LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
II. évfolyam 7. szám                                      2006. július

A HÓNAP ESEMÉNYE

Az Év Civil Szervezete:
a Levegő Munkacsoport

A Levegő Munkacsoport az Év Civil Szervezete. A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK) kuratóriuma elsősorban a 2006. évi tevékenységet értékelte, de a döntésnél fontos szempont volt a fenntarthatóság, az eredetiség, a folyamatosság és a példaértékű magatartás. 150 jelölés alapján választották ki a díjazott szervezetet, vállalatot, illetve magánszemélyt. A NIOK 1995-ben alapított három díjának célja, hogy elismerjék azokat a gazdasági szervezeteket és magánszemélyeket, akik a magyarországi felelősségvállalásban adományaikkal élenjárnak, valamint díjazzák azokat a civil szervezeteket, akik példaértékű munkát végeznek. Az Év Egyéni Adományozója Küllői Péter, az Év Vállalati Adományozója a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. lett.
A díjkiosztásról készült hangfelvétel (mp3) itt letölthető.

Zöld Levél

Zöld Levél a neve a Lélegzet Alapítvány és a Levegő Munkacsoport egy éves városzöldítő programjának, amelyet a Demján Sándor Jótékonysági Alapítvány anyagi támogatásával valósít meg. A program az V., VI. és VII. kerület, valamint a XIII. kerület újlipótvárosi területén kívánja a zöldfelületek arányát növelni. Ismeretes, hogy Pest belső részén egy főre alig egy négyzetméter nyilvános zöldterület jut. Félő, hogy gyors beavatkozások nélkül az egyre gyakoribb hőhullámok elviselhetetlenné teszik a mikroklímát. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy a járványszerűen terjedő klímaberendezések ezt a problémát orvosolni fogják. Rövidebb távon a zöldfelületek (falak, tetők, járdaszegélyek, sövények stb.), vízáteresztő burkolatok, hosszabb távon pedig az ésszerűbb beépítési arányok és a zöld hálózat enyhítheti az éghajlatváltozás káros hatását. A Lélegzet Alapítvány néhány héten belül pályázatot ír ki társasházak, önkormányzati intézmények, non-profit szervezetek részére különféle zöldfelületet növelő, illetve a mikroklímát javító beavatkozások támogatására. Számít az önkormányzatok és a helyi vállalkozások aktív részvételére is, mivel az elmúlt évtizedek összes közvélemény-kutatása visszaigazolta, hogy az ápolt zöldfelületeket az emberek nagyra becsülik, és ez - többek között - az ingatlanok értékében is visszatükröződik. Hamarosan a honlapon lesznek olvashatók a Program legfrissebb anyagai.

TOVÁBBI HÍREINK

Altatják a nyomozást a Zsidónegyed ingatlanügyeiben?

Ismételten levélben fordult a Levegő Munkacsoport a Nemzeti Nyomozó Irodához, tájékoztatást kérve arról, hogy hol tart a nyomozás a pesti Zsidónegyedben történt gyanús ingatlanügyletek terén. Egy évvel ezelőtt négy szervezet - a Lakásbérlők és Lakók Egyesülete, a Levegő Munkacsoport, az ÓVÁS! Egyesület és a KIRÁLY MP Pénzügyi Szolgáltató Kft. feljelentést tett a VII. kerületi Önkormányzat által törvényellenesen eladott lakóépületek miatt. A Nemzeti Nyomozó Iroda 2006. augusztus 18-án kelt válaszlevelében 2006. október 3-ában jelölte meg nyomozás befejezésének határidejét, azonban a feljelentőknek mind a mai napig semmit nem sikerült megtudniuk a nyomozás helyzetéről. A korrupciógyanús ügyletekre korábban a sajtó és a civil szervezetek is több alkalommal felhívták a közvélemény és a hatóságok figyelmét. Sajnos ezeket sem követte semmilyen érdemi intézkedés.

Öngól a sportpályákon

Kinek az érdeke? - tehetjük fel a kérdést minden egyes sportpálya bezárásának hírére, amelynek helyén aztán lakópark, bevásárlóközpont, benzinkút épül. A Levegő Munkacsoport és az Őrmezői Közakarat Egyesület Grosics Gyula segítségével hívta fel a nyilvánosság figyelmét arra, hogy az őrmezői lakótelep mellett lévő sportpálya helyére a tervek szerint buszvégállomást és parkolót építenének a 4-es metró beruházása során. (A civil szervezetek egyúttal ésszerű megoldást is javasoltak.) Ezen a sajtótájékoztatón hangzott el, hogy a rendszerváltás óta csak a fővárosban több mint hatvan pálya szűnt meg, vagy van halálra ítélve. Akkor a sajtó megkérdezte a sportért felelős államtitkárt, aki mindezt cáfolta, mondván, sportpályát a hatályos törvények szerint nem lehet megszüntetni, helyette újat kell építeni. A Levegő Munkacsoport levélben kérte az államtitkárt, sorolja fel hová épültek a megszüntetett sportpályák helyett az újak. A sajtótájékoztatót követően még három aggodalmas lakossági bejelentést érkezett a Levegő Munkacsoporthoz, amelyek működő sportpályák megszűnésének veszélyét jelzik. Ezekkel kapcsolatban tájékoztatást kérő levelet intéztünk az illetékes kerületek polgármestereihez, felhívva figyelmüket a közcélú, zöldfelületként is funkcionáló sportlétesítmények fontosságára a lakosság egészséges környezete és életmódja szempontjából.

Belterületi utak: újak épülnek, a meglévők pusztulnak

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) felkérésére a Levegő Munkacsoport véleményezte  a belterületi utak építésére vonatkozó pályázati kiírások tervezetét. A civil szervezet szerint abszurd, hogy új belterületi utak építését tervezi támogatni a kormány, miközben az önkormányzatoknak arra sincs pénzük, hogy a meglévő utakat fenntartsák, felújítsák. Ezért az lenne ésszerű, ha ez utóbbira lehetne pályázni. Komoly gond az is, hogy az elavult szemlélet, a tájékozottság hiánya miatt a belterületi utak építése és felújítása általában nem a korszerű, Nyugat-Európában már elterjedt módon történik.

Elkezdődhet a felkészülés az útdíj bevezetésére

Az országgyűlés június 26-án határozatot fogadott el a használatarányos útdíj bevezetéséről. A Levegő Munkacsoport, amely közel két évtizede szorgalmazza ezt az intézkedést, most is jelentős szerepet játszott abban, hogy végső változat sokat javult a kormány által beterjesztetthez képest, valamint hogy a döntéshozók és a közvélemény jobb tájékoztatást kaptak a témáról.

M0-ás északi híd: a polgármesterek is aggódnak

A június 25-én tartott bírósági tárgyaláson sem született ítélet abban a perben, amelyet öt civil szervezet indított annak érdekében, hogy az M0-ás északi hídja megépülésével ne zúduljon még elviselhetetlenebb forgalom Észak-Budapestre és környékére. A következő tárgyalásra október 1-jén kerül sor. A civil szervezetek azonban bíznak abban, hogy a pertől függetlenül is sor kerül a szükséges intézkedések meghozatalára, ugyanis időközben a két leginkább érintett kerület polgármestere, Bús Balázs és Derce Tamás levelükben szintén aggodalmukat fejezték ki a várható kedvezőtlen fejlemények miatt és ennek elkerülésére határozott lépéseket szorgalmaznak.

Mellékvonalak: Előnyünk lehetne a hátrányunk

Szili Katalin, az országgyűlés elnöke nyitotta meg "A  térségi vasutak szerepe - A mellék- és szárnyvonalak jelene, jövője hazánkban és az Unióban" címmel tartott nemzetközi konferenciát az Országház Kongresszusi termében 2007. június 22-én. "A mellékvonalak bezárása nem megoldás" - hangzott el Dr. Andreas Geißler, a német Szövetség a Vasútért elnöke előadásában. "Ne abból induljunk ki, hogy hány utas van, hanem hogy hány utas lehetne! Németországban a 80-as években megszűntetett, majd az utóbbi években újraélesztett vasutakon az utaslétszám növekedése minden várakozást felülmúlt."

Lakóparkból falu - leválás Piliscsabán?

Dönt a köztársasági elnök

A Levegő Munkacsoport második évtizede kifogásolja, hogy a lakóparkok építési engedélyezési eljárásai kevés körültekintéssel történnek. Az ilyen beruházások közköltségeiről, természeti és környezeti kárairól nem készül pontos mérleg, és azt nem a haszonélvezők fizetik meg. Az EU más országaiban készült mérlegek szerint ilyen esetekben a beruházók által az infrastruktúrára költött minden 1 euró mellé átlagosan további 4-et kell tenni a közös kasszából. Hasonlóan visszás helyzet alakult ki Piliscsabán is, ahol az öt lakóparkból az egyik, a Magdolna-völgyi, benyújtotta kérelmét az önálló településsé válásra. Így szeretnék elérni a zöldterületek építési területté minősítését, ami a becslések szerint 2 milliárd forint tiszta hasznot hozna az ingatlanspekulánsoknak - a károk viszont a társadalmat terhelnék. A Levegő Munkacsoport helyi tagszervezete, a Piliscsabáért Egyesület most már csak a köztársasági elnökben bízik, aki még megakadályozhatja a káros fejleményeket.

Ide nekünk a cementgyárakat!

Mindenki egyetért abban, hogy a hazai adottságoknak az energia- és anyagtakarékos, több élőmunkát, illetve tudást igénylő gazdasági tevékenységek felelnek meg. Mivel lehetne megmagyarázni ezek után, hogy engedélyezni kívánják a mecseki és a pilisi cementgyárak megépítését? E rendkívül környezetszennyező, energia- és anyagfaló, munkahelyet alig teremtő beruházás egyetlen nyertese a beruházó lenne. A nyergesújfalui cementgyár elleni tiltakozó rendezvényen a Levegő Munkacsoport is részt vett.

KÖKI: Építkezés engedély nélkül

Egyre gátlástalanabbul szegik meg a jogszabályokat, veszik semmibe a helyben lakók érdekeit a beruházók, amint az a KÖKI példája is mutatja.
Nem feltételezzük a Kispesti Önkormányzatról, hogy hallgatólagosan beleegyezik az engedély nélküli építkezésbe. A helyi társadalmi szervezet és a lakosság kérésére megtartott helyszíni bejárás lett volna hivatott tisztázni, hogy a nagyarányú földmunkák és betonozások valóban az engedéllyel folyó régészeti feltárás előkészítéséhez szükségesek-e. Ezt azonban sajnos a Budapesti Történeti Múzeum illetékes szakértőjének távolmaradása miatt nem lehetett bizonyítani.
A kiserdőnek azt a majdnem 1 hektáros részletét vágták ki jegyzői engedéllyel, ami a tervezett, és keresettel megtámadott bevásárlóközpont célzott építési területén volt. A jegyző levélben közölte a Levegő Munkacsoporttal az Önkormányzat által előírt fapótlások tervezett helyszínét.

Magyarország Energiapolitikája 2007-2020

A Levegő Munkacsoport szerint az országgyűlésnek először a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégiát és a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát kellene elfogadnia, és ezekre építve az energiastratégiánkat kidolgozni. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) viszont most hívja fel a honlapján a civilek figyelmét Magyarország energiapolitikájának vitaanyagára, amelyet bárki véleményezhet július 14-ig. Szakértőink tanulmányozzák az anyagot, két súlyos hiányosságot azonban a részletesebb véleményezést megelőzően teszünk szóvá. Először is, az anyag nem határoz meg konkrét feladatokat, célértékeket, prioritásokat. Másodszor, egy energiapolitikai koncepciónak nemcsak az energiaszektorral, hanem a különféle felhasználókkal, az egyes ágazatok energiastratégiájával is foglalkozni kellene. (Az energiahasználat és az üvegházgáz-kibocsátás között szoros összefüggés van. Jelenleg a kibocsátásért mintegy 40 százalékban az építményeink, 25 százalékban a közlekedés és 35 százalékban az egyéb szektorok felelősek hazánkban.) A GKM vitaanyaga nem él azzal a lehetőséggel, hogy a gazdaság és a közlekedés egy minisztériumban van. A közlekedési fejezet megállapításai is csak az általánosság szintjén maradnak.  

Kitekintő

Éghajlatváltozás és közlekedés

Az utóbbi időben egymást követik a konferenciák a közlekedésnek az éghajlatváltozásban betöltött szerepéről. A Lélegzetnyi előző számában már beszámoltunk  egy ilyen rendezvényről, most pedig két újabbról olvashatnak. A Levegő Munkacsoport jelen lévő képviselői mindegyik esetben megállapították: a döntéshozók és a tudósok tudják, mit kell tenni, mégsem történik érdemi változás.

Térinformatikai Rendszer

A Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) június elején a SPOT IMAGE francia céggel közösen szemináriumot rendezett, amelyen a Levegő Munkacsoport is részt vett. Bemutatták, hogy milyen fontos szerepe lehet a légifelvételeknek a beruházások tervezésénél a környezetvédelem szempontjainak figyelembevételére. Az önkormányzatok és a civil szervezetek bizonyos feltételekkel ingyenesen juthatnak az országos térinformatikai rendszer szolgáltatásaihoz.

A hídon túl

Kép-Hang kiállítás a Sajó-menti fecskeszög roma-telepének életéből

Krista Harper PhD., a Massachusetts Egyetem antropológus tanára és Bari Judit a Sajó-menti Közösség és Környezetfejlesztők Egyesülete vezetője egy nálunk még kevéssé alkalmazott módszerrel végeznek közösségi kutatást a 14 ezer lakosú Sajószentpéter 2 ezer fős roma telepén. (A telep a Sajó túloldalán jött létre közel száz évvel ezelőtt, innen a "hídon túliak" elnevezés.) A helyi önkéntes jelentkezők, főképpen lelkes fiatalok, fényképeket készítenek a környezetükről, és ezek segítségével beszélnek meg olyan fontos témákat, mint a környezet, az egészség, az egyéniség. A kutatók és a résztvevő közösség, valamint a Pakiv Európai Roma Alap képviselője a környezeti igazságosságra, ennek jelenlegi hiányosságaira, a kirekesztettségre illetve a lehetséges megoldásokra kívánják az érintettek - helyi és országos kormányzati intézmények, vállalkozók és civil szervezetek - figyelmét felhívni. A fotókat és a hozzájuk készült rövid magyar és angol nyelvű magyarázatokat először Sajószentpéteren, majd a Közép-Európai Egyetemen mutatták be az érdeklődőknek. Ezen a Levegő Munkacsoport is részt vett. További felvilágosítást Bari Judittól lehet kérni.

ESEMÉNY

LESZ:

Hegyalja Fesztivál

A Hegyalja Fesztivál résztvevői a Levegő Munkacsoport standjánál próbára tehetik tudásukat "Tudod-e?" totónk kitöltésével. A kérdések a környezetvédelem különböző témáit dolgozzák fel, mint például a vegyi anyagok használata és gyártása, a légszennyezés és a környezetbarát háztartás. Zajfelismerős játékunkon fejhallgató segítségével különböző hétköznapi zajokat kell felismerniük a játékosoknak. A játék célja, hogy felhívja a figyelmet a napjainkban minket körülvevő zajokra és azok káros hatásaira. Egy tesztlap segítségével bárki kiszámolhatja saját ökológiai lábnyomát, amelynek eredményét megkapja papíron mindazokkal a magyarázatokkal, amelyeket életmódja kivált. A legkisebb ökológiai lábnyommal rendelkezők oklevelet kapnak. Várunk minden kedves érdeklődőt a fesztiválon, a tokaji Tisza-kempingben július 11. és 15. között.

Környezeti Tanácsadó Irodánk Ügyeiből

Világosság helyett örömteli sötétség

Nagy örömömre szolgál, hogy ismét egy sikeresen megoldódott lakossági ügyről számolhatok be. Ez az eset is jeles tanúbizonysága a kitartásnak és az elszántságnak, az abban való hitnek, hogy egy személyben, akár első ízben is elérhetjük céljainkat, sikeresen képviselhetjük jogainkat. Bár  a probléma egyébként is gyerekcipőben jár, amelynek sem következményei, sem szabályozása nem ismert még széles körben. A probléma alapvető oka a fény.
Tovább

Kiadványok

Adócsalás személygépkocsi-elszámolással és egyéb trükkökkel

Évente 800 milliárd forint bevételtől esik el az államháztartás a személygépkocsi-használattal összefüggő adócsalások miatt - olvasható a Levegő Munkacsoport újabb tanulmányában, amelyet Lukács András, a szervezet elnöke június 28-án adott át Veres János pénzügyminiszternek. Az ilyen jellegű adócsalások további hatása, hogy rendkívüli módon ösztönzik a környezetszennyezést, és nagymértékben fokozzák a társadalmi igazságtalanságot. Ez utóbbira jellemző, hogy összértékét tekintve a csalások 60 százalékát a lakosság leggazdagabb 20 százaléka követi el!

Város, vidék, vasút

"A legfrissebb statisztikák is igazolják: egyre több ember dönt a vasúti közlekedés mellett. Néhány térségben a vasút valódi sikertörténeteket tudott elkönyvelni, kivált a regionális közlekedésben, eközben egyre keresettebbé válik" - írja Wolfgang Tiefensee, német közlekedési miniszter annak a kiadványnak az előszavában, amelyet most a Magyar Közlekedési Klub és a Levegő Munkacsoport magyarul is megjelentetett. Az olvasók színes fényképekkel illusztrált 16 konkrét esetet ismerhetnek meg arról, miként lehet a korábban már bezárt vagy felszámolásra ítélt vasúti mellékvonalakat újjáéleszteni. A példák a magyar döntéshozók számára is sok tanulsággal szolgálnak.

Fenntartható közlekedés a városban - Útmutató önkormányzatoknak

A Zöld Fiatalok által kiadott (és Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke által lektorált) kis könyv áttekintést ad arról, miként lehet a városi közlekedést úgy átalakítani, hogy kellemes és egészséges életet élhessünk. A kiadvány bemutat olyan városokat, amelyek rövid idő alatt csodálatos átalakuláson mentek keresztül - csupán annak köszönhetően, hogy a döntéshozókban megvolt a tudás, a tisztesség és a politikai akarat.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban

Az elbukott perek is hasznosak

A zöldek legújabb ügye a zöldhatósági rendszer átalakulásával kapcsolatos. A hatóságok költségvetési támogatásának csökkentése, illetve a folyamatos leépítések a zöldek szerint alkotmányossági aggályokat is felvetnek, ezért a Védegylet és a Levegő Munkacsoport azt fontolgatja, hogy az ügyben az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Unióhoz fordul - írta a Népszabadságban Az elbukott perek is hasznosak című cikkben Ötvös Zoltán június 7-én.
 

A Levegő Munkacsoport a sajtóban

ÖNKÉNTESEKET VÁRUNK

A Levegő Munkacsoport önkéntes munkatársakat keres!
Az alábbi tevékenységekben segíthetsz nekünk:

  • irodai munka (borítékolás, telefonügyelet, rakodás),
  • fordítás,
  • szakirodalmi adatok gyűjtése, feldolgozása,
  • jogi segítségnyújtás,
  • cikkek írása,
  • tanulmányok átolvasása, ellenőrzése nyelvhelyességi szempontból,
  • fotózás,
  • aláírásgyűjtésekben részvétel,
  • tüntetéseken, fórumokon részvétel,
  • a Lélegzet című negyedéves kiadványunk terjesztése.

Ha elhivatottnak érzed magad a környezetvédelem iránt, elmúltál 18 éves, egyetértesz tevékenységünkkel, és szívesen áldozod ránk szabadidőd egy részét, gyere, dolgozz velünk!
Amit kínálunk: vidám, fiatalos társaság és egyedi felsőruházat.
Amit várunk: elhivatottság, megbízhatóság, pozitív gondolkodás.
Jelentkezésedet a levego@levego.hu címre vagy a 06-1-411-0509-es telefonszámra várjuk.
A munkavégzés teljesítéséhez szükséges eszközt és tájékoztató anyagot a Levegő Munkacsoport biztosítja.

Szerkeszti: Szép Zsuzsa
Felelős kiadó: Lukács András
Nyomtatható változat itt letölthető.
A Lélegzetnyi korábbi számai
itt megtalálhatók.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu címen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!