LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
III. évfolyam 10. szám                                     2008. október

TARTALOM

ELSŐ KÉZBŐL
Sérülnek a civilek jogai?

TOVÁBBI HÍREINK
Túl szép a nemzeti akcióprogram
Autómentes nap autók nélkül 2009-ben
Turisták vagy turistabuszok?
Három percet ér a Világörökség?
Szigorúbb rendelet a zöldfelületek megóvására
Mi lesz a Margitszigettel és a Népligettel?
Lakópark a Tétényi-fennsíkra?
Tulajdonosok gyűlése a nemzeti vagyon megóvásáért
Párbeszéd Európáról

KITEKINTŐ
Zöld költségvetést Európában!
A környezetkímélőbb áruszállításért
Éghajlati tudatosság: Magyarország Európa élvonalában

KIADVÁNYOK
A városok zöldítésének lehetőségei
Helyi termékkel az éghajlatvédelemért

ESEMÉNYEK
VOLT
Mit tennénk a főpolgármester-helyettes helyében?
A Megálló Csoport lett az év civil szervezete
Szegény nyuszó a pesti szmogban

LESZ
Akarsz bringát nyerni? Gyere Rákosmentére kerekezni!

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN
Kamionáradat zúdul az utakra

Tisztelt Olvasónk!

ELSŐ KÉZBŐL

Sérülnek a civilek jogai?

A civil kontroll segíti a hatóságok munkáját. A társadalmi, szakmai szervezetek észrevételei, jogorvoslati joga a döntések szakmai színvonalát többségében erősíti, a hatóságot alaposabb munkára ösztönzi, sőt sok esetben tehermentesíti az eljáró szervet, így időmegtakarítást okoz. A civil kontroll elengedhetetlen ahhoz, hogy az állami, önkormányzati szervek, politikusok a társadalom szempontjából jobb döntéseket hozzanak, és csökkenjen a korrupció esélye. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium mégis úgy kívánja módosítani a közigazgatási eljárásról szóló törvényt (Ket.), hogy csökkenjen a civilek részvételi joga. A Levegő Munkacsoport észrevételeit és módosítási javaslatait eljuttatta a minisztériumnak. Értesülésünk szerint más társadalmi szervezetek, továbbá a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és az Országos Környezetvédelmi Tanács is komoly aggályait fejezte ki a tervezet kapcsán.

A lap tetejére

TOVÁBBI HÍREINK

Túl szép a nemzeti akcióprogram

 Túlságosan szépíti a valóságot a Lisszaboni stratégia magyar akcióprogramjának tervezete - állapította meg a Levegő Munkacsoport a kormányhoz eljuttatott véleményében. Így például az anyag szerint a közigazgatásban növekedett a hatékonyság, miközben a civil szervezetek és a kutatók azt állapították meg, hogy a közigazgatás szétzilálása történt meg az utóbbi négy évben. Az akcióprogram az egészségügyben a hatékonyság javítását az ott "megtakarított" költségekkel próbálta kimutatni, miközben hallgat a legfontosabb mutatóról, az emberek egészségének alakulásáról. A Levegő Munkacsoport számos megállapítását egyetértőleg átvette a Gazdasági és Szociális Tanács állásfoglalása.

Autómentes nap autók nélkül 2009-ben

Jövőre csaknem az egész belvárost lezárják az Európai Mobilitási Hét alkalmából - ezt az ígéretet tette a Levegő Munkacsoportnak Hagyó Miklós. A Levegő Munkacsoport még június 23-án levélben kérte a főpolgármester-helyettest, hogy az autómentes napon ne csak az Andrássy utat, hanem az egy egész városrészt zárjanak le az autók elől. Ezzel közelítenénk Brüsszel példájához, ahol ezen a napon mindenütt tilos az autóforgalom. A főpolgármester-helyettes szerint erre idén már nem nyílt lehetőség, ám a civil szervezet javaslatát elfogadva, jövőre megteremtik ennek anyagi és forgalomtechnikai feltételeit.

Turisták vagy turistabuszok?

Sok külföldi város példája bizonyítja: a turistabuszok forgalmának ésszerű korlátozása nemcsak a helyben lakóknak, de az idegenforgalom számára is előnyös. A nagy buszforgalom ugyanis gyakran éppen a turistákat riasztja el!

A Budai Várba vezető Hunyadi János úton viszont megengedhetetlenül magas a légszennyezettség, kibírhatatlan a zaj és óriási a balesetveszély a szinte konvojban haladó turistabuszok miatt- hangoztatják az ott lakók már évek óta. Szeptember 28-án két óra hosszát lezárták az utat, és tájékoztatták a sajtót a helyzet megoldására tett - a Levegő Munkacsoporttal közösen kidolgozott - javaslataikról. (Fotó: Zoom)

Három percet ér a Világörökség?

Az ügyészséghez, a közigazgatási hivatalhoz és az Alkotmánybírósághoz fordulnak a civilek a Belső-Erzsébetváros értékeit tovább romboló kerületi rendelet miatt. Szeptember 19-én a VII. kerület képviselőtestülete három perc alatt, békés egyetértésben, egyetlen képviselői hozzászólás nélkül és egyetlen "nem" szavazat nélkül jóváhagyta a Zsidónegyed szakmai, civil oldalról élesen bírált Rehabilitációs Szabályozási Tervét.

 

Szigorúbb rendelet a zöldfelületek megóvására

Egy új kormányrendelet megszünteti a beruházók által kedvelt kiskaput, mely szerint a tetőkerttel kiválthatják a kötelezően telepítendő zöldfelületet. A Levegő Munkacsoport már sokszor követelte a szigorítást, és a rendelettervezet véleményezési eljárásában örömmel üdvözölte azt. A városi környezet minősége ugyanis nagymértékben függ a lélegző zöldfelületektől. Az eredeti altalajjal közvetlen kapcsolatban lévő (vagyis aláépítetlen) földben olyan növényzet, magasra növő fák alakulhatnak ki, amelyek hosszú távon is fennmaradnak és kellemes mikroklímát nyújtanak.

Mi lesz a Margitszigettel és a Népligettel?

A Margitsziget és a Népliget jövőjéről egyeztetett kerekasztal-megbeszéléseken a Fővárosi Önkormányzat. A parkokból, ligetekből Budapesten sajnos kevés van, ezért valamennyi közparkunkban elsőrendű fontosságú a növényzet megfelelő állapota. Az éghajlatváltozással ez minden eddiginél fontosabbá válik. A Levegő Munkacsoport két olyan munkafolyamatnak is résztvevője, amely a nagy városi parkok zöldfelületének megóvását célozza. Részt vettünk a Margitsziget-stratégia megbeszélésén és véleményeztük a Főpolgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Ügyosztálya felé a Népliget revitalizációjának tervét.

Lakópark a Tétényi-fennsíkra?

A régi balatoni úttól nem messze, a Tétényi-fennsík budaörsi részére lakóparkot terveznek. A Levegő Munkacsoport tagszervezete, a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület azt javasolja a környezetvédelmi hatóságnak, hogy a beépítéshez ne járuljon hozzá, mert megsemmisülne az értékes természeti terület.  

Tulajdonosok gyűlése a nemzeti vagyon megóvásáért

A még megmaradt nemzeti vagyon kiárusítása, elherdálása ellen tiltakozott a "Tulajdonosok gyűlése" Budapesten szeptember 13-án. A kezdeményezést támogatta a Levegő Munkacsoport is.

Párbeszéd Európáról

Tudjuk-e milyen lehetőségek rejlenek az uniós tagságban? S kihasználjuk-e azokat? Amíg a lakosság nagyobb része nem sajátít el legalább egy idegen nyelvet, nem tudjuk jól kihasználni az Európai Unió kínálta lehetőségeket. A környezetvédő civil szervezetek rengeteget köszönhetnek az EU-ból érkező tapasztalatoknak, információknak. Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő kezdeményezésére az EU, illetve a Lisszaboni szerződés kommunikációjáról szerveztek konferenciát Budapesten a Képviselői Irodaházban szeptember 19-én. Beliczay Erzsébet a Levegő Munkacsoport képviseletében felvetette, hogy az üzeneteket hatékonyabban kellene eljuttatni a hátrányos helyzetű területekre.

A lap tetejére

KITEKINTŐ

Zöld költségvetést Európában!

Európai szintű civil összefogás született a zöld költségvetés előmozdítására 2008 szeptemberében az e célból létrejött brüsszeli konferencián. A 150 résztvevő - köztük sok civil szervezet képviselője és nemzetközileg elismert szakértők - egyhangúan támogatásukról biztosították a kezdeményezést. A rendezvényen nagy sikert aratott Lukács Andrásnak, a Levegő Munkacsoport elnökének előadása, akit beválasztottak a projekt tíztagú irányító bizottságába. Az egy nappal később rendezett környezetvédelmi konferencián Sztavrosz Dimasz és Kovács László EU-biztosok szintén hangsúlyozták, hogy a piaci eszközök (köztük az adók és pénzügyi támogatások alkalmazása) nélkülözhetetlenek a súlyos környezeti problémák megoldásához.

A környezetkímélőbb áruszállításért

Sok kihasználatlan lehetőség van még az áruszállítás környezetkímélőbb tétele terén - állapították meg a logisztikával foglalkozó szakemberek és szállítási cégek képviselői egy brüsszeli szakmai tanácskozáson. Egyetértéssel fogadták Lukács Andrásnak, a Levegő Munkacsoport elnökének javaslatát, hogy kezdeményezni kell az üzemanyagadók előre meghirdetett rendszeres emelését, ami lehetőséget nyújt a fuvarozó vállalkozásoknak, hogy fokozatosan alkalmazkodjanak az éghajlatvédelem és az energiatakarékosság követelményeihez.

Éghajlati tudatosság: Magyarország Európa élvonalában

A magyar közvélemény a legtájékozottabb, és a tettre kész országok között szerepel az Európai Bizottság éghajlatváltozásról készített friss felmérésében. A magyarok a legnagyobb problémát a szegénységben és az ivóvízhiányban látják, és második helyen áll az éghajlatváltozás. Ha fontos ügyekről, az ország jövőjéről van szó, akkor hazánkban képes összefogni és közös álláspontot képviselni a több ezer szervezetből álló zöld mozgalom.

A lap tetejére

KIADVÁNYOK

A városok zöldítésének lehetőségei

Zöldövezetben nem csak az ingatlan értéke magasabb, hanem az ott lakók is jobban érzik magukat. Nem csak azért, mert hétvégeken a kertekben dolgoznak, aktívan kikapcsolódnak, hanem mert a természet közelségének gyógyító, hangulatjavító hatása van. A Lélegzet Alapítvány és a Levegő Munkacsoport tavaly nyáron indult városzöldítő programja keretében konkrét zöldterület-fejlesztési projektek mellett a Szent István Egyetem Környezet és Tájgazdálkodási Intézetének zöldterületekkel, illetve környezeti neveléssel foglalkozó egyetemi hallgatóit is támogatta pályázati rendszer. Ennek keretében az egyetemisták esettanulmányokon keresztül mutatták be, hogy legsikeresebbek azok a városok, amelyek a lakosságot is bevonják a közterületek zöldítésébe. Ilyen például Magyarországon Eger és Miskolc, de ide sorolták a szlovákiai Révkomáromot, valamint a skóciai Glasgow-t, az Egyesült Államok-beli Eugene-t és a franciaországi Cherbourgot.

Helyi termékkel az éghajlatvédelemért

A bevásárlóközpontokban vásárolt olcsó külföldi árukért valójában lényegesen nagyobb árat fizetünk, mint amennyi zsebünkből a pénztárgépbe vándorol. Az élelmiszerek szállításakor a levegőbe kerülő szén-dioxid és egyéb gázok globális éghajlatváltozást okozó és egészségkárosító hatása mára ijesztő méreteket mutat. A Tudatos Vásárlók, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Levegő Munkacsoport által közösen készített táblázatból megtudható, hogy mekkora az adott országból érkező egy kilogramm áru esetén a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége.  

A lap tetejére

ESEMÉNY

VOLT

Mit tennénk a főpolgármester-helyettes helyében?

Az Európai Autómentes Nap alkalmából Hegyi Gyula, az Európai Parlament képviselője és Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke fél órára szerepet cseréltek. Elmondták, mit tennének, ha egymás helyében lennének. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes betegsége miatt lemondta a részvételt, Lukács András azonban ismertette, hogy szerinte miként javíthatnák a közlekedést a főváros vezetői.

A Megálló Csoport lett az év civil szervezete

A 12. év civil szervezete, a Levegő Munkacsoport köszönti a 13. évi díjazottat. A Nonprofit Információs és Oktatóközpont Alapítvány (NIOK) szeptember 25-én az Év Civil Szervezete díjat a Megálló Csoportnak, az Év Egyéni Adományozója díjat Lakatos Sándornak, az Év Vállalati Adományozója díjat a Süllős és Süllős Bt.-nek ítélte.

A Megálló Csoport drogfüggő fiatalok önsegítő csoportosulása, amely különösen hátrányos helyzetű fiatalokat segíti vissza a társadalomba. Az önsegítés elveit nem feladva alakította ki több mint egy évtizede működő sikeres módszertanát, mely jó gyakorlatként követhető.

Szegény nyuszó a pesti szmogban

A Levegő Munkacsoport több más környezetvédő szervezettel együtt támogatta a "Lufthase" (légnyúl) rendhagyó előadást. A színházi-kiállítási produkciót a Corvintetőn, a volt Corvin Áruház üresen álló gazdasági-igazgatási helyiségeiben szervezte Sarah Günther művészeti és Berecz Zsuzsa produkciós vezető a Pneuma Szövetséggel. Több más európai város után most Budapesten kívánták felhívni a figyelmet a főváros tarthatatlan levegőtisztasági állapotára.

LESZ:

Akarsz bringát nyerni? Gyere Rákosmentére kerekezni!

A "Két keréken Rákosmentén" elnevezésű, hagyománnyá vált helyismereti kerékpáros versenyt a Rákoskerti Kerékpáros Centrum a XVII. kerületi kerékpáros és lokálpatrióta egyesületekkel közösen rendezi meg a Rákoskert vasúti megálló újjáépítésének 10. évfordulója alkalmából. 2008. október 12-én, vasárnap 10 órakor Budapest XVII. ker., Rákoskert, Kísérő utcában, a vasúti megállónál indul a verseny, amelyen kerékpárt lehet nyerni. E nevezetes esemény kapcsán a szervezők szeretnék ráirányítani a figyelmet a 2002-ben elnyert Közép-Európai Örökség Díj szellemében a fenntartható fejlődés fontosságára, a kerületben épült lakóparkok tömegközlekedési ellátatlanságára, meglevő értékek megtartására, a Rákoskert sugárúti platánsor védelmére. Nevezni lehet a RAJT helyszínén 9 órától! Nevezési díj: 1000 Ft/fő. Családi nevezés: 1500 Ft/család! Pedagógussal nevező diákoknak 50% kedvezmény, a csoportvezető pedagógusnak ingyenes nevezés. Vonattal érkezőknek 50% kedvezmény!

 A lap tetejére

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN

Kamionáradat zúdul az utakra

"Nagy öngólt rúgtak maguknak a közúti fuvarozók is - mondta lapunknak Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport munkatársa. Hangsúlyozta: az új rendelet a külföldi kamionosokat hozza előnybe a hazai fuvarozókkal szemben; emellett tovább romlik majd a környezet állapota is. A civil szervezet ezért levelet írt Puch Lászlónak, a közlekedési tárca államtitkárának, amelyben rámutattak: elfogadhatatlan a nagyszámú kamion ráengedése az országos közúthálózatra abban az időszakban, amikor ott különösen megnő a forgalom." - írta a Magyar Nemzet szeptember 1-én.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban 2008 szeptemberében

A lap tetejére

Tisztelt Olvasónk!

A jövőben szívesen tájékoztatnánk naprakészen aktuális felhívásainkról, meghívnánk Levegő Klub estjeinkre és nagyobb rendezvényeinkre. Amennyiben szeretné, hogy a Lélegzetnyi hírlevél mellett havonta még egy-két alkalommal felkeressük, kérjük, hogy a levego@levego.hu címre küldjön nekünk egy IGEN-t! Köszönettel: a Levegő Munkacsoport

A lap tetejére

Szerkeszti: Szép Zsuzsa
Felelős kiadó: Lukács András
Nyomtatható változat itt letölthető.
A Lélegzetnyi korábbi számai itt megtalálhatók.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu címen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!