LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
II. évfolyam 11. szám                                      2007. november

A HÓNAP ESEMÉNYE

A Pénzügyminisztérium az autóhasználat körüli adócsalásokról

Levélben ismerte el a Pénzügyminisztérium, hogy mind a mai napig nem tett kísérletet annak megállapítására, mekkora összeget tesz ki a személygépkocsik használatának adó- és járulékmentes - törvényellenes - elszámolása. Ez az az adócsalási mód immár hosszú évek óta általános napi gyakorlat. Két év telt el azóta, hogy a Levegő Munkacsoport elkészítette a Közlekedési támogatások című tanulmányát, melynek számításai szerint az elhallgatott összeg meghaladja az évi 800 milliárd forintot. Válaszlevelében a Levegő Munkacsoport egyebek mellett azt is hangsúlyozta, hogy az adócsalásokkal kapcsolatos újabb tanulmányára számos egyetértő visszajelzést kapott. Egy könyvelő például megírta, hogy az APEH üzemanyag-normái kimondottan ösztönzik az adócsalást.

TOVÁBBI HÍREINK

A külföldi kamionosok nem büntethetők?

Egy hetes kampányt folytatott a kamionforgalom okozta károk csökkentése érdekében a Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Levegő Munkacsoport támogatásával. A rendezvénysorozat utolsó napján forgalomlassító megmozdulást tartottak a 4-es főúton. Ennek kapcsán elbeszélgettek a helyi rendőrökkel, akik elmondták: érdemben nem foglalkoznak azokkal a külföldi kamionokkal, amelyek túllépik a megengedett sebességet, nem tartják be a hétvégi kamionstopot, vagy egyéb szabálysértést követnek el. A rendőrségnek ugyanis nincs lehetősége a kamion visszatartására, a feljelentés és a csekk átadása pedig semmit nem ér, hiszen a hazai bíróságra külföldi állampolgár gyakorlatilag nem idézhető. Így a sofőrök simán kihajítják mind a feljelentést, mind a büntető csekket.

Bíróság előtt a hírhedt 86-os út ügye

A 86-os út elviselhetetlen kamionforgalmát megelégelő lakosok beperelték a közútkezelőt. A Levegő Munkacsoport szakmai támogatásával indult perben kártérítést és hatékony intézkedéseket remélnek.

M0-s híd: fellebbezés Észak-Budapestért

Fellebbezett a Fővárosi Bíróság - nem jogerős - ítélete ellen a Levegő Munkacsoport. Az ítélet elutasította a környezetvédő szervezetek keresetét, amely arra irányult, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kezdeményezzen forgalomszabályozási intézkedéseket és a tömegközlekedés javítását  az M0-s északi hídjának megépítése kapcsán. A kért intézkedések megakadályozhatják, hogy a megépülő létesítmény Észak-Budapesten és környékén jelentős forgalomnövekedést és ezáltal súlyos környezeti károkat okozzon. Az intézkedések szükségességét a per folyamán a NIF sem vitatta, viszont azzal érvelt, hogy ez nem az ő feladata. Az érintett III. kerületi és a IV. kerületi önkormányzatnak nincs forrása ezek megvalósítására, pedig mindkettő szükségesnek tartaná azokat. A környezetvédők azt remélik, hogy a másodfokú bíróság megállapítja a lakosság és a környezet veszélyeztetését, és kötelezi az alperest a szükséges intézkedések megtételére, hiszen egy beruházás következményeiért nyilvánvalóan a beruházónak kell felelnie.

Beadvány az Európai Parlamentnek

Beadványt juttatott el az Európai Parlament Petíciós Bizottságának a Levegő Munkacsoport, rámutatva, hogy a Közlekedési Operatív Program (KözOP) uniós támogatásának jóváhagyása ellentétes az Európai Unió jogszabályaival. Az EU Alapszerződése rögzíti, hogy érvényesíteni kell "a szennyező fizet" elvet, így a közúti beruházásokat is a használókkal kellene megfizettetni, nem pedig az összes adófizetővel. Továbbá a KözOP környezeti elemzése szerint a program környezetvédelmi szempontból fenntarthatatlan, az EU pedig kizárólag fenntartható tevékenységekre nyújthat támogatást.

Újabb ösztönzés a zöldterületek beépítésére?

Az Országgyűlés Környezetvédelmi és Költségvetési Bizottságához fordult a Levegő Munkacsoport, kérve, hogy módosítsák az illetéktörvény megváltoztatásáról szóló törvényjavaslat azon rendelkezéseit, amelyek a zöldterületek további beépítésére ösztönöznének. A törvényjavaslat szerint ugyanis csak akkor lenne illetékmentes a telek öröklése, ajándékozása, illetve vagyonátruházása, ha a 4 éven belül rá épített lakóépület a helyben megszabott maximális beépíthetőség 50%-át eléri. Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy az, aki eddig nagyobb zöldfelületet akart hagyni a telkén, és ezért inkább többszintes épületet emelt, büntetést kapna, aki pedig alacsonyabb, de nagyobb alapterületű házat épített, jutalomban részesülne. Tehát a tervezett rendelkezés a zöldfelületek csökkenését okozhatja.

Levél a miniszternek: Romló versenyképesség?

Folyamatosan növekszik a magyar gazdaság szállításigényessége (az egységnyi gazdasági teljesítményre jutó árutonna-kilométerek száma), ami a nemzetközi tapasztalatok szerint a versenyképesség romlásának egyik jele - írta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterhez intézett levelében a Levegő Munkacsoport. Egyúttal kérte a minisztert a helyzet kivizsgálására és a szükséges intézkedések mielőbbi meghozatalára.

A labda még pattog: Levél a sportért felelős államtitkárnak

Újabb sportpályáért aggódik a Levegő Munkacsoport, ezért ismét levelet írt Elbert Gábornak. Arra kérte a sportért felelős szakállamtitkárt, járjon közbe annak érdekében, hogy az I. kerület teniszpályája megtarthassa eredeti funkcióját. A Tigris utca, Aladár utca, Galeotti utca és Hegyalja út által határolt tömbben lévő teniszpályákat az új tulajdonos fel akarja számolni, és be akarja építeni irodaházakkal. A területen lévő, műemlékké nyilvánított MOKTÁR sportklubházat apartmanházzá kívánja átalakítani. Sikertörténet viszont, hogy az Őrmezői lakótelep mellett lévő Vasutas Törekvés Pálya mégsem esik a 4-es metró áldozatává. Korábban Grosics Gyula részvételével tartott sajtótájékoztatót a Levegő Munkacsoport, hogy megvédje a futballpályát a ledózerolástól.

Meg kell őrizni a Népliget romantikáját

A Levegő Munkacsoport támogatta a Népliget felújításának gondolatát és a terv kidolgozásában szeretne konzultatív módon részt venni. Ennek érdekében levelet küldött a Főpolgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Ügyosztályához, amelyben javasolta az értékes régi fák történetének ismertető táblákon való közzétételét, a liget teljes faállományának szakszerű felmérését, gondozását, megőrzését, tanösvény kitáblázását. Szorgalmazta, hogy a gépjármű-forgalom csak a Vajda Péter utcára korlátozódjon, a parkban ne létesüljenek autóközlekedésre alkalmas utak. Kérte, hogy ne engedélyezzenek nagyobb tömegrendezvényeket a Népligetben, mert azok komoly károkat okozhatnak a növényzetben.

Mi lesz a Hunyadi téri vásárcsarnokkal?

Másfél évtizede napirenden van a most éppen 111 éves Hunyadi téri vásárcsarnok felújításának ügye. Jöttek-mentek a befektetők, legutoljára egy, az Andrássy úti paloták eladásával kapcsolatban elhíresült off-shore cég akart a helyére Európa Házat építeni úgy, hogy a zöldség-gyümölcs eladás a pincébe került volna. A Kincsünk a Piac - Hunyadi tér elnevezésű civil szervezet a lakosság messzemenő támogatása mellett tiltakozó megmozdulásokat szervezett a csarnok elkótyavetyélése ellen. Ez ügyben több civil szervezet, köztük a Levegő Munkacsoport is tárgyalni akart az önkormányzattal november ötödikén. Azonban a polgármester előzetes tárgyalási hajlandóságát (ezúttal is) visszavonta.

A ZÖLD LEVÉL PROGRAM HÍREI

Van támogatás a pályázat lezárulása után is

Amint előző hírlevelünkben beszámoltunk, sikerrel zárult a Zöld Levél Program szeptemberi pályázata. Az odaítélt támogatásokat elsősorban iskolák, óvodák kapták, és néhány társasház is sikerrel pályázott. A legnagyobb összeget a négytagú zsűri közterületek rendbetételére, illetve az utcai fasorokból hiányzó fák pótlására szánta. A keret nem merült ki, továbbra is várjuk elsősorban közintézmények, lakóközösségek és a közös zöldítést elősegítő civil közreműködők érdeklődését.

Kitekintő

Világkonferencia a környezetvédelmi adóreformról

"A volt szocialista országok gazdasága azért omlott össze, mert az árak nem a gazdasági valóságot mutatták, és a kapitalizmus is össze fog omlani, ha az árak nem mutatják az ökológiai valóságot" - szögezte le a Ernst Ulrich von Weizsäcker professzor a környezetvédelmi adókról szóló világkonferencián, amelyre idén októberben került sor Münchenben. A rendezvényen komoly érdeklődést váltott ki a Levegő Munkacsoport két előadása is.

Uniós jogszabály a permetezésről: Maradnak mérgek a mezőgazdaságban?

Szúnyogot lehet irtani, de csak éjjel, és az emberre nem káros anyagokkal. Többek között ez az eredménye annak a növényvédő szerek forgalomba hozataláról szóló szavazásnak, amelyre október 23-án került sor az Európai Parlamentben (EP). A környezetvédők fél sikert értek el azzal, hogy az EP döntése szerint az emberre is veszélyes mérgeket a mezőgazdaságban betiltották. Az EP viszont a növényvédő szerekről szóló rendeletében sok engedményt tett az ipari lobbinak. A növényvédő szerek okozta egészségügyi és környezeti problémák a modernebb szerek használata ellenére sem csökkenek. Sőt a felhasznált növényvédő szerek mennyisége folyamatosan nő. A legfrissebb adatok szerint a hazánkban forgalmazott élelmiszerek mintegy 40 százaléka tartalmaz növényvédőszer-maradékot.

ESEMÉNY

Volt

Tízezer hiányzó fából száztízet pótol
az UNICEF

Bár az időjárás nem annyira a kertápolásnak kedvez, november 6-án fát ültettünk az Alexander könyvkiadó könyvesboltja előtt. A rendezvénnyel a városi zöldterületek fontosságára kívántuk felhívni a figyelmet. Gyerekek, óvodások ültettek fát a jövő nemzedékeinek az UNICEF részvételével.


 

Szentgotthárd: Égető problémák!

Miénk a füstgáz, a szomszédoké a haszon. Nem találós kérdés, csupán az ausztriai határ mentén tervezett égetőműről van szó, amelyet a magyar határtól 100, az Őrségi Nemzeti Parktól pedig 300 méterre terveznek felépíteni. Ezt a helyiek elfogadhatatlannak tartják, tiltakozásukban támogatja őket a Levegő Munkacsoport.

GSZT ajánlás a társadalmi felelősségvállalásról

"A vállalatok lobbitevékenységükben csak olyan érdekeket jelenítsenek meg, amelyek elősegítik a tisztességes verseny megvalósítását." Sok más ajánlás között ezt tartalmazza az az anyag, amelyet október 31-én sajtótájékoztatón mutattak be a Magyar Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) tagjai. A GSZT Kelet- és Közép-Európában elsőként fogalmazott meg részletes ajánlásokat a társadalmi felelősségvállalásról a gazdasági élet, az állami és önkormányzati szféra, valamint a civil szervezetek és a média számára. Az ajánlásokat kidolgozó munkabizottságban Fekete István, a Joint Venture Szövetség elnöke, Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke, Dr. Rudnay János, a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága elnöke, Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke és Kapusy Pál, a Követ-Inem Hungária ügyvezetője vett részt. A szakmai tanácsadó és koordinátor pedig a Braun & Partners Kft. volt Braun Róbert egyetemi docens vezetésével.

Podmaniczky emléktábla avatása

Podmaniczky Frigyes emlékére táblát helyeztek el október 19-én a bérirodaházzá alakított Lánchíd palota Clark Ádám térre néző homlokzatán. A kezdeményező, a főváros megújhodásáért létrejött Podmaniczky Páholy, amelynek a Levegő Munkacsoport is alapító tagja. Saly Noémi irodalomtörténész, a Páholy szóvivője az avatáson felolvasta az alapító tagok Podmaniczky báróval kapcsolatos rövid, aktuális gondolatait.

 

Lesz

Tüntetések a szolidaritáson alapuló társadalmi egészségbiztosításért

Az egészségbiztosítás üzleti célúvá alakítása ellen tüntet öt nagy szakszervezeti konföderáció 2007. november 10-én szombaton, 11 órakor a Miniszterelnöki Hivatal előtt (Budapest V., Kossuth Lajos tér 4.), továbbá a LIGA Szakszervezetek 2007. november 21-én, szerdán 18 órakor a Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásánál. A Levegő Munkacsoport több más civil szervezethez hasonlóan szolidáris ezekkel a tüntetésekkel, mivel alapszabálya szerint minden olyan tevékenységet támogat, amely az emberek egészségének megőrzését, javítását szolgálja. Az eddig tapasztalatok és szakmai viták pedig arról tanúskodnak, hogy a kormány által tervezett átalakítások e tekintetben komoly kockázatokkal járhatnak.

Zöld Forgatag

Környezet- és természetvédelmi programsorozat lesz november 12. és 15. között a gödöllői Szent István Egyetem földszinti rektori dísztermében. Kiállítások, állandó programok naponta 14 órától várják a látogatókat. A programban szerepel többek között felnőtt játszóház és természetfilmek vetítése is.

Környezeti Tanácsadó Irodánk ügyeiből

XVIII. kerület: Kettévágják a zöldövezetet?

Óvjuk a belvárost a forgalomtól, ezért külső kerületi utakat tervezünk a város forgalmának csillapítására. Az új utak viszont a zöldövezeti területeken haladnak keresztül. Akik eddig madárcsicsergéshez és jó levegőhöz szoktak, és éppen ezért költöztek oda, azoknak autó- és kamionforgalommal kell ezután ismerkedniük. A külső kerületi körút a tervek szerint 2x2 sávon, az iparvasút nyomvonalán haladna a lakóházak között. A XVIII. kerületi önkormányzat október 26-án lakossági fórumot tartott a dél-pesti kerületeket összekötő új körútról, amelyen a Levegő Munkacsoport is jelen volt.

TANULMÁNYOK

Van-e jövője a távfűtésnek?

A távhőszolgáltatás környezetbarát fűtési mód, mégis a legdrágább. Legalábbis nálunk. Európa más országaiban viszont egyre terjed. A kilencvenes években még jobbára csak a volt szocialista országokban fűtöttek ilyen módon. Mára azonban Skandináviában és Ausztriában is egyre népszerűbb a távfűtés - hiszen nemcsak kényelmes és keveset szennyez, hanem kedvező az ára. A Levegő Munkacsoport észrevételezte Budapest Környezetvédelmi Programja felülvizsgálatának tervezetét. Felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több a feloldhatatlannak látszó konfliktus a távfűtés körül. A szervezet második évtizede szorgalmazza a távfűtés korszerűsítését, versenyképessé tételét, azonban átfogó programmal és a megvalósításhoz szükséges pénzügyi tervvel a főváros, illetve a kerületek továbbra is adósok.  

Húsz éven belül megszűnik Angliában a szén-dioxid-kibocsátás?

Nagy-Britanniában húsz év alatt szinte nullára lehet csökkenteni az emberi tevékenységből származó szén-dioxid-kibocsátást - állítja egy nemrég megjelent brit tanulmány, amelyről a Levegő Munkacsoport magyar nyelvű összefoglalót készített. Az éghajlatváltozásban legfontosabb szerepet játszó gáz kibocsátásának megszüntetéséhez számos eszközre, ösztönzőre lesz szükség, amelyek közül a legfontosabb "a szennyező fizet" elv érvényesítése: ezáltal a szén-dioxid-kibocsátók szembesülnek tevékenységük valódi költségeivel, és ennek megfelelően alakítják majd a magatartásukat.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban

Zöldhullám

Négy civil szervezet a FigyelőNet felkérésére blogot ír Zöldhullám néven. A Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország fogott össze, hogy riadót fújjon: ébredj ember, saját jövődet pusztítod! A Zöldhullám kimossa a homokot a szemekből, a megtisztított tényeket mutatja be. A Levegő Munkacsoport legutóbbi bejegyzése Kapuzárási Pánik címmel a sportpályák bezárásáról, eladásáról szólt. Arról, hogy a gyerekeknek már se grund, se pálya. Marad a gombfoci, ha már mindenáron sportolni akarnak.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban

Szerkeszti: Szép Zsuzsa
Felelős kiadó: Lukács András
Nyomtatható változat itt letölthető.
A Lélegzetnyi korábbi számai itt megtalálhatók.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu címen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!