LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
III. évfolyam 3. szám                                      2008. március

TARTALOM

ELSŐ KÉZBŐL

Útdíj helyett az uniós források pazarlása

 

A HÓNAP ESEMÉNYE

Gyalog a síneken: Stop Szmog

 

TOVÁBBI HÍREINK

Kavicsbányák: a beruházók nem tűrnek ellenállást

Budai Skála: Nagyberuházás kiskapuval

Molotov-koktél a környezetvédőknek?

Levél a főpolgármester helyettesnek: az utasoknak mennyibe kerül a járatritkítás?

A Magyar Logisztikai Stratégia katasztrófát vetít előre

 

KITEKINTŐ

Mit szívnak a fák?

Megszólalt Piliscsaba Hangja

 

ESEMÉNYEK

VOLT

A felperes meghallgatásával folytatódott a próbaper

Prágai konferencia a teherfuvarozásról

A városi teherszállítás Magyarországon

 

LESZ

Trendhecc

Fenntartható városi közlekedés

Környezetvédő Civilek Országos Találkozója

 

ZÖLD LEVÉL PROGRAM

Pályázati hírek

FÜVESKERT Program

Tanulmány a biológiai sokféleségről

Egy nyertes pályázat eredményei

 

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN

Felhívás!

ELSŐ KÉZBŐL

Útdíj helyett az uniós források pazarlása

Uniós támogatással épített utakra nem lehet a kívánt mértékű útdíjat kivetni - ezzel indokolta Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter, hogy miért halasztódik a tehergépkocsik elektronikus útdíjának bevezetése. A Levegő Munkacsoport már másfél évvel ezelőtt eljuttatta a kormánynak álláspontját, mely szerint az új utakat nem uniós pénzből kellene építeni, hanem a használókkal (nagyrészt a külföldi kamionosokkal) megfizettetni, és az így felszabaduló forrásokat más célokra kellene fordítani - például a tömegközlekedés, a vasút fejlesztésére, energiahatékonysági beruházásokra vagy városrehabilitációra. A késlekedés okára a Gazdasági és Szociális Tanács februári ülésén derült fény, ahol Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke kifogásolta, hogy egyre késik a tehergépkocsik útdíjának bevezetése. Válaszában Bajnai Gordon megjegyezte, igyekeznek mielőbb elfogadható megoldást találni.

A lap tetejére

A HÓNAP ESEMÉNYE

Gyalog a síneken: Stop Szmog

Mintegy ezer ember gyalogolt a síneken az Astoria és a Deák tér között a tiszta levegőért február közepén. Azért, hogy a főváros illetékesei végre ne piSZMOGjanak. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesnek petíciót adtak át a civilek, melyben követelték a hiteles tájékoztatást, előnyt a tömegközlekedésnek, a dugódíj bevezetését, teherautó-forgalom csökkentését, kerékpár- és gyalogosbarát várost, valamint több zöldfelületet. Öt nap múlva a fővárosban már 35. alkalommal haladta meg az egészségügyi határértéket a levegő szennyezettsége. A hatályos jogszabályok szerint ebben az esetben az önkormányzatnak intézkednie kellett volna. Ehelyett azonban a Levegő Munkacsoportot vádolta meg sajtóközleményben azzal, hogy riogat. Egyúttal tovább passzolta a labdát: mondván, ők nem tehetnek semmit, mindenről csak a környezeti tárca dönthet. A környezetvédelmi törvény szerint azonban az önkormányzatok, ha szükséges, hozhatnak szigorúbb szabályozást.

A lap tetejére

Minisztérium: a labda a fővárosnál van

A minisztériumnak elfogyott a hatásköre - nyilatkozta a Környezetvédelmi Minisztérium környezetvédelmi osztályának főmunkatársa a Hír TV Zöldövezet című műsorában (2008. február 11-én 18.30  és 22.30 órakor). Varga Juditot arról faggatta a riporter, hogy kinek kellene lépnie ahhoz, hogy javuljon főváros levegője. A főmunkatárs szerint a levegőtisztaság javítására a minisztériumnak a szakmai egyeztetéseken kívül másra már nincs hatásköre. "A labda ez ügyben a Fővárosi Önkormányzatnál van" - mondta szó szerint. Amint elmondta, a hosszú távú tervek készen vannak, a minisztérium nem tehet többet. A Levegő Munkacsoport több alkalommal felhívta a Fővárosi Önkormányzat figyelmét arra, hogy a levegő tisztasága védelmében neki kell lépnie. A főváros vezetése mégis mindig elhárította magától a felelősséget és a minisztériumra mutogatott.

A lap tetejére

TOVÁBBI HÍREINK

Kavicsbányák: a beruházók nem tűrnek ellenállást

Az új kavicsbánya-nyitási kérelmekre hiába adnak határozott nemleges nyilatkozatokat az önkormányzatok, hatályos településrendezési tervükre és helyi építési szabályzatukra hivatkozva. A bányavállalkozók nem törődnek bele az elutasításba, inkább a környezetvédelmi eljárás halasztását kérik, abban bízva, hogy ez idő alatt kellő nyomást gyakorolhatnak az önkormányzati testületekre, hogy módosítsák szabályzatukat, és tegyék hozzáférhetővé az ásványi vagyont. Ha ez a gyakorlat folytatódik, Pest megye déli részének települései elveszíthetik termőföldjeiket, hiszen alattuk értékes és kapós ásványi kincs rejlik, amelynek kiaknázása vizesgödörré változtatja külterületüket. A Levegő Munkacsoport - felismerve a kavics nagyarányú kitermelésének káros hatásait - évek óta vesz részt a kavicsbánya-nyitási kérelmek környezetvédelmi eljárásában. Az ilyen kérelmek azonban az utóbbi időben annyira elszaporodtak, hogy a civil szervezet alig bírja követni azokat.

A lap tetejére

Budai Skála: Nagyberuházás kiskapuval

Miként lehet kikerülni, hogy az érintettek, a környék lakói ne akadályozzanak meg egy hatalmas beruházást, amely rontaná az életkörülményeiket? A beruházók csúsztatják az engedélyeket. Például úgy intézik, hogy az építési engedélyt hamarább kapják meg, mint a környezetvédelmit. Ezzel komoly nyomást gyakorolnak a környezetvédelmi hatóságra, és megnehezítik az érintett lakosság részvételét az eljárásban. A budai Skála helyén épülő "új városközponttal" is ez történt. A lebontott, húszezer négyzetméter bruttó szintterületű Skála áruház helyett a tervezett beruházás nyolcvannyolcezer négyzetméter összes szintterületet tartalmazna.

A lap tetejére

Molotov-koktél a környezetvédőknek?

Molotov-koktélt dobtak a Piliscsabáért Egyesület aktivistájának házára, aki a Levegő Munkacsoporttal közösen tett büntető feljelentést a Pest megyei főügyészségnél természetkárosítás miatt. Egy lakossági bejelentés alapján kiderült, hogy egy magánkézben lévő erdő értékes 50-100 év közötti csertölgyei váltak a pusztítás áldozataivá. Az egyesület értesülései szerint a tulajdonos szállodát, vadászházat szándékozik építeni a kiírtott erdő helyén, annak ellenére, hogy sem a beruházásra, sem a fák kivágására nem rendelkezik engedéllyel. Piliscsaba jegyzője erdőírtás ügyében intézkedést kért a Fővárosi és Pest Megyei Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóságától.

A lap tetejére

Levél a főpolgármester helyettesnek:
az utasoknak mennyibe kerül a járatritkítás?

A BKV menetrendjét szabályozó paraméterkönyv bármilyen változtatása esetén meg kell vizsgálni mennyi időt takarítanak majd meg az utasok, és ez forintban kifejezve milyen eredménnyel jár. Ezért a Levegő Munkacsoport levelet írt Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesnek, kérve, hogy végeztesse el a vizsgálatot és adjon tájékoztatást annak eredményéről. A 4-es metró megépítésének gazdaságosságát is ilyen módon határozta meg a Fővárosi Önkormányzat, tehát nem lehet kétséges, hogy ugyanezt a módszert kell alkalmazni a paraméterkönyv bármilyen változtatása esetén.

A lap tetejére

A Magyar Logisztikai Stratégia katasztrófát vetít előre

A Magyar Logisztikai Stratégia (MLS) tulajdonképpen egy katasztrófát jelez előre, hiszen a környezetszennyezés jelentős növekedését irányozza elő, miközben annak csökkentésére lenne szükség - állapította meg a Levegő Munkacsoport. Szintén élesen bírálta a stratégiát szakmai véleményében Fleischer Tamás, a Magyar Közlekedési Klub elnökségi tagja. Kifogásolja, hogy a logisztikai stratégia a tranzitforgalom növelését, illetve a magas szállításigényességű ágazatoknak az előnyben részesítését tekinti elérendőnek, pedig nincs olyan hazai gazdaságstratégia, amelyik ezt jelölte volna meg célként.

A lap tetejére

KITEKINTŐ

Mit szívnak a fák?

A városi területeken élő fák akár negyedével is csökkenthetik a szállópor mennyiségét. A 10 mikrométernél kisebb átmérőjű szilárd légköri szennyezőket (PM10), melyek egészségkárosodást okozhatnak, a növények levelei képesek megkötni a levegőből. Egy brit tanulmányban két helyszínen (Glasgow és Közép-Anglia) értékelték, hogy a fák lombkoronája milyen mértékben képes a szállópor kiszűrésére. A vizsgálatok során becsléseket végeztek arról, hogy a további fatelepítések milyen mértékben befolyásolnák a terület porszennyezettségét.

A lap tetejére

Megszólalt Piliscsaba Hangja

A Piliscsabáért Egyesület, a Levegő Munkacsoport tagszervezete az Uradalmi Házban január 25-én adott fogadásán jelentette be a Zöld Hullám Rádió elindítását. Az egyesület kisközösségi rádiója egyelőre naponta 7-9 és 16-18 óra között hallgatható az FM 101,8 hullámhosszon (ha valaki nem hallja, kérjük, tájékoztassa a műsorszerkesztőket a zhr@zhr.hu címen). Ugyanitt várjuk önkéntes munkát vállaló szerkesztők, riporterek, jelentkezését.

A lap tetejére

ESEMÉNY
VOLT

A felperes meghallgatásával folytatódott a próbaper

A bíróság február 25-én meghallgatta Gyömrei Andreát, aki beperelte a Fővárosi Önkormányzatot. A hölgy a perben arra hivatkozott, hogy a város szennyezett levegője miatt alakult ki súlyos, visszafordíthatatlan asztmája. Mint mondta, ha tiszta levegőn tartózkodik, például a hegyekben, akkor rövid időn belül tünetmentessé válik. A Fővárosi Önkormányzat jogi képviselője szerette volna elérni, ha a pert pusztán kártérítési perként kezeli a bíróság, s ha igen, akkor azt kifogásai alapján elutasítja. Ahhoz sem járult hozzá, hogy a Levegő Munkacsoport és az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége beavatkozóként belépjen a perbe. Erről a későbbiekben dönt a bíróság. A következő tárgyalás június 10-én lesz.

A lap tetejére

Nem előrejelzés, hanem tendencia

Hazánk középhőmérséklete évtizedenként átlagosan egy tized fokkal emelkedik, ez állapítható meg a korábbi adatok elemzésével. Az előző évtizedek alapján a lehulló csapadék mennyisége csak kisebb mértékben csökkent, de annak eloszlása kedvezőtlenebbé vált. Télen és ősszel jellemzően emelkedik a csapadék mennyisége, míg a növényzet és a mezőgazdaság szempontjából fontosabb nyári félévben csökken annak mennyisége. Kedvezőtlen hatás továbbá, hogy növekszik az időjárás szeszélyessége, egyre gyakoribbak az intenzív és emiatt gyakran jelentős károkat okozó esőzések - ez derült ki azon a meteorológiai konferencián, amelyen a Levegő Munkacsoport is részt vett.

A lap tetejére

Prágai konferencia a teherfuvarozásról

Provokatív nyitóelőadásra kérték fel Lukács Andrást, a Levegő Munkacsoport elnökét annak a prágai konferenciának a szervezői, ahol egy uniós program keretében azt vitatták meg, miként lehet csökkenteni a teherfuvarozás környezeti ártalmait. Bár a rendezvényen a fuvarozási szakmai képviselői vettek részt, a provokáció nem sikerült: a jelen lévők ugyanis egyetértettek az előadásban elhangzottakkal! A tanácskozás során kiderült: sok jó ötlet, elképzelés létezik, azonban ezek csak lassan és nehézkesen nyernek teret a mindennapi gyakorlatban. A tanácskozás szünetében egy szűkebb körű beszélgetésen a világ egyik legnagyobb fuvarozó cégének munkatársa Lukács András kérdésére elmondta: a vállalatok vezetői nem érdekeltek abban, hogy változtassanak a helyzeten, hiszen az általában nem jelent előnyt a cégüknek a piaci versenyben. Ezért az állami beavatkozás elengedhetetlen a megfelelő motiváció megteremtésére.

A lap tetejére

A városi teherszállítás Magyarországon

A városi teherszállítás problémáira igyekszik megoldást találni az Európai Unió "Legjobb Megoldások a Városi Teherszállításban" (BESTUFS) című kutatási programja, amelynek részeként került sor egy szemináriumra Budapesten 2008. február 11-én. Bár az előadások a magyarországi városok részére is számos jó példát mutattak be, az önkormányzatok részéről sajnos nagyfokú érdektelenség kísérte a rendezvényt.

A lap tetejére

LESZ

Trendhecc

A március 6-tól 13-ig tartó Trendhecc Urbánus Designművészet Kiállítás sorozaton a Levegő Munkacsoport rendhagyó módon fotókiállítással jelenik meg. A Castro Bistróban (Budapest VII., Madách tér 3.) híres magyar fotográfusok anyagaiból válogatott képeken a nagy ipari szennyezőket csodálhatjuk meg. A kiállítást Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke megnyitotta meg március 6-án. Ugyanitt március 13-án Füstös francia zenés beszélgetős esten találkozhatunk a Stop Szmog kampány szervezőivel 19 órától. Az Urbánus Design Művészeti Fesztivál keretében a város nem kívánatos részét, a szmog láthatatlan "monstrumát" ismerhetjük meg. Tudjuk meg hát, mit szívunk!

A lap tetejére

Fenntartható városi közlekedés

Az ELTIS nemzetközi projekt konzorcium 2008. április 14-16. között Budapesten tartja következő nemzetközi tanfolyamát. Témakörök: városi közlekedésbiztonság, kerékpározás és forgalomszervezés. A tanfolyamot egy fél napos budapesti tanulmányút követi. A részvétel ingyenes. Az angol nyelvű tanfolyamra elsősorban már legalább néhány éves, a témákhoz kapcsolódó munkatapasztalattal rendelkező résztvevőket várunk.

További részletek és jelentkezési lap: Heves Gábor, Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ, 06-26-504-045, gheves@rec.org. Jelentkezési határidő: 2008. március 14.

A lap tetejére

Környezetvédő Civilek Országos Találkozója

Szili Katalin, az országgyűlés elnöke, Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter és Dióssy Gábor gazdasági és közlekedési államtitkár is részt vesz a Környezet- és Természetvédő Szervezetek XVIII. Országos Találkozóján, amelyet március 27. és 30. között tartanak Pécsett. Az idei találkozón a Zöld államháztartási reform lesz a fő témája a Levegő Munkacsoportnak. További szekciókat vezetünk a vegyi anyagok és a növényvédő szerek jelentősége és szabályozásának változása (Pál János, Levegő Munkacsoport) és a városi környezet témakörében (Beliczay Erzsébet, Levegő Munkacsoport; Kovács Bence, Független Ökológiai Központ.

A lap tetejére

ZÖLD LEVÉL PROGRAM

Pályázati hírek

Február 29-én zárult le a Zöld Levél Program pályázatának II. fordulója. A kuratórium döntése alapján a nyertes pályázatok március 15-ig felkerülnek a honlapunkra.

FÜVESKERT Program

Megkezdődött a FÜVESKERT Program iskolák és óvodák részére. Az első körben négy terézvárosi és három erzsébetvárosi helyszínen hozunk létre úgynevezett füveskertet. A Gödöllői Szent István Egyetem Tessedik Sámuel ösztöndíjas hallgatóinak közreműködésével alakítunk ki minden intézményben egy-egy 15-20 négyzetméteres ágyást, amelybe gyógy- és fűszernövényeket ültetnek a gyerekek. Emellett előadások, gyermekfoglalkozások keretében ismerkednek gyógy- és fűszernövényekkel, illetve a környezetvédelemmel. A terveket Deák Adrienn kerttervező készíti.

Dr. Kristin Faurest, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az ötletadója a Gyógyító Kertek Programnak. Ennek keretében idősek otthonát, fogyatékosok napközi otthonát, hajléktalanszálló, valamint büntetésvégrehajtási intézet udvarát zöldítjük.

A lap tetejére

Tanulmány a biológiai sokféleségről

A Budapesti Corvinus Egyetem doktori iskoláján résztvevő munkatársunk, Szabó Zoltán felmérést végez a Terézvárosban és a Mezőföldön arról, hogy milyen helyet foglal el a lakosság értékrendjében a biológiai sokféleség. A kutatás eredményeit egyebek mellett felhasználják majd a települések biológiai aktivitásértékét meghatározó szabályozási javaslatokban, illetve a további tudatformáló tevékenységekben.

A lap tetejére

Egy nyertes pályázat eredményei

A nedves idő sem riasztotta el az újlipótvárosi Radnóti utca 26. lakóit február 29-én az esti pecsenyesütéstől, amelyet a nyertes pályázatuk kivitelezésének beindítása alkalmából rendeztek. A keretes beépítéssel épült ház kertje szerencsés fekvésű, mert négy másik társasház kertjével alkot egy védett, biztonságos egységet. A rendezvényt figyelemfelkeltésre is szánták. Szeretnék, ha a másik négy ház is csatlakozna a felújításhoz, és létrejönne egy többcélú, időseknek és fiataloknak egyaránt felüdülést nyújtó, ápolt sziget a téglarengetegben. A közösségi érzés erősítésében Mihalik Gabriella, Kanadában tanult közösségfejlesztő és Nun András az Autonómia Alapítvány vezetője mellett sok helyi lakos is segített.

A lap tetejére

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN

 Újabb pláza-balhé, mégsem örülnek a helyiek?

"Bontással kezdődött Budapest egyik legforgalmasabb és leginkább szégyenfoltnak minősülő csomópontja, Kőbánya-Kispest átépítése, ahol jövőre készülhet el egy háromszintes bevásárlóközpont. A beruházó szerint a kerületiek lelkesednek a fejlesztésért, holott nemrégiben csak rendőrségi közbelépéssel sikerült rendezni a végállomás üzlettulajdonosai és az önkormányzat közötti vitát. A Levegő Munkacsoport szerint újabb idegen test épül a városban - írta a stop.hu február 29-én.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban

 


Felhívás!

Magyar nyelvű cikkeink, tanulmányaink angol nyelvű megjelentetéséhez fordítókat keresünk. A jelentkezéseket a vargarita@levego.hu címre vagy a 411-0509-es telefonszámra várjuk.

A lap tetejére

Szerkeszti: Szép Zsuzsa
Felelős kiadó: Lukács András
Nyomtatható változat itt letölthető.
A Lélegzetnyi korábbi számai itt megtalálhatók.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu címen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!