LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
III. évfolyam 9. szám                                     2008. szeptember

TARTALOM

ELSŐ KÉZBŐL
Újbuda: fellebbezés helyett haszon a lakóknak

TOVÁBBI HÍREINK
Megtévesztő adatokat közöltek a közúti fuvarozók
Nem maradhatnak a betiltott mérgek a polcokon
Egy vásárcsarnok kétmillió lakosra?
A fővárosi társadalmi egyeztetés csak színjáték
Védett Zsidónegyed: fura jogi megoldások

KITEKINTŐ
Klímabarát települések
Ne hagyd, hogy elnyeljen a víz - írd alá a petíciót!

KIADVÁNY
LÉLEGZET: Zöldül a város!

ESEMÉNY
LESZ:
Európai Mobilitási Hét: Tiszta levegőt mindenkinek!
Critical Mass kerékpáros felvonulás
Párbeszéd a Polgárokkal Európáról

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN
Lajstromba veszik az udvarok növényeit

Fordítókat keresünk 

ELSŐ KÉZBŐL

Újbuda: fellebbezés helyett haszon a lakóknak

Nem fellebbez a civil szervezet, hanem inkább megállapodik a beruházóval. Bár a Levegő Munkacsoport és a helyi lakosok továbbra sem tartják környezetvédelmi és városképi szempontból helyesnek a Budapest XI. kerületi Skála Áruház helyén a beépítés mértékét, mégis célszerűbbnek tartották lemondani az "Újbudai Városközpont" bevásárló- és szórakoztatóközpont, irodaház és lakóház építési engedélyének megfellebbezéséről. Az ING Magyarország Ingatlanfejlesztő Kft.-vel folytatott tárgyalások eredményeképpen ugyanis a beruházó aláírt egy nyilatkozatot, melyben vállalja, hogy az építkezés, valamint a kapcsolódó infrastrukturális beruházások során a környező házakban keletkező építészeti, épületgépészeti és egyéb meghibásodások, illetve szükséges épületgépészeti felújítások költségét megtéríti. Vállalta továbbá, hogy a lakosság iránti méltányosságból a közművek áthelyezési munkálatait úgy időzítik, hogy azok ne a fűtési időszakra essenek. A Levegő Munkacsoport még mindig reméli, hogy a beruházó tovább csökkenti a beépítés mértékét, és több zöldfelületet alakít ki.

A lap tetejére

TOVÁBBI HÍREINK

Megtévesztő adatokat közöltek a közúti fuvarozók

Megtévesztették a közúti fuvarozók a kormányt és a közvéleményt idén májusban, amikor azt hangoztatták, hogy "kilátástalan helyzetbe" kerültek - hívta fel a figyelmet Veres János pénzügyminiszternek írt levelében a Levegő Munkacsoport elnöke. A KSH legfrissebb adatai szerint ugyanis a közúti árufuvarozás teljesítménye az év első felében tovább növekedett, és nem is kis mértékben! Ezért a kormány és a fuvarozók közötti megállapodás érvénytelennek tekintendő. A Levegő Munkacsoport már korábban azt is jelezte a pénzügyminiszternek, hogy az utóbbi időben a gázolaj ára 20 forinttal csökkent, miközben a fuvarozók már 10 forint csökkentést is elfogadhatónak tartottak.

Nem maradhatnak a betiltott mérgek a polcokon

Három éve sajtóközleményben tiltakozott a Levegő Munkacsoport a boltokban megtalálható tíz rovarirtószer-hatóanyag használata ellen. Az Európai Unió döntése értelmében a tíz anyagból hetet péntek óta már tilos a boltokban forgalmazni. Mégis ott vannak!

Egy vásárcsarnok kétmillió lakosra?

Nem adja fel a reményt a Kincsünk a Piac - Hunyadi tér nevű lakossági szerveződés és az őket támogató több más civil szervezet, hogy a Fővám téri Nagycsarnokhoz hasonló felújított létesítménnyé váljon a Hunyadi téri csarnok a VI. és VII. kerületi lakosok és az ide látogató turisták örömére. Tavaly rövid idő alatt összegyűjtöttek 1000 aláírást egy törvénytelen szindikátusi szerződés megakadályozására. Az idén az önkormányzat megint kapkodva összeállított, szakszerűtlen közbeszerzési eljárását kívánják újragondoltatni. Petíciójukhoz a Levegő Munkacsoport is csatlakozott.

A fővárosi társadalmi egyeztetés csak színjáték

Csak színjátéknak bizonyult az a társadalmi egyeztetés, amelyet augusztus 26-án tartottak Budapest hosszú távú közlekedésfejlesztési koncepciójáról a Főpolgármesteri Hivatal Dísztermében. A koncepciót a Fővárosi Közgyűlés az "egyeztetés" után rögtön elfogadta, így az érdemi civil észrevételek beépítésére a gyakorlatban semmi esély nem volt. A rendezvényen megtudtuk: mind a koncepció készítése, mind maga a társadalmi vita csak a színjáték része. A főpolgármester szavai nyomán tartunk tőle, hogy a koncepció kidolgozása nem Budapest égető közlekedési problémáinak megoldását szolgálja, a "formális" lépések inkább csak azért szükségesek, hogy az Európai Bizottság kötelező előírásai teljesüljenek és a sebtiben elkészített dokumentum hiánya ne lehessen gátja a benyújtott közlekedésfejlesztési projektek (főképp a 4-es metró) Uniós támogatásának.

Védett Zsidónegyed: fura jogi megoldások

A budapesti, páratlan kulturális értéket képviselő Zsidónegyed házai folyamatosan veszélyben vannak.  Hiába minősítették a lakónegyedet a világörökség részének, a beruházásokból búsás hasznot remélők mindent elkövetnek a házak bontása érdekében. A Levegő Munkacsoport más civil szervezetekkel közösen már az ügyészséghez is fordult, mert a törvénytelenségre bizonyítékai is vannak. Ám két éve nem kaptunk érdemi választ a Nemzeti Nyomozó Irodától "a nyomozás érdekeire való tekintettel". A VII. kerületi Önkormányzat képviselő testülete rendeletében helyi védettség alá helyezte a Nagydiófa utca 8. számú épületet, amelyet ez alapján nem lehetne lebontani. Fura jogi megoldás azonban, hogy ugyanennek a rendeletnek a záró rendelkezései között egy olyan előírást is találunk, amely szerint a védettség nem érinti azokat az ingatlanokat, amelyek kapcsán már folyamatban van építéshatósági eljárás. A Nagydiófa utcai ház pedig ebbe a kategóriába tartozik. Bár sem bontási, sem építési engedély nincs, a túlbuzgó beruházó magabiztosan már nyáron kivágatta az udvarán lévő fákat.

A lap tetejére

KITEKINTŐ

Klímabarát települések

A Környezetvédő Társadalmi Szervezetek Országos Találkozója 2009-ben Tatabányán, egy klímabarát településen lesz. A hazai mozgalom ezen sikere igazolja, hogy nagyok ugyan az eltérések, de minden országnak megvannak az eszközei a fenntarthatóbb irányú, klímabarát fejlődéshez. Idén augusztus 21-én az MTA Szociológiai Intézetében tartott előadást a jelenleg Nagy-Britanniában élő Menyhárt András, a klímabarát települések ottani mozgalmáról. A Levegő Munkacsoport képviselője a lakosság rendelkezésére álló, szabadon elkölthető eszközökben és a jogszabályokban meglevő különbségekről és az ebből fakadó hazai nehézségekről beszélt hozzászólásában. Ma az éghajlatot leginkább károsító termékeknek, tevékenységeknek (többek között az energiának, szállításnak, bányászatnak) nem valós az ára, így nem ösztönöz a fenntartható magatartásra.

Ne hagyd, hogy elnyeljen a víz - írd alá a petíciót!

Képzeld el, ahogy emelkedik körülötted a tenger, miközben az országod szó szerint eltűnik a lábad alól, a só tönkreteszi a termőföldet, és ihatatlanná az ivóvizet. Az utolsó esélyként pe-dig olyan vidékre vándorolhatsz, ahol az éghajlatváltozás miatt menekülőknek nincs hivata-los menedékjoga. Ez nem álom, ez a félelmetes valóság a szigeteken élő emberek milliói számára a Maldív-szigetektől Pápua Új-Guineáig. Ezért a Levegő Munkacsoport munkatársai is aláírták azt a petíciót, amely sürgeti az ENSZ Közgyűlését, hogy határozatban szögezze le: az éghajlatváltozás elsőrendű fenyegetés a nemzetközi béke és biztonság számára, amely határozott intézkedéseket követel. Kérjük, hogy mielőbb és minél többen csatlakozzunk a petícióhoz.

A lap tetejére

KIADVÁNY

LÉLEGZET: Zöldül a város!

A Lélegzet nyári száma a Zöld Levél Program jegyében készült. Olvashatunk benne magunk és mások városzöldítési tapasztalatairól, a próbálkozások tanulságairól. Nagy Katalin tájépítészt a zöldítés lehetőségeiről kérdeztük, Bojár Gábort, a Graphisoft igazgatótanácsának elnökét pedig arról, hogy miért éri meg egy vállalatnak pénzügyi szempontból is a fás, parkos környezet. Bemutatjuk Pesti Lászlót, a Népliget egyik kertészét és talán legjobb barátját, valamint az is kiderül, hogy mit jelent a 7 négyzetméter játszótér.

A lap tetejére

ESEMÉNY
LESZ:

Európai Mobilitási Hét: Tiszta levegőt mindenkinek!

Éppen idén 10 éve, hogy egy francia város lakói, megelégelve az életüket megkeserítő autóáradatot, egy napra (szeptember 22-re) autómentes napot hirdettek. Az ezredfordulóra már több száz város rendezett hasonlót Európa-szerte. Budapesten a Levegő Munkacsoport volt az első hírvivő, majd az egész hetessé bővült események elindítója is még 2002-ben. Az immár Európai Mobilitási Hét névre hallgató,  szeptember 16. és 22. között zajló rendezvénysorozat idei jelmondata: "Tiszta levegőt mindenkinek!" A Levegő Munkacsoport szeptember 18-án a Budapest VI. kerületi Hunyadi téri piacon keresi a legtudatosabb vásárlót, ahol kiállítás lesz az élelmiszerek megtett kilométereiről. Egy kvízjáték résztvevői között nyereménycsomagot sorsolunk ki. Az Andrássy úton pedig szeptember 21-én, vasárnap az érdeklődők betekintést nyerhetnek a civil szervezet napi munkájába, este 7 órakor pedig vendégünk lesz Imre Géza párbajtőröző.

Critical Mass kerékpáros felvonulás

Az Európai Autómentes Napon, szeptember 22-én, hétfőn Budapesten ismét sor kerül az immár hagyományos Critical Mass kerékpáros felvonulásra. Először 18:30-kor a Hősök terén gyülekeznek a bringások, majd 20 órakor a Moszkva téren. A két helyszín között pedig közlekedünk! A Levegő Munkacsoport szeretettel vár mindenkit, aki szeretné, hogy ez a környezetbarát közlekedési mód - sok nyugat-európai városhoz hasonlóan - nálunk is széles körben elterjedjen.

Párbeszéd a Polgárokkal Európáról

Hegyi Gyula, az Európai Parlament képviselője 2008. szeptember 19-én, pénteken 10 és 14 óra között "Párbeszéd a Polgárokkal Európáról" címmel konferenciát rendez Budapesten, ahol rövid vitaindító előadások után minden civil szervezet képviselőjének lehetősége lesz véleményét, javaslatait előadni. A rendezvényen felszólal Margot Wallström, az Európai Bizottság alelnöke és Göncz Kinga külügyminiszter is. A rendezvényen a Levegő Munkacsoport is képviselteti magát. Jelentkezni a civilhegyi@gmail.com címen lehet.

 A lap tetejére

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN

Lajstromba veszik az udvarok növényeit

"Leltárt készített a kerület magánterületein lévő zöld területről a Levegő Munkacsoport a Kék Forrás Környezet- és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve. Ahol lehet, fákat ültetnének, cserjékkel és kisebb növényekkel keltenék életre a kopár udvarokat, Erzsébetváros ugyanis a zöldben legszegényebb kerület a fővárosban" - tudósított a Budapest23 új hírportál a Levegő Munkacsoport Zöld Levél Programjáról.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban 2008. júliusban-augusztusban

A lap tetejére

Fordítókat keresünk

Magyar nyelvű cikkeink, tanulmányaink angol nyelvű megjelentetéséhez önkéntes fordítókat keresünk. A jelentkezéseket a vargarita@levego.hu címre vagy a 411-0509-es telefonszámra várjuk.

A lap tetejére

Szerkeszti: Szép Zsuzsa
Felelős kiadó: Lukács András
Nyomtatható változat itt letölthető.
A Lélegzetnyi korábbi számai
itt megtalálhatók.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu címen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!