LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
III. évfolyam 2. szám                                      2008. február

ELSŐ KÉZBŐL

Beépíthetők a budapesti erdők?

Nem titokban, csak csendben fogadta el a Fővárosi Közgyűlés a karácsonyi ünnepek előtti szavazásán az új vagyonrendeletét . Ezzel gyakorlatilag szabaddá vált az út az éhes befektetők és építtetők előtt a még megmaradt fővárosi erdők kiirtására. A főváros élhetőségét, természeti környezetét súlyosan érintő új jogszabályról sem a kormánypárti, sem az ellenzéki képviselők nem tartották érdemesnek tájékoztatni a közvéleményt és a civil szervezeteket. Ezen nem is kell meglepődni, hiszen például az ellenzéki vezetésű XII. kerületi önkormányzat - a helyi civil szervezetek tiltakozása ellenére - is az erdőterületek kiirtásával igyekszik kielégíteni egyes ingatlanbefektetők csillapíthatatlan étvágyát. Azzal pedig nem törődnek, hogy a közösségnek felmérhetetlen károkat okoznak. A Levegő Munkacsoport a közigazgatási hivatalhoz fordult, kérve a rendelet felülvizsgálatát.

Tarvágás Piliscsabán

Tájkép tarvágás után... Fotó: Ipacs LászlóA pilisi Kis-Széna hegynél mintegy 2,5 hektár erdőterületet csupaszítottak le ismeretlenek idén januárban. A Levegő Munkacsoport értesülése szerint a magánterületen végzett tarvágás engedély nélkül történt, melynek valószínűsíthető célja (a faanyag értékesítése mellett) egy építkezés feltételeinek megteremtése. Fák nélkül egyszerűbb a terület átsorolása. A Levegő Munkacsoport és a Piliscsabáért Egyesület feljelentést tett az ügyészségen, Piliscsaba jegyzője pedig a Pest Megyei Mezőgazdasági és Erdészeti Hivatalhoz fordult. A terület a Budapesti Agglomerációs törvény szerint az ökológiai háló része, számos védett állat- és növényfaj élőhelye. A budai és Buda-környéki erdőknek köszönhetjük, hogy a súlyos légszennyezettség nem idéz elő a jelenleginél is katasztrofálisabb következményeket.

Tájkép tarvágás után...
Fotó: Ipacs László

A HÓNAP ESEMÉNYE

A STOP SZMOG kampány újabb sikere

demostráció a Heim Pál Kórház elottA Levegő Munkacsoport, a Greenpeace és a Magyar Kerékpáros Klub a Heim Pál Gyermekkórház előtti sajtótájékoztatón  ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több gyermek betegszik meg  a légszennyezés következtében, és közülük sokan életre szóló egészségkárosodást szenvednek. A civil szervezetek fellépése nyomán a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményt  adott ki arról, hogy 2008-ban új, alacsonyabb küszöbértéket vezetnek be a legveszélyesebb szennyezőanyagra, a szálló porra. Ugyanakkor a Fővárosi Önkormányzat azzal vádolta meg  a civil szervezeteket, hogy alaptalanul riogatják a lakosságot. A civilek ezt cáfoló válaszlevelét követően pedig az önkormányzat illetékese arra hivatkozott, hogy a szükséges intézkedések megtétele nem tartozik a hatáskörükbe. A Levegő Munkacsoport levélben érdeklődött a főpolgármesternél, hogy vajon kinek a hatásköre a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott Levegőtisztaság-védelmi Program és Környezetvédelmi Program végrehajtása.

TOVÁBBI HÍREINK

Egészségbiztosítás - másodszor is a hatvankettek

2007. júliusában 62 közéleti személyiség - köztük a Levegő Munkacsoport - tette közzé első nyilatkozatát, melyben kérte a köztársasági elnököt, hogy az állami vagyonról szóló törvényt küldje előzetes normakontrollra az Alkotmánybíróságra (AB). Októberben az aláírók közül Zlinszky János volt alkotmánybíró és Bencze Izabella, a Kincstári Vagyonigazgatóság volt vezérigazgató-helyettese a vagyontörvény megsemmisítését kérte az AB-től. 2008. január 1-jén az aláírók újabb levéllel  fordultak a nyilvánossághoz, arra kérve honfitársaikat, hogy a képviselőiket felkeresve, nyilvánítsák ki, hogy nem kérnek az egészségbiztosítás "reformnak" csúfolt privatizációjából.

Útdíj-tender: havi 4 milliárd forint elmaradt bevétel

Havonta legalább négy milliárd forint bevételtől esik el a költségvetés a tehergépkocsikra kivetendő útdíjról szóló tendernek a visszavonása miatt. Különösen szomorú, hogy olyan forrásról mondunk le, amit nagyrészt külföldiek fizetnének, és amely egy súlyosan környezetszennyező tevékenységet sújtana. Ezért a Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszternek írt levelében a tender mielőbbi ismételt kiírását sürgeti a Levegő Munkacsoport. Rámutat arra is, hogy a Csehországban idén bevezetett kilométerarányos útdíj minden várakozást felülmúló bevételt eredményezett.

Válaszra váró kérdések az indiai gumiabroncsgyárról

Bár két miniszter is aláírta a Levegő Munkacsoporthoz intézett válaszlevelet a Gyöngyösre tervezett gumiabroncsgyár ügyében, a civil szervezet levelében felvetett aggályokra nem adtak érdemi választ. Ezért a Levegő Munkacsoport újabb levelet küldött a minisztereknek, kilenc pontban sorolva fel a kérdéseit. Egyebek mellett felvetette: igaz-e az a hír, amely szerint a szlovákiai Kehnyec település azért utasította el beruházást, mert a gyár súlyosan környezetszennyező tevékenységet folytatott volna, és a kehnyeci ipari park jó példát mutat a beruházók gondos kiválasztásával?

Megszűnt egy nagy forgalmú kiskapu az építésügyi hatósági eljárásban

Ha a beruházó tartott attól, hogy a nagy építkezését a környék lakói megtámadják, akkor egyszerű trükkel kikerülte a környezeti hatásvizsgálatot. Bármilyen nagy lakóparkot vagy intézmény-együttest lehetett építeni környezeti hatásvizsgálat nélkül, ha arra részletenként adták be az építési engedélykérelmet. A Levegő Munkacsoport nemegyszer találkozott a törvény kijátszásával a településrendezési tervek véleményezése során, illetve lakossági panaszok kapcsán. Ennek most remélhetőleg vége, mert szervezetünk kezdeményezésére módosították a jogszabályt.

Alag: privatizáció lólépésben

Nagyitáshoz kattintson a képreA Levegő Munkacsoport és az Élőlánc a városért Civil Egyesület az ügyészséget kérte, hogy forduljon bírósághoz az Alagi Tréningtelep eladásáról szóló szerződés semmisségének megállapítása érdekében. A hazai lósport egyik utolsó bástyájának 2005-ben történt eladása ugyanis jogsértő módon történt. A civil szervezetek arra is kérték az ügyészséget, hogy a 2008-ban lezáruló privatizációs eljárásban is gondoskodjon a természetvédelmi és a sportcélú ingatlanokkal kapcsolatos jogszabályok maradéktalan betartásáról. A telep belterületbe vonásához és beépítéséhez fűződő érdekek egyre komolyabban fenyegetik a mára műemlékké nyilvánított és komoly természeti értékkel rendelkező, egykor szebb napokat élt terület jövőjét.

A KÖRNYEZETI TANÁCSADÓ IRODA ÜGYEIBŐL

Vityillóváros

Gombamód szaporodnak Pomáz külterületén az illegális építmények. A környezetet féltő emberek kérték a Levegő Munkacsoportot, lépjen fel az egyre terjedő kór ellen. Ebben szerencsére, úgy tűnik, az önkormányzat is partner.

BÉM: Minek a törvény, ha nem tartják be?

Annak ellenére, hogy az üzembehelyezési kérelmét elutasították, Sajókeresztúron ismét füstöl a BÉM (Borsodi Érc-, Ásvány- és Hulladék Hasznosító Mű Zrt.). A Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület a községben azért alakult, hogy az ipartelepen sok éve működő, a falu és a környező települések lakóinak életét megkeserítő, rendkívül környezetszennyező hulladékhasznosító további működését minden törvényes eszköz igénybevételével megakadályozza. A Levegő Munkacsoport folyamatosan segíti a helyi lakosokat, a környezetvédelmi hatóság azonban igen furcsán viselkedik.

 

Az IKEA mégis töri magát a vásárlókért?

Előző számunkban beszámoltunk róla, hogy az ünnepek előtt egyes áruházakban, például az IKEA-ban és a Mammutban elviselhetetlen bűzt okozott a mélygarázsból a vásárlótérbe, lépcsőházba jutó, kipufogógázzal szennyezett levegő. A Levegő Munkacsoport levélben fordult az áruházhoz, kérve, mielőbb oldják meg ezt a gondot, mert nem csak a vásárlók, hanem az ott dolgozók egészségét is veszélyeztetik. Megérkezett az IKEA válasza, ami reményre ad okot.

KITEKINTŐ

A tíz leginkább torzító energiatámogatás

Világszerte hatalmas állami támogatásokban részesül az energiahordozók kitermelése és felhasználása. Ez a környezetvédelmi célok elérésének egyik legfőbb akadálya, és paradox módon az energiaellátás biztonságát is veszélyezteti. Az Earth Track nevű amerikai szervezet tanulmányában felsorolja az energiaárakat leginkább torzító támogatásokat.

ESEMÉNY

Volt

Köszönet az éber civileknek

Nem csak számít a civil szervezetek munkájára Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, hanem köszöni is a Rába érdekében eddig végzett munkájukat. Fodor Gábor január 31-én a Makadám Klubban a Levegő Klub vendégeként hangsúlyozta, hogy a civilek éber együttműködésének köszönhető, hogy a Rába januári habzásáról azonnal tudomást szerezhetett a közvélemény. A tárca vezetője szerint hasonló együttműködés sokat segíthet a hulladékégető elleni fellépésnél. A hallgatóság kérdéseire válaszolva a miniszter elmondta, hogy az osztrák féllel kötött megállapodás ugyan 2009-re ígéri a Rába szennyezés teljes megszüntetését, de addig is fontos az állandó jelenlét és nyomásgyakorlás a szennyező bőrgyárakra.
Égető problémákról is szó esett a Levegő Klub második estjén. A Rába szennyezésének ügye mellett egyéb határmenti környezeti problémákat vitattak meg a klub vendégei. Így a heiligenkreuzi hulladékégető és tőketerebesi szénerőmű kérdése is napirendre került. A kerekasztal-beszélgetésen részt vett Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter és a Rába szennyezés ellen fellépő civil szervezetek vezetői: Woki Zoltán, a Pro Natura Szentgotthárd (Pronas) elnöke, Mezei Csaba, a Greenpeace Magyarország igazgatója, Lajtmann József, a Reflex Környezetvédő Egyesület elnöke és Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője. A gyors reakciók érdekében a miniszter továbbra is számít a civil szervezetek éber együttműködésére. Woki Zoltán színesen illusztrált előadásából képet kaphattak a jelenlévők a Pronas tevékenységéről. Végül ajándéksorsolással és kötetlen beszélgetéssel zárult az este.

Lesz

A városi logisztika aktuális kérdései Magyarországon

Az utóbbi időben az európai városokban a személygépkocsi-közlekedés mellett egyre nagyobb figyelem övezi a teherszállítást. A tehergépkocsik behajtási díjainak módosítása nyomán Budapesten is a viták kereszttűzébe került a téma. Ezekre a problémákra igyekszik megoldást találni az Európai Unió "Legjobb Megoldások a Városi Teherszállításban" (BESTUFS) című kutatási programja, amelynek részeként szemináriumot rendeznek Budapesten a Közlekedési Múzeumban 2008. február 11-én. A kutatási program egyik legfontosabb eredménye a "Jó gyakorlati példák a városi teherszállításban" című, 84 oldalas útmutató, amely immár magyar nyelven is olvasható. A BESTUFS eseményeit a Levegő Munkacsoport folyamatosan figyelemmel kísérte.

ZÖLD LEVÉL PROGRAM

Egy csepp kertet a házak közé! - Árnyéktűrő növények

Elsősorban kedvcsinálásra készült a 4 oldalas színes kiadvány, amely a belső udvarokra leginkább jellemző árnyékos helyek beültetéséhez ad segítséget.

Pályázat

Február végéig meghosszabbodott a pályázási határidő a Zöld Levél Programhoz. Lehet még pályázni támogatásra, mert a szeptemberi pályázatra olyan beadványok is érkeztek, amelyek több szempontból sem feleltek meg a kiírás követelményeinek. Elsősorban a három éves fenntartás, a megfelelő karbantartás garanciái hiányoztak.

KÖNYV ÉS FILMAJÁNLÓ

A nagy kiárusítás

A közműprivatizáció kárvallottjai

Tények cáfolják azt az unalomig ismételgetett dogmát, hogy az állam rossz gazda, egyedül a magántársaságok tudják a szervezeteket jól működtetni. Két megrázó dokumentumfilm, a SICKO és A NAGY KIÁRUSÍTÁS került bemutatásra a hazai mozikban az utóbbi hetekben a közművek privatizációjának hátrányos következményeiről. Azok az országok ragaszkodnak a közművek közösségi tulajdonban tartásához, ahol a lecsupaszított pénzügyi mutatók elé helyezik a méltóságos élethez szükséges alapellátást, a szolidaritást, a társadalom szétszakadásának megelőzését. A Levegő Munkacsoport évek óta figyelmeztet a közművek privatizációjának veszélyeire (ld. például a Lélegzet 2007/II. számát)

Gazdálkodj okosan - de kinek a javára?

Egészségügy, víz, energia, közlekedés: miért más egy közszolgáltatás, mint a zöldségpiac? Vajon növeli-e e szektorok piacosítása a hatékonyságot, sérül-e közben a szolidaritás és elérhetőbb lesz-e a fenntarthatóság? Milyen, itthon alig ismert nemzetközi fejlemények ösztönzik a piacosítást? Hogyan képes egy gyengülő állam gondoskodni az alapvető jogok biztosításáról? Ilyen és hasonló kérdésekre igyekszik válaszolni a Scheiring Gábor és Boda Zsolt szerkesztésében megjelent, a Gazdálkodj okosan! A privatizáció és a közszolgáltatások politikája című könyv, amelyet a Védegylet és az Új Mandátum Kiadó adott ki.

KIADVÁNY

Vegyen egy Lélegzetet!

A tavalyi év során a tömegközlekedési viteldíjakat átlagosan 14,9 százalékkal emelték, és ez a fő oka annak, hogy a tömegközlekedéssel utazók száma drasztikusan csökkent. A Lélegzet téli számában szó esik többek között az Európai Unió fenntartható városi közlekedési stratégiájáról, a budapesti Belváros forgalomcsillapításáról, valamint arról, hogy az autóközpontú társadalom vajon közakarat vagy kényszer eredménye. Interjút olvashatnak a BKV, a MÁV-START és a Volánbusz vezérigazgatójával. A szerkesztőségi beszélgetés keretében Krémer Andrást, az Országos Mediációs Egyesület elnökét a vitarendezés lehetőségeiről faggattuk. A Levegő Munkacsoport folyóiratát megvásárolhatják az irodánkban vagy megrendelhetik a elofizetes@lelegzet.hu címen.

Vegyianyag Hírlevél

Embertelen növényvédelem

A láthatatlan növényvédő szerekről készült felmérés. A világon használt növényvédő hatóanyagok több mint fele a jelenlegi technológia segítségével nem mutatható ki az élelmiszerekben. A spanyol elemzések szerint annak ellenére, hogy ismert az emberi szervezetbe került növényvédő szereknek a leukémia kialakulására kifejtett hatása, a tudomány képtelen pontosan meghatározni a szervezetben lejátszódó folyamatokat. Amerikai felmérések viszont azt mutatták ki, hogy munkájuk során a nővérek jelentős egészségügyi kockázatnak vannak kitéve. Nem pusztán ők, de gyermekeik is gyakrabban szenvednek egészségkárosodást - mindezekről olvashatnak a Vegyi Anyag Hírlevélben.

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN

Zöldhullám

Minden héten új témával jelentkezik a Levegő Munkacsoport a FigyelőNet blogjában, amelyet másik három környezetvédő civil szervezettel közösen írunk. Olyan témákat vetünk fel a Zöldhullámban, amelyek mindenkit érintenek. Legutóbb a szmogról írtunk Itt valami bűzlik  címmel, előtte pedig a BKV vezérigazgatójának fizetésemeléséről és a tarifaemelésről.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban

Szerkeszti: Szép Zsuzsa
Felelős kiadó: Lukács András
Nyomtatható változat itt letölthető.
A Lélegzetnyi korábbi számai itt megtalálhatók.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu címen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!