LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
III. évfolyam 5. szám                                     2008. május

TARTALOM

ELSŐ KÉZBOL

Ismét törvénytelenségek az Auchan körül?

 

A HÓNAP ESEMÉNYE

Egyoldalú miniszterelnöki közmeghallgatás

 

TOVÁBBI HÍREINK

Dakar a tilosban

Kulturális járulékot igen, zűrzavart nem!

Az autóreklámok figyelmeztessenek: a benzinár gyorsan nő

Állítsuk meg a vidéki repülőterek támogatását!

Kincsünk a Hunyadi tér

A behajtási díjról - a vállalkozóknál

 

A KÖRNYEZETI TANÁCSADÓ IRODA ÜGYEIBOL

Nagytétény: véderdő helyett lakópark?

 

KITEKINTŐ

Brüsszeli tanácskozások az útdíjról

 

ESEMÉNYEK

VOLT

Nyolcvanezer kerékpáros vonult fel Budapesten

Kaliforniai vendég az éghajlatváltozásról

Civilek gondjaival ismerkedett a köztársasági elnök

Combinóra ült a Levegő Klub

Találkozás Óbuda polgáraival

 

LESZ

Gyereknap a Gödörben

 

KIADVÁNYOK

Adózzunk, de hogyan?

Nem mese, valóság lehet

 

ZÖLD LEVÉL PROGRAM

 

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN

A jövőbarát változat

 

Fordítókat keresünk

ELSŐ KÉZBŐL

Ismét törvénytelenségek az Auchan körül?

Újabb természetvédelmi botrány készül Dunakeszin. A Levegő Munkacsoport gyanúra okot adó bizonyítékokhoz jutott, melyeket eljuttatott a környezetvédelmi miniszternek. Hiába törvényileg védett a láp, a Nemzeti Park korábbi igazgatója, Vas János (jelenleg országgyűlési képviselő) "megbeszélte" az ingatlan tulajdonosával, hogy mégsem védett a terület, majd erről rövidesen határozatot adott ki. A láp helyén az Auchan kívánja bevásárlóközpontját bővíteni és újabb parkolót létesíteni.

A lap tetejére

A HÓNAP ESEMÉNYE

Egyoldalú miniszterelnöki közmeghallgatás

A legmagasabb politikai szinteken támogatott és gyakorolt korrupciót ítélte el az április 24-én tartott miniszterelnöki közmeghallgatáson  Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. Konkrét példákkal támasztotta alá, hogy számos esetben korrupciógyanús ügyek állnak a környezetpusztítás mögött, és a kormányzat sorozatosan figyelmen kívül hagyja az ezekkel kapcsolatos jelzéseket, sőt esetenként kifejezetten támogatja a törvénysértéseket. Ezekre a felvetéseire semmilyen választ nem kapott sem a miniszterelnöktől, sem a jelenlévő többi kormánytagtól. Nehezményezte azt is, hogy a szennyezők nem fizetik meg az általuk okozott károkat, sőt, gyakran még külön állami támogatásban részesülnek. Továbbá kifogásolta az állami ellenőrző szervek drasztikus leépítését.

 A lap tetejére

TOVÁBBI HÍREINK

Dakar a tilosban

Védett területeken gázolt keresztül a Közép-Európa Rally - engedély nélkül. Az eset példa nélküli hazánkban, ilyen mértékű természetkárosításhoz még sosem asszisztált a közigazgatás. Ráadásul az érintett területek jelentős része kiemelt természetvédelmi terület, melyeket az Európai Unió irányelve véd. Így Magyarország mindent megtett annak érdekében, hogy az Európai Bizottság jogsértési eljárást indítson országunkkal szemben és elmarasztaljon bennünket. Több civil szervezet - köztük a Levegő Munkacsoport - megfellebbezte a rally környezetvédelmi engedélyét mind a táborfalvi, mind a bakonyi területen, azonban a verseny lezajlott, mielőtt az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség elbírálta volna a fellebbezéseket, ami önmagában is súlyos törvénysértés.

Kulturális járulékot igen, zűrzavart nem!

A kulturális járulék rendszerének átalakítását javasolja Hiller István oktatási és kulturális miniszternek írt levelében a Levegő Munkacsoport. A javaslat lényege, hogy kevesebb termékre, szolgáltatásra kell kivetni a járulékot, viszont ahol kivetik, ott legyen érdemi hatása mind a bevételekre, mind a fogyasztói magatartásra.

Az autóreklámok figyelmeztessenek: a benzinár gyorsan nő

A gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényjavaslat kiegészítését javasolja az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának írt levelében a Levegő Munkacsoport. A törvénynek elő kellene írnia, hogy gépjárművek reklámja figyelmeztessen az üzemanyagárak várható jelentős emelkedésére. Az üzleti tisztességhez tartozik ugyanis, hogy a gépjármű-forgalmazóknak figyelmeztetniük kell a vásárlóikat: a megvett járművüket a gyorsan növekvő költségek miatt valószínűleg csak egyre korlátozottabb mértékben tudják majd használni.

Állítsuk meg a vidéki repülőterek támogatását!

Pécs a már egyszer megbukott pogányi reptér fejlesztésére vesz fel újabb kölcsönöket - írták helyi civilek, a Levegő Munkacsoport segítségét kérve. Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz, és még ehhez nagyon sok elengedhetetlen tennivalója van - egyebek mellett a lepusztult vasútállomását és környékét is rendbe kellene tennie. A Levegő Munkacsoport számos esetben követelte, hogy szüntessék meg a repülőterek állami támogatását, a közpénzek ily módon történő pazarlását, hiszen ezeknek a reptereknek üzleti alapon kell működniük.

Kincsünk a Hunyadi tér

A lakosság tiltakozik, az önkormányzat visszalép, de nem adja fel. Így összegezhető a Hunyadi téri vásárcsarnokért folytatott küzdelem állása, amelyben lakossági civil szervezetek, Terézváros önkormányzata és vállalkozók vesznek részt. A civilek eredményként könyvelhették el, hogy a kerületi lakossággal nem egyeztetett korábbi szerződést megszüntetették, elindult a "közösségi tervezés". A tér és a csarnok jövője azonban korántsem alakul megnyugtatóan. Az egyeztetési folyamat első állomásának végén a vállalkozó cég tervváltozatai olyan elemeket is tartalmaznak, melyek egyszer már elsöprő lakossági tiltakozást váltottak ki. Bár több lakossági ötlet és javaslat is beépült, a megszüntetett szerződés korábban elutasított részletei is visszaköszönnek az új tervváltozatban.

A behajtási díjról - a vállalkozóknál

A nemzetközi tapasztalatok és a közgazdasági elmélet is azt támasztja alá, hogy a versenyképességet segíti elő, ha a tehergépkocsik üzemeltetői megfizetik az általuk okozott költségeket - hangoztatta előadásában Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (PMKIK) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) április 10-én tartott közös konferenciáján. Felhívta a figyelmet arra, hogy a tehergépkocsik budapesti behajtási díja és az országosan bevezetendő elektronikus útdíj is ezt a célt szolgálja. A rendezvényt követően levélben kérte a PMKIK elnökét: a gazdasági fejlődés és a környezet védelme érdekében támogassa ezeket az intézkedéseket.

A lap tetejére

A KÖRNYEZETI TANÁCSADÓ IRODA ÜGYEIBŐL

Nagytétény: véderdő helyett lakópark?

A Metallochemia gyár és térségének környezeti kármentesítésére született kormányhatározat ellenére a felelős csak részben készült el a munkával. A környéken élők és a civil szervezetek tiltakoznak, köztük a Levegő Munkacsoport tagszervezete, a Zöld Jövő Egyesület is. Érthetetlennek tartják, hogy a véderdőnek minősített területet a tulajdonosa építési területté szeretné átminősítetni, ahol lakóövezetet, lakóparkot szeretne kialakítani. A kérelmét elutasították ugyan, de kiderült ugyanakkor, hogy az ingatlan tulajdoni lapjának bejegyzése szerint a tulajdonos a Metalloglobus.

 A lap tetejére

KITEKINTŐ

Brüsszeli tanácskozások az útdíjról

Az Európai Bizottság elkötelezett amellett, hogy a tehergépkocsik üzemeltetői fizessék meg az általuk okozott környezeti és egészségi károkat - jelentette ki a Bizottság alelnöke, Jacques Barrot, azon a brüsszeli konferencián amely a tehergépkocsik útdíjáról szóló uniós szabályozás felülvizsgálatát készítette elő, és amelyen megvitatták a közlekedés környezeti költségeiről szóló új tanulmányt. A rendezvényen a Levegő Munkacsoport képviselője hangsúlyozta: az útdíj bevezetése nemcsak a környezetnek, hanem a gazdaságnak is jót tesz, egyebek mellett azzal, hogy csökkenteni lehet a munkabéren lévő adókat.

 A lap tetejére

ESEMÉNYEK
VOLT

Nyolcvanezer kerékpáros vonult fel Budapesten

Minden eddiginél több, mintegy nyolcvanenezer kerékpáros indult útnak, tekert keresztül a fővároson, hogy a Városligetben magasba emelje biciklijét, a kerekezés örömét jelezve a Föld napja alkalmából. A demonstráció célja volt, hogy népszerűsítse a kerékpározást, és elérje, hogy minél kevesebben használják autójukat, és így megszűnjenek a dugók és tisztább legyen Budapest levegője. Idén ismét a Critical Mass és a Levegő Munkacsoport szervezésében ültek nyeregbe a résztvevők, akiket a célnál a Vízművek Zrt. segítségével a Levegő Munkacsoport lajtos kocsiból friss vízzel kínált.

Kaliforniai vendég az éghajlatváltozásról

Hogyan lehet csökkenteni a gépjárművek károsanyag-kibocsátását az autócentrikus Kaliforniában? Erre kértek választ a környezetvédő szervezetek Catherine Witherspoontól, a Kaliforniai Környezetvédelmi Hivatal volt munkatársától, aki előadást tartott április 22-én a Levegő Munkacsoport irodájában. Az előadás során és az azt követő beszélgetésen képet kaphattunk arról, hogy milyen célok elérésére összpontosít a világ egyik leggazdagabb "állama" a légszennyezés és az éghajlatváltozás terén.

Civilek gondjaival ismerkedett a köztársasági elnök

Sólyom László a civilek tapasztalatait munkatársaival elemezteti és felhasználja munkájában - derült ki a köztársasági elnök április 7-i, a civil szervezetek képviselőivel folytatott esztergomi találkozóján, amelyen a Levegő Munkacsoport és a Magyar Közlekedési Klub képviselője is részt vett. Három, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területét érintő fő témakör került megvitatásra: az autópálya-építések, a dunai hajózás és az elővárosi közlekedés. A köztársasági elnök hangsúlyozta az ál-környezetvédelmi intézkedések kivédésének és a határokon átnyúló együttműködések szükségességét.

Combinóra ült a Levegő Klub

Rendhagyó helyszínen és rendhagyó módon került sor a Levegő Klub április 24-i rendezvényére. A Hungária kocsiszínben a látogatók kívülről, belülről, felülről és alulról is megismerkedhettek a körút vasparipájával, majd utasként tapasztalatot szerezhettek a villamos gyorsulásáról és a fékek hatékony működéséről. Vág Péter, a BKV projektigazgatója elmondta: nagy gondot jelent, hogy az autósok nem mindig veszik észre a halkan suhanó villamost, és szabálytalanul elé kanyarodnak, ami miatt már 70 ütközéses baleset történt. Kérte a résztvevőket, hogy ezt a veszélyt minél szélesebb körben tudatosítsák. Elmondta azt is, várhatóan a közeljövőben indul az a beruházás, amelynek célja, hogy a közlekedési lámpákat a Combinókra hangolja, és így lerövidüljön az utazási idő.

Találkozás Óbuda polgáraival

Századfordulós rendezvényre hívta Óbuda polgárait a harmadik kerületi önkormányzat. A Levegő Munkacsoport is képviseltette magát május 4-én, vasárnap a vásári forgatagban. Lukács András elnök és Somodi Mária, a Magyar Közlekedési Klub képviselője a helyi környezeti és közlekedési problémákat vitatta meg az érdeklődőkkel, akik közül többen aggodalmukat fejezték ki a növekvő gépjármű-forgalom miatt, amit csak tetézni fog az M0-s új hídja.

LESZ

Gyereknap a Gödörben

A Zöld Levél Program keretében kicsiknek és nagyoknak városzöldítő ünnepet rendez a Lélegzet Alapítvány és a Levegő Munkacsoport május 25-én, vasárnap a Budapest, V. kerületi Erzsébet téri Gödör Klubban és környékén 10-től 18 óráig. A parkban Bergengócia kalandvár, Land Art növénykiállítás, kertészeti tanácsadás és vásár, virágültetés és persze játszóház várja az érdeklődőket. A Kaláka együttes játszik 12.30 és 13.30 között, 15.30-kor pedig Sobri Jóska vásári komédiáján szórakozhatnak a résztvevők. Bent a klubban fotókiállítás lesz városzöldítő programokról és belső pesti udvarokról, kertekről. Eső esetén vetítés lesz a klubban. Délutánra kötetlen beszélgetést szervezünk a városi zöldterületekről.

 A lap tetejére

KIADVÁNYOK

Adózzunk, de hogyan?

A konvergencia program megvalósítása során a kormány a neoliberális gazdaságpolitika kétes kimenetelű elemeit alkalmazza. A minimális állam megteremtésére törekszik; csökkenti a nemzeti termék újraelosztásának arányát, leépíti a közszolgáltatásokat, kisebb és olcsóbb államot akar. Miközben - a rendszerváltás során - a magántulajdon megteremtésével, az árak felszabadításával, a külföldi működőtőke beengedésével a gazdaság liberalizálása szinte egy csapásra megtörtént, az intézmények, ellenőrző és szabályozó hivatalok kialakítása hosszadalmas folyamat. Márpedig ami nélkülük létrejön, az nem a szabad piac, hanem a szabad rablás színtere. A Levegő Munkacsoport új, "Az államháztartás ökoszociális reformja" című tanulmánya ezekre a kihívásokra tálcán kínálja a döntéshozóknak a megoldást.

Nem mese, valóság lehet

Csökkenő anyagi terhek, nagyobb társadalmi igazságosság, jobb közszolgáltatások, javuló gazdasági versenyképesség, több munkahely, csökkenő energiafüggőség, visszaszoruló fekete gazdaság - mindez nem mese, hanem a zöld államháztartás előnyei. A politikusok azon vitatkoznak, hogy milyen legyen az adó- és támogatási rendszerünk. Nem mindegy ugyanis, kitől származnak a költségvetés forintjai, és az sem, hogy azokat mire költik. Jelenleg a súlyosan környezetszennyező, egészségkárosító tevékenységeket végzők általában nem fizetik meg az általuk okozott károk költségeit. Így torz árak alakulnak ki, aminek következtében az állam, az önkormányzatok, a vállalkozások és az állampolgárok is rendszeresen hibás döntéseket hoznak. A Levegő Füzetek most megjelent újabb száma, A zöld államháztartási reform, röviden és közérthető módon, hét konkrét példával szemléltetve ismerteti a problémát és a lehetséges megoldást.

 A lap tetejére

ZÖLD LEVÉL PROGRAM

Április 16-án a Derkovits Gyula Ökoiskola tanulói ültették be az első füveskertet. Hasonló parcellákat még 10 másik oktatási intézményben is létrehoznak a Zöld Levél Program keretében. Április 22-én, a Föld Napján pedig a Dohány utcai zsinagóga előtti három fa elhelyezésével kezdődött az Erzsébetvárosban a faültetési akció az önkormányzat és a Zöld Levél pályázati támogatásából.

  A lap tetejére

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN

A jövőbarát változat

"Másfél hónapja, hogy megkaptuk az újabb adócsomag három lehetséges változatát, és már el is felejthetjük őket. Az igazság az, hogy a sajnálatos pártpolitikai fejleményeknél erre jobb okunk is volna. Merthogy a három változat közül természetesen hiányzott az "igazi". Pedig az adóügyi kerekasztal ajánlásai között még ott volt (igaz, "csupán" a Levegő Munkacsoport javaslataként)" - olvashattuk A jövőbarát változat című cikkben a Népszabadságban április 18-án.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban 2008 áprilisában


Fordítókat keresünk

Magyar nyelvű cikkeink, tanulmányaink angol nyelvű megjelentetéséhez fordítókat keresünk. A jelentkezéseket a vargarita@levego.hu címre vagy a 411-0509-es telefonszámra várjuk.

Szerkeszti: Szép Zsuzsa
Felelős kiadó: Lukács András
Nyomtatható változat itt letölthető.
A Lélegzetnyi korábbi számai itt megtalálhatók.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu címen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!