogy ráirányítsa a figyelmet egy-egy környezeti, ökológiai-fogyasztóvédelmi témára. A szervezet 2007. májusi felmérésének középpontjában a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértéke, a megengedett határérték feletti minták nyilvánosságra hozatala állt. A Levegő Munkacsoport húsz tagszervezetének közreműködésével készített felmérésből kiderült: a települések polgármesteri hivatalaiban május hónapban egyetlen egy hirdető táblán sem találtunk lakossági tájékoztatást arról, hogy a kereskedelemben előforduló termékeken mennyi a növényvédőszer maradt. A formalevelekre kapott válaszok szerint hat Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóság adta meg a kifogásolt minták településneveit, három csak az esetek számát, a többitől pedig kitérő válasz érkezett, vagy nem a feltett kérdésekre válaszoltak. A Levegő Munkacsoport tájékoztatási kampányt indított a zöldségekbe és a gyümölcsökbe került permetszer maradékokról, amelyek sok esetben mérget is tartalmaznak.

Kiadvány

Hamarosan megjelenik a Lélegzet következő száma

A Levegő Munkacsoport 15 éves folyóirata idén ismét tematikus számokkal jelentkezik. Az első szám fő témája az éghajlatvédelem. Megkérdeztük többek között Antal Z. László szociológust, hogy Magyarországon az emberek mennyire veszik komolyan az éghajlatváltozás fenyegető veszélyeit. Új rovatunkban, az Ütközőben Faragó Tibor a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője és Varró László a MOL vezető közgazdásza "mérkőzött meg" hazánk energiafüggőségéről és energiahatékonyságáról. Bemutatjuk az idei Sajtófotó kiállítás zöld témájú nyertes alkotásait, és brüsszeli példákat a biciklibarát város kialakítására. Emellett számos más érdekes téma várja az olvasókat a Lélegzet tavaszi számában, amelyet a Levegő Munkacsoport irodájában lehet megvásárolni vagy előfizetni.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban

A társadalmi vagyon újraelosztása

Az Európai Bizottság döntése nyomán Magyarországnak vissza kell vennie a kiosztani tervezett üvegházhatású-gáz kibocsátási egységek mennyiségéből. Érdemes végiggondolni, hogy mi is van a kvóták mögött. Nem kevesebbről van szó ugyanis, mint a társadalmi vagyon újraelosztásáról - Szabó Zoltán, a Levegő Munkacsoport programvezető írása megjelent a Népszabadság 2007. május 18. számában.  

A Levegő Munkacsoport a sajtóban

Szerkeszti: Szép Zsuzsa
Felelős kiadó: Lukács András
A Lélegzetnyi korábbi számai itt megtalálhatók.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu drótpostacímen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!

Kérjük, támogassa szervezetünket!