LÉLEGZETNYI - A Levegő Munkacsoport havi hírlevele
III. évfolyam 7. szám                                     2008. július

TARTALOM

ELSŐ KÉZBŐL
A megtámadott város

A HÓNAP ESEMÉNYE
Karcsúsítás dugó nélkül

TOVÁBBI HÍREINK
Szegedi tömegközlekedés-fejlesztés romló környezet árán? 
Megindult a nyomozás a Dakar-ügyben
Új ombudsman: fontossági sorrend
Autómentes Nap autóval vagy anélkül?
Vasútfejlesztés a határon túliakkal együtt

ZÖLD LEVÉL
Lelket gyógyító kert a raboknak
Belvárosi közterületek: a senki földje? 

KITEKINTŐ
Agora: Meddig lesz háború az olajért? 
Autózunk vagy gazdagodunk? 
A civilek részvétele a döntésekben 
Új növényvédőszer-szabályozás az Európai Unióban 

KIADVÁNYOK
Átlátható lobbi 

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN
Kiváltságokat kapnak a nagyberuházók 

Fordítókat keresünk

ELSŐ KÉZBŐL

A megtámadott város

Budapest városrendezési keretszabályozásának olyan hiányosságai vannak, amelyek miatt háttérbe szorulnak a várostervezési elvek. A fővárosban sorra épültek olyan, bevásárlóközpont jellegű beruházások, amelyeket a fejlettebb államokban már nem engedélyeznek. Ám nálunk a befektetők lerohanták az önkormányzatokat, akik nem álltak ellen a csupán profitorientált, erőszakos terveknek. A törvényes kiskapukat pedig ki ne használná ki? Így a civilek, a környezetüket féltő lakók hiába tiltakoznak. A hatóság csak széttárja a karját, mondván, minden törvényes, és sok esetben a dísznek szánt városrendezési, kereskedelmi hatástanulmányok figyelmeztető megállapításait semmibe véve, jóváhagyja a tervet. A Levegő Munkacsoport csokorba szedte a hiányosságokat, néhány kirívóan otromba esettel szemléltetve az immár mindennapi gyakorlatot.

A lap tetejére

A HÓNAP ESEMÉNYE

Karcsúsítás dugó nélkül

A Budapest belvárosát keresztülszelő Kossuth Lajos utca és Rákóczi út a főváros szégyene, pedig büszkesége is lehetne. Évtizedek óta hatalmas gépkocsi-forgalom uralja, nagyon kellemetlen itt sétálni, nézelődni, beszélgetni a szennyezett levegő, a zaj, a hatalmas aszfaltfelület, a sok helyütt szűk járda, a növényzet hiánya miatt. A Levegő Munkacsoport és a Lélegzet Alapítvány a Demján Sándor Jótékonysági Alapítvány támogatásával két sáv lezárásával, rendhagyó sajtótájékoztató keretében látványterveket mutatott be arról, milyennek képzeljük el a Kossuth Lajos utcát a jövőben. Újra kell osztani az útfelületet: mindkét oldalon el kell venni egy sávot a gépkocsi-forgalomtól és átadni a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak és a fáknak, bokroknak. A Levegő Munkacsoport egyúttal hazai és külföldi szakmai anyagok alapján cáfolta azt az általánosan elterjedt hiedelmet, hogy az útszűkítés nagyobb dugókat okozna.

A lap tetejére

TOVÁBBI HÍREINK

Szegedi tömegközlekedés-fejlesztés romló környezet árán?

Minden jó kezdeményezést el lehet rontani, és sokszor el is rontják az önkormányzatok, amikor nem kérik ki a lakosság és a társadalmi szervezetek véleményét. Ezt történt az új szegedi villamosvonal tervének kialakításakor is. A beruházás, amely a tervek szerint jelentős uniós támogatással történne, sok fa kivágásával, zöldterületek megsemmisítésével járna, és a gépjármű-forgalom se csökkenne. Tehát a szegedi önkormányzat kinyilvánított szándékával ellentétben nem javulna, hanem jelentősen romlana a környezet állapota. Helyi lakosok kérésére a Levegő Munkacsoport levelet és képekkel illusztrált bemutató anyagot küldött a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek és az Európai Bizottságnak, kérve, hogy ne támogassák a jelenlegi tervek szerinti beruházást. Egyúttal javaslatot tett a villamosvonal ésszerűbb, környezetkímélőbb megépítésére.

Megindult a nyomozás a Dakar-ügyben

A Dabasi Városi Ügyészség levélben tájékoztatta a Levegő Munkacsoportot, hogy a feljelentése alapján elrendelte a nyomozást a Közép-Európai Rali ("Magyar Dakar") autóversennyel kapcsolatban természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt. A nyomozást a táborfalvi lőtéren lezajlott futammal kapcsolatban a Dabasi Rendőrkapitányság végzi. A Dörögdi-medencét és az Agár-tetőt letaroló verseny ügyében a Veszprémi Városi Bíróság jogosult a nyomozás elrendelésére.

 

Új ombudsman: fontossági sorrend

A sürgős megoldásra váró gondokat vette sorra a civilekkel a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, akit az országgyűlés a negyedik fordulóban végre megválasztott. Az első "környezetvédelmi ombudsman", Dr. Fülöp Sándor - akit a civilek javaslatára jelölt a köztársasági elnök - nemrég nyílt napot tartott a zöld szervezetek képviselőinek, amelyen bemutatta elképzeléseit a hivatal szervezeti és szakmai céljaival kapcsolatban. Lehetőséget biztosított továbbá arra, hogy a környezetvédők felsorolják azokat a sürgős problémákat, amelyekre az országgyűlési biztos - törvényben biztosított jogaival élve - segíthet megoldást találni.

Autómentes Nap autóval vagy anélkül?

 Az idei Európai Mobilitási Hét alkalmából a Fővárosi Önkormányzat tegye autómentessé a belvárost - ezt kérte a Levegő Munkacsoport a Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesnek írt levelében. Az egyik szeptemberi vasárnapon az a Szabadsajtó utca, Kossuth Lajos utca, Károly körút, Bajcsy-Zsilinszky út, Szent István körút és a rakpart által határolt területen tilos legyen gépjárművel közlekedni reggel 9 és délután 6 óra között. Ez alól csak a tömegközlekedés, a taxi és a megkülönböztető jelzést alkalmazó járművek jelentenek kivételt. Példaként szolgálhat világszerte számos város, így például Brüsszel is, amelynek teljes területén tartanak 2002 óta minden évben ilyen autómentes napot. A tapasztalatok szerint ez az esemény az ottani lakosság széles körű egyetértését és támogatását élvezi. A Levegő Munkacsoport úgy véli, hogy ha az egymillió lakosú belga fővárosban meg lehet valósítani az autómentességet, akkor a mintegy 20 ezer lakosú belvárosi terület autómentessé tétele 9 óra időtartamra nem jelent megvalósíthatatlan feladatot, viszont jelentősen javíthatja Budapest lakosainak közérzetét.

Vasútfejlesztés a határon túliakkal együtt

"A határig gondolkodó fejlesztéseket felváltja a táguló terekben történő gondolkodás, régiók, kitörési pontok alakulnak ki, ezt segíti a közös régiófejlesztés. A nemzeti fejlesztési tervek kereteiben nálunk 22 milliárd, a szomszédos országokban összesen 60 milliárd euró fordítható a térségekre - hangzott el Rajnai Gábornak, a Miniszterelnöki Hivatal osztályvezetőjének előadásában a "Határon átnyúló virágzó EU-régiókat! Vasútfejlesztés a határon túliakkal együtt" című konferencián június 24-én Budapesten az Apáczai Kiadó konferenciatermében. Vajon jut-e ezekből az összegekből a határmenti vasutakra, a településeket a természetes régióközpontjukkal összekötő vasútvonalak helyreállítására - tette fel a kérdést a rendezvény szervezője, a Magyar Közlekedési Klub. A konferencia állásfoglalásában rögzítette a választ: Kell, hogy jusson!

A lap tetejére

ZÖLD LEVÉL

Lelket gyógyító kert a raboknak

A "Gyógyító kertek" alprogram keretében egy büntetés-végrehajtási intézet két csupasz belső udvarát zöldítették a fogvatartottak. Professzionális falfestőknek is dicsőségére vált volna az a kisvárosi teret ábrázoló kép, amelyet az udvart határoló téglafalra festettek. Az ünnepélyes átadáson az intézmény vezetői elmondták, hogy óriási volt a lelkesedés, mert az egyik legnagyobb probléma a fogságban a tétlenség.

 

 

Belvárosi közterületek: a senki földje?

Nem lopták el, és eddig a természet öntözte. Kérdés, hogy az emberek megszánják-e azokat a virágokat, amelyeket a Levegő Munkacsoport ajándékozott a fővárosnak, és ha jön egy kis szárazság, locsolja-e azokat valaki? A Levegő Munkacsoport és a Lélegzet Alapítvány a Hereditas Kulturális Egyesülettel június 16-án a Zöld Levél Program keretében a Szervita téren tartott közös sajtótájékoztatót. Egy régi nagy betonvályúba elhelyezett növényekkel kívánták felhívni a figyelmet a Belváros elhanyagolt állapotára. Arra, hogy kinek a felelőssége közterületeink ápolatlansága. Vagy a turisták legnagyobb meglepetésére marad a senki földje?

A lap tetejére

KITEKINTŐ

Agora: Meddig lesz háború az olajért?

Ha áttérnénk a megújuló energiaforrásokra, akkor a háborúk kényszere is megszűnne, és kevesebb ember halna meg, hiszen mindenkinek elegendő mennyiségű energia állna rendelkezésére - ezt Jeremy Rifkins, több kormányfő (köztük Angela Merkel) tanácsadója mondta rendkívül érdekfeszítő előadásában az Európai Parlament Agora elnevezésű, második alkalommal megrendezésre került rendezvényén. A neves közgazdász szerint már manapság is hatalmas hangsúlyt kap az olajért folyó verseny: az országok háborúznak az olajért (például az USA, amelynek a gazdasága függ az alacsony olajáraktól). De ezzel magyarázhatóak az elszabaduló inflációk is. Az optimisták szerint az olaj kitermelésének csúcsa csak 2020-2030 körül esedékes, de a pesszimista nézetek szerint már 2010-re bekövetkezhet. Mi lesz utána?

Autózunk vagy gazdagodunk?

"A közlekedés túlzott növekedése a gazdasági fejlődést akadályozza" - hangzott el azon a berlini konferencián, ahol különböző országok tudósai vitatták meg, miként lehet a közlekedést összehangolni a környezetvédelem követelményeivel. Az előadások legfontosabb mondanivalójáról készített beszámolót a Levegő Munkacsoport képviselője, aki részt vett a rendezvényen.

A civilek részvétele a döntésekben

Szomorú tapasztalat, hogy az Európai Unió egyes tagállamai igyekeznek kijátszani a civilek részvételét a döntéshozatalban. A környezeti demokrácia legfontosabb konferenciáján és az azt megelőző időszakban heves támadások érték a társadalmi részvételt biztosító jogokat. A Levegő Munkacsoport is részt vett a környezeti információhoz való hozzáférésről, a döntéshozatalban való részvételről és jogorvoslathoz való jogról szóló Aarhus-i Egyezmény aláíró államainak harmadik találkozóján Rigában. Az Európai Bizottság és egyes tagállamok igyekeztek meggátolni az Egyezmény vívmányainak kiteljesedését és a további előrelépést. A környezetvédő és jogvédő szervezetek összefogásának és érdekérvényesítő munkájának köszönhetően azonban sikerült elérni, hogy elfogadható, kompromisszumon alapuló döntéseket hozzon a konferencia. Így megmaradt az esély arra, hogy az Egyezmény által biztosított jogok végrehajtása a jövőben tovább fejlődjön.

Új növényvédőszer-szabályozás az Európai Unióban

Most zajlik az Európai Unió növényvédőszer-szabályozásának teljes megújítása. A Bizottsági javaslat elsődleges célja az emberi egészség és a környezet hatékonyabb védelme. A jogszabály kialakításában részt vesz az Európai Parlament és a Tanács is. A növényvédő szerek környezeti hatásaival foglalkozó civil szervezetek Mariborban tartottak munkaértekezletet a megfelelő szabályozás elérése érdekében.

A lap tetejére

KIADVÁNYOK

Átlátható lobbi

"A Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) azt javasolja a Magyarországon működő vállalatoknak, hogy alakítsanak ki olyan kereteket, amely a felelős lobbi elveinek megfelelően átláthatóvá és elszámoltathatóvá teszi lobbitevékenységüket" - olvasható abban az ajánlásban, amely most nyomtatásban is megjelent a társadalmi felelősségvállalásról. A magyar GSZT Kelet- és Közép-Európában elsőként fogalmazott meg részletes ajánlásokat a gazdasági élet, az állami és önkormányzati szféra, valamint a civil szervezetek és a média számára. Kidolgozásában részt vett a Levegő Munkacsoport képviselője is. A kiadvány beszerezhető a GSZT Titkárságán.

 A lap tetejére

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN

Kiváltságokat kapnak a nagyberuházók

"A zöldek szerint az új törvénymódosítási csomagban és az ehhez köthető salátatörvényben az a legvérlázítóbb, ahogyan az építési engedélyezést intézhetik majd a kiemelt projektek beruházói. Bendik Gábor, a Levegő Munkacsoport jogásza a Lánchíd Rádióban a napokban kijelentette: az intézményesített korrupció lehetőségét hordozza magában, hogy a kormány javaslata szerint egy építésügyi igazgatási szakértő bevonása esetén a beruházók az építési engedélyt gyorsított eljárásban szerezhetik meg. Az építtetők egy általuk fizetett szakértővel végeztetik el az egész engedélyeztetési folyamatot, és a szakértő dokumentumait, szakhatósági állásfoglalásait a felügyelőségek nem vizsgálják. Nem tartanak még helyszíni szemlét sem egy kiemelt építkezésnél, ami elfogadhatatlan" - idézi Haraszti Gyula a Levegő Munkacsoport véleményét a Magyar Nemzetben.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban 2008 júniusában

A lap tetejére

Fordítókat keresünk

Magyar nyelvű cikkeink, tanulmányaink angol nyelvű megjelentetéséhez önkéntes fordítókat keresünk. A jelentkezéseket a vargarita@levego.hu címre vagy a 411-0509-es telefonszámra várjuk.

A lap tetejére

Szerkeszti: Szép Zsuzsa
Felelős kiadó: Lukács András
Nyomtatható változat itt letölthető.
A Lélegzetnyi korábbi számai itt megtalálhatók.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu címen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!