LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
III. évfolyam 11. szám                                    2008. november

TARTALOM

ELSŐ KÉZBŐL
Miből élnek a civilek? - Összefogással elkerülhető a zöld válság

TOVÁBBI HÍREINK
Megállj a budapesti szmognak
Nemzeti Múzeum: A kert nem örökség, csak az épület?
Előzetesben az erzsébetvárosi lakásépítő ügyvezetője
Hogy unokáink is láthassák! - Hiányosak az épített örökség védelmének jogi és finanszírozási eszközei
Ingatlanérték és környezet - Igazságügyi szakértők konferenciája az ÖKOTECH Kiállításon
Az OECD a Levegő Munkacsoport tanulmányára is alapoz
Ököllel védik az illegális hulladéklerakást Jobbágyiban

KITEKINTŐ
Ezermilliárd forinttal nőne a jólét a környezetvédelmi adóreform révén
Végre a kamionosok is megfizetik a környezeti károkat?
Szavazás a növényvédő szerekről: siker, kisebb szépséghibákkal
A civil kontroll a korrupció ellenszere

KIADVÁNY
Hamupipőkéből királyné?  - A Levegő Munkacsoport tanulmánya a távfűtésről

ESEMÉNYEK
LESZ

Ki viszi el a balhét?
Ne vásárolj semmit! nap - Fogyasztásszüneti plakátok

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN
Nálunk is megérné lassítani 

ELSŐ KÉZBŐL

Miből élnek a civilek?

Összefogással elkerülhető a zöld válság

Bankcsődök, a tőzsde mélyrepülése, visszavont költségvetés, a forint jelentős gyengülése, IMF hitelkeret, elbocsátások világszerte. Az elmúlt hetekben sokat hallhattunk ezekről, de vajon hogyan hat mindez az idén 20 éves Levegő Munkacsoportra, milyen helyzetbe kerülhet a magyar civil szektor?

A lap tetejére

TOVÁBBI HÍREINK

Megállj a budapesti szmognak

Végre megálljt mond a szmognak a környezetvédelmi és az egészségügyi tárca a Levegő Munkacsoport által kezdeményezett és több éve tartó StopSzmog kampány hatására. A civil szervezet már évek óta küzd azért, hogy a hatóságok időben tájékoztassák a lakosságot arról, mikor mennyire káros az egészségre a levegő szennyezettsége, finompor tartalma, és szükség esetén rendeljenek el szmogriadót. A miniszteri rendelet módosítása kötelezővé teszi, hogy ha a légszennyező anyag két napon túl meghaladja a köbméterenkénti 75 mikrogrammot, határértéket, úgy a lakosságot tájékoztatni kell. Amennyiben pedig a 100 mikrogrammot is túllépi, akkor a kibocsátást csökkentő korlátozásokat kell bevezetni, vagyis el kell rendelni a füstködriadót.

Nemzeti Múzeum: A kert nem örökség, csak az épület?

A Múzeumkertet nagybetűvel írjuk, mert már intézménnyé vált. Most mégis arra készülnek, hogy a Bródy Sándor utcai oldalán kivágják a fákat és mélyparkolót építsenek az adófizetők pénzén, miközben a háta mögött, a Pollack Mihály téren nagyrészt üresen tátong a Magyar Rádió elé épített földalatti parkoló. Ehhez a műemlékek esetében illetékes Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) adta ki az elvi építési engedélyt 2006 szeptemberében. A határozat ellen a Levegő Munkacsoport fellebbezést nyújtott be, amit a KÖH elnöke elutasított. Ezért 2007 januárjában bírósági felülvizsgálatot kért a civil szervezet, ami jelenleg is tart.

Előzetesben az erzsébetvárosi lakásépítő ügyvezetője

Több mint két évvel azután, hogy a Levegő Munkacsoport három másik szervezettel együtt büntetőfeljelentést tett a budapesti Erzsébetvárosban folyó milliárdos ingatlanpanamák ügyében, előzetes letartóztatásba helyezték a kerületi lakásépítő ügyvezetőjét - adta hírül a HavariaPress Hírügynökség. A Levegő Munkacsoport reméli, hogy végre előrelépés történik az ügyben, ugyanakkor értetlenül áll azelőtt, hogy a sajtó által már évekkel korábban részletesen ismertetett bűncselekmények mindeddig háborítatlanul folytatódtak, helyrehozhatatlan károkat idézve elő épített környezetünkben.

Hogy unokáink is láthassák!

Hiányosak az épített örökség védelmének jogi
és finanszírozási eszközei

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) október 15-én szemináriumot rendezett a műemlékeken és műemléki védelem alatt álló területeken tervezett építészeti beavatkozásokról. A vitában a Levegő Munkacsoport képviselője olyan javaslatokat ismertetett, amelyek a műemléki területek fejlesztésénél is jó szolgálatot tennének.

Ingatlanérték és környezet

Igazságügyi szakértők konferenciája az ÖKOTECH Kiállításon

Dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek ombudsmanja előadásával kezdődött az igazságügyi környezetvédelmi szakértők éves konferenciája az ingatlanok értékét befolyásoló tényezőkről és a szabályozásról. A Levegő Munkacsoport képviselője hangsúlyozta, hogy elsősorban a közigazgatás felelőssége az állampolgárok érdekeinek hatékony védelme. A jelenlegi gyakorlatban sokszor csak bírósági perben tudja (ha egyáltalán tudja) a sértett az érdekeit érvényesíteni. Példa erre az erzsébetvárosi Nagydiófa utca 8. szám alatti ház folytatódó kálváriája.

Az OECD a Levegő Munkacsoport tanulmányára is alapoz

"Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD a Levegő Munkacsoport tanulmányát is felhasználta a Magyarországra vonatkozó Környezetpolitikai Teljesítményértékeléséhez" - hangsúlyozta felszólalásában a Levegő Munkacsoport elnöke azon a konferencián, amelyen az OECD új tanulmányát mutatták be. Lukács András azt is örömmel nyugtázta, hogy az OECD sok olyan ajánlást fogalmazott meg a magyar kormány felé, amelyet a Levegő Munkacsoport régóta hangoztat. Az október elején tartott rendezvényen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, valamint Angel Gurría, az OECD főtitkára is.

Ököllel védik az illegális hulladéklerakást Jobbágyiban

A Szuha Környezetvédelmi Kft. igazgatójának jelenlétében a cég munkagépei mintegy 40-50 Tátra teherautónyi olajos fóliát és kideríthetetlen eredetű törmelékkel vegyes szemetet öntöttek a kiásott körülbelül két méter mély árokba. A Levegő Munkacsoporthoz érkezett bejelentés szerint az eset Jobbágyiban a szántóföldön történt idén október elsején. Az esetről videofelvételt készített egy helyi lakos, miközben a Kft. igazgatója a lakos elmondása szerint rátámadt, és könnyű testi sérüléseket okozott. Később az elföldelt hulladékot körülbelül 50 centiméter vastagságú kőzúzalékkal borították be. A Levegő Munkacsoport a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez fordult kérve, hogy végezzenek kutatófúrásokat a hulladék feltárására. Amennyiben a bejelentés valósnak bizonyul, kötelezzék a bűncselekmény elkövetőjét a kármentesítésre, és indítsanak eljárást vele szemben.

A lap tetejére

KITEKINTŐ

Ezermilliárd forinttal nőne a jólét a környezetvédelmi adóreform révén

Több mint 1000 milliárd forinttal javulna a közjólét Magyarországon évente, ha a közúti közlekedés által okozott környezeti és egészségi károk költségét megfelelő adók és díjak formájában megfizettetnék a közlekedés résztvevőivel, és az így keletkezett többlet adóbevételt az élőmunkát terhelő adók és járulékok csökkentésére használnák fel - állapította meg egy tanulmány, amelyet az Európai Bizottság megbízásából készített egy nemzetközi kutatócsoport. A bruttó hazai termék (GDP) 4 százalékának megfelelő gyarapodás a környezeti és egészségi károk mérséklődésének köszönhető, valamint annak, hogy az árak jóval kevésbé fognak torzítani, és így a gazdaság szereplői a mainál sokkal ésszerűbb döntéseket hoznak. A Levegő Munkacsoport összefoglalta a kutatás főbb eredményeit.

Végre a kamionosok is megfizetik a környezeti károkat?

A kamionos érdekcsoportok évekkel ezelőtt kilobbiztak egy olyan uniós irányelvet, amely - a gazdasági ágazatok közül egyedüliként és az EU Alapszerződésével ellentétesen - megtiltja a tagállamoknak, hogy a nehéz tehergépkocsikra kivetett díjakba beépítsék a környezeti és egészségi károk költségeit. Az Európai Bizottság nemrég egy új irányelv-tervezetet terjesztett elő, amely alapján már ilyen díjakat is ki lehetne vetni a kamionokra. A szándékot üdvözölték a környezetvédő civil szervezetek, amelyek képviselői Brüsszelben tanácskoztak a témáról, valamint Bécsben is részt vettek az Osztrák Munkáskamara rendezvényén.

Szavazás a növényvédő szerekről: siker, kisebb szépséghibákkal

Jó hír: az Európai Parlament (EP) Környezetvédelmi Bizottsága legutóbbi szavazásának eredménye, hogy csak azokat a növényvédő szereket használhatják a tagországok, amelyek nem rákkeltők, nem génkárosítók, nem rontják a szaporodási képességeket, nem károsítják a hormon- és az immunrendszert, nem halmozódnak fel az emberi szervezetben, valamint az emberi idegrendszerre nem ártalmasak nagymértékben.
Rossz hír: kivételek még mindig vannak. Így a döntés után sem lehetünk még nyugodtak, hogy az asztalunkra került élelmiszerek nem tartalmaznak mérget. A Levegő Munkacsoport több konkrét módosító javaslatot tett az EP magyar képviselőinek, kérve őket, hogy környezetbarát szellemben szavazzanak.

A civil kontroll a korrupció ellenszere

Időben kell elkezdeni a beruházások tervezését, nem szabad időhiányra hivatkozva gyengíteni a társadalmi ellenőrzést és megpróbálni a beruházásokat lenyomni a civil szervezetek torkán - jelentette ki Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke a Magyar Tudományos Akadémia által szervezett konferencián. A rendezvényen a Levegő Munkacsoport képviselői is részt vettek, mivel a szervezet munkája során rendszeresen találkozik korrupciógyanús esetekkel, és ezek visszaszorítására törekszik.

A lap tetejére

KIADVÁNY

Hamupipőkéből királyné?
A Levegő Munkacsoport tanulmánya a távfűtésről

A távfűtés a legtöbb európai országban sikertörténet. Nálunk a szocialista nagyipar összeomlása után csak műszaki kényszerűségből maradt a fogyasztója mintegy kétmillió, távfűtéses lakásban lakó ember. További százezrek érintettek még a távfűtött intézmények révén. A Levegő Munkacsoport legújabb tanulmányában számba vett néhány fontos tényezőt, amelyek ellehetetlenítik a távfűtés versenyképességét. A távfűtés árainak kialakítása és a rendszerek üzemeltetése az önkormányzatok hatáskörébe tartozik. Az akadályozó tényezők megszűntetése azonban az önkormányzatok és a központi döntéshozók közös felelőssége.

 

 

 

A lap tetejére

ESEMÉNYEK

LESZ:

Ki viszi el a balhét?

Mire költsön és mire ne költsön az állam a pénzügyi válság tükrében? - Ezt a kérdést vitatja meg Hamecz István, az OTP Alapkezelő Zrt. elnöke, Boda Zsolt egyetemi docens, Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke és Pavics Lázár nyugalmazott pénzügyminisztériumi szakfőtanácsos azon a fórumon, amelyet a Levegő Munkacsoport rendez a Budapesti Corvinus Egyetemen 2008. november 20-án 10 órakor. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 

 
 

 

Ne vásárolj semmit! nap - Fogyasztásszüneti plakátok

November utolsó péntekén kilencedik alkalommal ünnepeljük Magyarországon a Ne vásárolj semmit! napot. Arra kérjük a pedagógusokat, hogy szervezzenek beszélgetést diákjaikkal a fogyasztói társadalom lehetőségeiről és arról: valóban a vásárlás, az anyagi javak birtoklása tesz-e boldoggá? E nap alkalmából szervezhetünk cserebere börzét, előadást, vetélkedőt, beszélgetést, süthetünk süteményt vagy készíthetünk közösen ajándékot. A szervezésben segítségünkre lehet a több civil szervezet által létrehozott honlap. Plakátok ingyenesen átvehetők a következő szervezeteknél: Hulladék Munkaszövetség (1111 Budapest, Saru u. 11.), Levegő Munkacsoport (1075 Budapest, Károly körút 3/a. III. emelet 2.), Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány (3525 Miskolc Kossuth u. 13.), E-Misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület (4400 Nyíregyháza, Malom u. 18/a.), Gaja Környezetvédő Egyesület (8000 Székesfehérvár, Petőfi S. u. 5.)

A lap tetejére

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN

Nálunk is megérné lassítani

"A Levegő Munkacsoport szerint mind a személy-, mind a tehergépkocsinál az 50-70 km/h-ás sebességtartományban legkisebb a szén-dioxid kibocsátás, vagyis ekkor leghatékonyabb az energiafelhasználás. Személygépkocsira vonatkoztatva az 50-60 km/h-hoz viszonyítva 90 km/h-ás sebesség esetén 12,6, 100 km/h-nál 21,5, 110 km/h-nál 32,1, míg 120 km/h-nál már 47,6 százalékkal magasabb a szén-dioxid kibocsátás, e felett pedig már exponenciálisan nő a fajlagos kibocsátás" - írta a Greenfo és a Környezetvédelem a Lassan járj, tovább élsz című cikkében.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban 2008 októberében

 A lap tetejére

Szerkeszti: Szép Zsuzsa
Felelős kiadó: Lukács András
Nyomtatható változat itt letölthető.
A Lélegzetnyi korábbi számai
itt megtalálhatók.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu címen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!