LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
II. évfolyam 12. szám                                      2007. december

A HÓNAP ESEMÉNYE

Az Európai Parlament befogadta a panaszt

utepitesAz Európai Parlament Petíciós Bizottsága novemberi ülésén befogadta a Levegő Munkacsoport panaszát, amelyben azt kifogásolta, hogy az Európai Bizottság környezetvédelmi és gazdasági szempontból káros támogatásokat hagyott jóvá Magyarország részére.

TOVÁBBI HÍREINK

Az uniós támogatás ártalmas a környezetre

Spanyolország A-43. számú autópályájának építéséhez uniós segítséget kap, miközben a tervezett útvonal a kihalás szélén álló ibériai hiúz élőhelyének kellős közepén halad át. Az Unióban a konkrét beruházások esetén lefolytatandó környezeti hatásvizsgálatról szóló irányelvek szabályai és a végrehajtásuk ellenőrzése számos hiányosságtól szenved - állapította meg Stefanie Lang, a WWF Világiroda képviselője azon a konferencián, amelyet az Európai Parlament zöldpárti frakciója szervezett az Európai Unió közlekedési támogatásainak káros környezeti hatásairól. A rendezvényen Bendik Gábor, a Levegő Munkacsoport jogásza előadásában rámutatott, hogy az utak építésének uniós támogatása ellentétes az Európai Közösséget létrehozó Alapszerződéssel és más uniós jogszabályokkal, egyebek mellett a szennyező fizet elvet és a versenysemlegesség elvét kimondó rendelkezésekkel.

 

Fővárosi Környezeti Program: helyes elvek, helytelen gyakorlat

A Fővárosi Közgyűlés november 29-i ülésén egyhangúan fogadta el a határozatot Budapest új környezetvédelmi programjáról, amelynek elkészítésében a Levegő Munkacsoport is részt vett. A program, amelybe beépítették a civil szervezet javaslatainak túlnyomó részét, helyes elveket és teendőket fogalmaz meg. Ugyanakkor a végrehajtás egyre halasztódik, a gyakorlatban pedig éppen a programmal ellentétes folyamatok történnek: így például az idén nyolc százalékkal csökkent a BKV utasainak száma (mindenek előtt a jegyek és bérletek árának drasztikus emelése következtében) és a Fővárosi Közgyűlés további zöldterületeket minősített át beépíthető övezetekké.

Légszennyezés: Tervek helyett tetteket!

levegoszennyezes meresEgyre több az asztmás, egyre több a tüdőrákos beteg, s mindez a levegő szennyezettségének köszönhető. Erre hívta fel a figyelmet a Levegő Munkacsoport azzal, hogy hétköznap délelőtt a levegő szennyezettségét mérte. a Könyves Kálmán körút és az Üllői út kereszteződésében. A Fővárosi Levegő-tisztaságvédelmi Kft. műszerkocsijának segítségével kiderült, hogy jóval az egészségügyi határérték felett volt a levegő mérgezőanyag-tartalma. Arról is beszámoltunk a sajtónak, hogy a technika fejlődésével milyen új, az egészségre ártalmas anyagok kerülnek a levegőbe.

Levél az UNESCO-nak a Zsidónegyed megmentéséért

Sokasodik az aláírók száma azon a levélen, amelyet civil szervezetek és magánszemélyek írtak az UNESCO Világörökségi Központja igazgatójának a pesti Zsidónegyed megmentése érdekében. Az aláírók (köztük a Levegő Munkacsoport, amely az elsők között csatlakozott az ÓVÁS! Egyesület kezdeményezéséhez) azt kérik, hogy a szervezet emelje fel a szavát a Világörökség részét képező terület még megmaradt építészeti értékeinek megóvásáért és szakszerű felújításáért, a további rombolás leállításáért.

Bulldózeres városépítés vagy történelmi városrész?

Az Erzsébetvárosi Önkormányzat, valamint a Madách Sétány Egyesület hívta össze azt a fórumot, amelyen a Zsidónegyed fejlesztésével kapcsolatos elképzelésekről kívánták a lakosságot tájékoztatni. Úgy vetítették ki a terveket, hogy azon még a szakember sem ismerte ki magát, nemhogy a lakosság. Megérne egy vitát szélesebb szakértői körben (befektetők, fejlesztők, idegenforgalmi szakemberek, tervezők, gazdasági szakemberek és önkormányzatok, valamint az építési és örökségvédelmi hatóságok), hogy hosszabb távon a bulldózeres városépítés vagy az európai szintű történelmi városrész felújítása jelent-e nagyobb össztársadalmi hasznot?

"Magas" szinten zöldövezet

Az építési övezetek meghatározzák, hogy mekkora zöldfelületnek kell maradnia egy-egy beruházás esetében. A leleményes tervezők - többek között a bevásárló központok esetében -szó szerint magas szinten tartják a zöld területet. Úgy spórolnak a négyzetméterekkel, hogy az előírt zöld négyzetmétert a tetőre teszik. Oda, ahol a fa, a növény talajvízzel nem találkozhat. De még ez sem lenne baj, csakhogy a környék lakói - főleg ha két-három-négy szintes házakban élnek - abból a "ligetből" nem látnak semmit. Ha pedig sétálni szeretnének, akkor csak a plázán keresztül mehetnek fel a zöldbe. A Levegő Munkacsoport újabb három esetben képviseli a környező lakók érdekeit.

Öngólt rúgott a BKV?

A Levegő Munkacsoport levélben szólította fel Antal Attilát, a BKV vezérigazgatóját, hogy honlapjukról vegyék le a lakosságot félrevezető videót. A csúsztatásokkal teletűzdelt film azt sugallja, hogy az emberek nem használják a BKV járatait, ezért azokat környezetvédelmi és gazdasági szempontból megszüntetni és ritkítani szükséges. A Levegő Munkacsoport több alkalommal tett le javaslatokat a BKV vezetésének asztalára, miként lehet a közösségi közlekedés környezetvédelmi és egyéb előnyeit a közvélemény számára bemutatni. Felhívta a figyelmet a nyugat-európai tömegközlekedési vállalatok kommunikációs tevékenységének jó példáira. A BKV ezeket a javaslatokat minden esetben azzal utasította el, hogy azokkal elvben egyetért, de a kommunikálásra nincs pénze. Találtak pénzt és módot viszont arra a kommunikációra, amely éppen a tömegközlekedés mellőzésére ösztönzi az utasokat. A számos helyről érkező tiltakozások hatására a BKV végül levette a filmet a honlapjáról.

Ne korlátozzák az egészséges környezethez való jogot!

Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága megszavazta azt a módosító javaslatot, amelyet a Levegő Munkacsoport készített elő. Amennyiben a plenáris ülés is megszavazza, a módosítás eltörli a kormány által előterjesztett azon új rendelkezést, amely korlátozná az önkormányzatok jogát, hogy ellentételezést kérjenek, amennyiben valamilyen új állami közúti beruházás súlyos környezeti, illetve közlekedési problémákat okoz a településükön.

KITEKINTŐ

Programok a széndioxid-kibocsátás megszüntetésére Nagy-Britanniában

A Lélegzetnyi előző számában egy brit tanulmány alapján ismertettük, hogy az éghajlatváltozás sürgős megfékezése érdekében milyen stratégiát kellene követnie Nagy-Britanniának. Most pedig a fontosabb részterületeken járható utat és hozandó intézkedéseket vesszük sorra.

Támogatás alacsony energiájú házakra - egyelőre Ausztriában

Harminc százalék vissza nem térítendő támogatás jár a környezetvédelmi szempontból hasznos és innovatív beruházásokhoz. A feltétel az, hogy a pályázó minőségbiztosítással rendelkezzen. Sajnos mindez nem itthon, hanem Ausztriában igaz. Alacsony energiájú épületeket mutattak meg Graztól nem messze egy biomassza üzleti találkozó keretében magyar, osztrák, magyar és szlovén résztvevőknek. A találkozón a Levegő Munkacsoport képviselője is részt vett.

ESEMÉNY

Volt

Konferencia a parkolásról

Mindenki beszél arról, hogy javítani kellene a főváros immár csődközeli parkolási helyzetén, de a gyakorlatban nem sok történik. A gyalogosok szeretnék visszakapni a közterületeiket. Az autósok is tudni szeretnék, hová kerülnek az automatákba tömött forintjaik, az önkormányzatok mekkora összeget kapnak a közterület használatáért, és bevételt mire költik a cégek tulajdonosai. Az egyik folyóirat visszhangot keltő cikke a pénz nyomát követte. Azóta újra csend van a parkolási ügy körül. A Levegő Munkacsoport ezt az állóvizet szerette volna kissé felkavarni azzal, hogy - a Közlekedéstudományi Egyesület Városi Közlekedési Tagozatával közösen - konferenciát rendezett Parkolás és környezetvédelem Budapesten címmel december 7-én.

A fenntartható fejlődésről Brüsszelben

Az Európai Bizottság 2007 októberében közleményt adott ki az Európai Fenntartható Fejlődés Stratégiájában elért előrehaladásról. Ebből az alkalomból rendezett konferenciát a földrész legnagyobb környezetvédő civil szervezete, az Európai Környezetvédelmi Iroda Brüsszelben. A rendezvényen a Levegő Munkacsoport is aktívan részt vett.

A fenntartható közlekedésért Afrikában is

Idén Afrikában ért el jelentős sikereket az ITDP-Europe nevű nemzetközi szervezet, amely a környezetbarát közlekedésért tevékenykedik világszerte. Idei közgyűlésén ismét Lukács Andrást, a Levegő Munkacsoport elnökét választották meg a szervezet alelnökének.

Környezet(ügy) és az egészség(ügy) kölcsönhatása

Pártoktól független szakmai szervezetek készítették el  az egészségügy reformjáról szóló alternatív javaslatot, amelyet a Levegő Munkacsoport megvitatásra javasol az országgyűlésnek. A Levegő Munkacsoport novemberben részt vett a kormány által beterjesztett, több-biztosítós rendszerként elhíresült egészségügyi reform elutasítását és pártpolitika mentes reformjavaslatok széleskörű vitáját követelő sajtótájékoztatókon, valamint csatlakozott a TB Mentők akcióhoz. Mindezt tette azért, mert az Alkotmány egyaránt rögzíti az egészséges környezethez, valamint a testi-lelki egészséghez való állampolgári jogainkat, amelyek megvédése a Levegő Munkacsoport célja.

Lesz

Konferencia a társadalmi felelősségvállalásról

Az állami vállalatok és a társadalmi felelősségvállalás Magyarországon a 21. században címmel rendez konferenciát Budapesten 2007. december 13-án a MÁV Kommunikáció. A konferencia egyik előadója Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke lesz.

Tüntetés december 15-én

A Levegő Munkacsoport is részt vesz azon a demonstráción, amelyet a LIGA Szakszervezetek és más szervezetek rendeznek 2007. december 15-én szombaton 11 órakor Budapesten az Alkotmány utcában. Egyúttal szolidaritásáról biztosítja a december 17-én sztrájkolókat. Ezek célja ugyanis az, hogy a kormány vonja vissza a több-biztosítós rendszerről szóló törvényjavaslatot, amely elfogadása esetén súlyos kockázatot jelent a lakosság egészségére. Egyúttal az ellen is tiltakozunk, hogy a törvényjavaslat anélkül került az országgyűlés elé, hogy arról a tervezet készítői valódi társadalmi párbeszédet folytattak volna. Ezzel megcsúfolták a jogalkotási törvényt, és egyben kifejezték azt is, hogy az érintetteket nem tekintik partnernek egy ilyen kiemelkedően fontos kérdésben.

Levegő Klub

Izgalmas előadásokat ígér a Levegő Klub, amelyre ezentúl minden hónap negyedik csütörtökén kerül sor. A Levegő Munkacsoport olyan vendégeket, előadókat hív, akik nem szigorúan a környezetvédelem területén tevékenykednek, de saját tapasztalataikat, véleményüket megosztják a környezetért aggódókkal.
Az első összejövetel december 13-án 18 órakor lesz az Aranytíz Művelődési Központban (Budapest V., Arany János u. 10.) Az első klubnap vendégeként dr. Juhász Árpád geológust üdvözölhetjük, aki az egykori és mai természeti katasztrófákról tart előadást. Az ezt követő beszélgetés után meglepetés várja az érdeklődőket. Januárban Fodor Gábor környezetvédelmi minisztert látja vendégül a Levegő Klub.

KIADVÁNYOK

Budapest levegőszennyezettségének története

A levegőszennyezettség alapján Budapest az Unió nagyvárosai között a középmezőnyben helyezkedik el. Ám ez egy átlagos adat, fővárosunk nagy részén a helyzet ennél sokkal súlyosabb. 1980 óta a fővárosban az asztmások aránya csaknem tízszeresére, a tüdőrákosoké két és félszeresére emelkedett. A Levegő Munkacsoport legfrissebb kiadványa Budapest levegőszennyezettségének történetét dolgozza fel. Szerzői, Zichler Szilvia, Ocskay Rita és Salma Imre az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Intézetének kutatói.

 

 

 

Megjelent a Lélegzet újabb száma

Vegyen egy Lélegzetet. Az utóbbi néhány évben a köz- és magánszféra együttműködése révén több beruházás született Magyarországon, köztük autópályák, kollégiumok, börtönök, tornacsarnokok és néhány környezetvédelmi projekt. Az eddigi tapasztalatok vegyesek ugyan, de reményekkel is kecsegtetnek. A Lélegzet őszi számából olvasóink megtudhatják, hogy mi a PPP, milyen lehetőségeket kínál, illetve milyen esetekben alkalmazható. Az eddigi magyarországi tapasztalatokról Báger Gusztávot (Állami Számvevőszék) kérdeztük, az Ütközőben két építész, Rostás Zoltán és Noll Tamás nézőpontját mutatjuk be közelebbről. Ezen kívül interjút olvashatnak Alexa Noémivel (Transparency International Magyarország Alapítvány), a Fotóalbumba pedig Szelényi Károly vásárcsarnok-fényképeiből válogattunk. A Levegő Munkacsoport folyóiratát megvásárolhatják az irodánkban vagy megrendelhetik a megrendeles@lelegzet.hu címen.

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN

Zöldhullám

Minden héten új témával jelentkezik a Levegő Munkacsoport a FigyelnőNet blogjában, amelyet másik három környezetvédő civil szervezettel közösen írunk. Olyan témákat vetünk fel a Zöldhullámban, amelyek mindenkit érintenek. Legutóbb a légszennyezettséget,  előtte pedig a BKV kihasználtságát, a tervezett járatritkítást és a jegyek, bérletek áremelését vettük górcső alá.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban

Szerkeszti: Szép Zsuzsa
Felelős kiadó: Lukács András
Nyomtatható változat itt letölthető.
A Lélegzetnyi korábbi számai itt megtalálhatók.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu címen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!