LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
IV. évfolyam 1. szám                                   2009. január

TARTALOM

ELSŐ KÉZBŐL
2008 - Visszapillantás: eredmények, sikerek
A KÖKI Center építésének felfüggesztését kérik a lakosok a bíróságtól

TOVÁBBI HÍREINK
Fejlődésünket az oktatás minősége határozza meg
Miért most zárták le a Hunyadi teret?

FILM
Üresfutás

KITEKINTŐ
Az autópálya a tetthely
Az éghajlatvédelem munkahelyeket teremt
A kibocsátások gyorsabban nőnek, mint a tettrekészség
Amerika a zöld adóreformban is leköröz minket?
Rövidlátó gazdaságpolitika
Uniós feketelista a növényvédő szerekről

ESEMÉNYEK
VOLT
Éghajlatvédelem elnapolva
Lakásfelújítás: a válságban rejlő lehetőség
Tiszta levegőt Európának!

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN
Az M0-s budai szakasza roncsolhatja Budapest tüdejét

ELSŐ KÉZBŐL

2008 - Visszapillantás: eredmények, sikerek

Duzzad a botrány az erzsébetvárosi ingatlanpanama körül, több embert letartóztattak, a korrupciós ügy felgöngyölítése még tart. Azt azonban kevesen tudják, hogy nyomozást a civil kontroll, a Levegő Munkacsoport más civil szervezetekkel közösen tett büntetőfeljelentése indította el. További komoly sikereket is elért a Levegő Munkacsoport 2008-ban. A teljesség igénye nélkül: a szmogriadó-rendelet szigorítása, a tehergépkocsik fővárosi behajtási díjának bevezetése, egyes vasúti mellékvonalak megmentése, a főváros belső kerületeinek zöldítése. A részletek itt találhatók.

A KÖKI Center építésének felfüggesztését kérik a lakosok a bíróságtól

A gigantikus KÖKI Center építése ellen új bírósági eljárást indított decemberben a helyi civil szervezet és a Levegő Munkacsoport. A keresetlevélben azt is kérték, hogy az építkezést az ítélethozatalig függessze fel a bíróság, hiszen e nélkül az eljárás végére valószínűleg felépül a pláza. A civilek célja, hogy a létesítmény jóval kisebb legyen és ezáltal mérsékeltebb gépjármű-forgalmat vonzzon, aminek eredményeként kevesebb lesz a zaj- és légszennyezés. Azt is szeretnék, hogy a KÖKI Center jobban illeszkedjen a lakókörnyezetbe, és a beruházó a tervezettnél nagyobb zöldfelületet létesítsen terepszinten.

A lap tetejére

TOVÁBBI HÍREINK

Fejlődésünket az oktatás minősége határozza meg

"A GSZT felhívja a kormány figyelmét arra, hogy a kisgyermekkori fejlesztéssel, illetve a pedagóguspályával, pedagógusképzéssel kapcsolatos intézkedések elhalasztása, a források más célokra való átcsoportosítása messze nem segíti olyan arányban a pénzügyi válság kezelését, mint amilyen mértékben növeli az ország későbbi fenyegetettségét, és korlátozza a foglalkoztatottság növelését, a hosszú távú versenyképesség javítását." - Ezt állapította meg a Gazdasági és Szociális Tanács a 2008. december 2-i ülésen egyhangúan elfogadott "Fejlődésünket az oktatás minősége határozza meg" című állásfoglalásában, amelynek kidolgozásához Lukács András is hozzájárult. A Levegő Munkacsoport elnöke felszólásában az ülésen kiemelte: számos külföldi tanulmány számszerűen bizonyította, hogy a közoktatásba történő ráfordítások a leghatékonyabb befektetéseket jelentik. Elmondta, hogy szükségesnek tartja hasonló jellegű magyarországi tanulmányok elkészítését is, mert ezek segítségével valószínűleg jobban meg lehet győzni a döntéshozókat az oktatásra fordítandó összegek növelésének szükségességéről.

Miért most zárták le a Hunyadi teret?

A Terézvárosi Önkormányzat decemberben váratlanul lezáratta a Hunyadi tér egy részét, a fák kidőlésének veszélyére hivatkozva. A Levegő Munkacsoport által támogatott Kincsünk a Piac - Hunyadi tér szervezethez rövid időn belül rengeteg támogató sms érkezett, felajánlva a segítséget a fák megmentéséhez. A környéken lakók a fák védelmére siettek, s kivágás helyett a kertészeti vállalat a tér fáinak régóta esedékes karbantartó gallyazását végezte el. A piacért és a térért aggódó lakosság még nem nyugodt és kifogásolja a hiányos tájékoztatást.

A lap tetejére

FILM

Üresfutás

A kamionos fuvarozás nemcsak súlyosan környezetszennyező, egészségkárosító és útrongáló, hanem az esetek igen nagy részében teljesen felesleges is! A kamionnal történő szállítások nagyrészt értelmetlenül terhelik mindannyiunk pénztárcáját. Erről szól a Levegő Munkacsoport Üresfutás című, 30 másodperces filmje. Kérjük kedves Olvasóinkat, segítsenek a film terjesztésében! Közös erőfeszítéssel elérhetjük azt a megoldást, amely kíméli egészségünket és környezetünket, és egyúttal több pénzt hagy mindannyiunk zsebében.

A lap tetejére

KITEKINTŐ

Az autópálya a tetthely

Már alig vannak tisztességes, a törvényeket betartó közúti árufuvarozók az Európai Unióban - ezt állapította meg A autópálya az tetthely című német tanulmány, amelyről rövid ismertetést készített a Levegő Munkacsoport. A szerzők szerint e téren általánossá vált a csempészés, az illegális fegyver- és kábítószer-kereskedelem, a munkaidőre és a közlekedésbiztonságra vonatkozó szabályok kijátszása. A hivatalnokok megvesztegetése révén, illetve az enyhe büntetések miatt a közúti teherfuvarozóknak kifizetődővé vált a szabályok megsértése, amivel esetenként a költségeik 50 százalékát is "megtakaríthatják". Ugyanakkor ezen jelenségek miatt óriási veszteségek érik a társadalmat. A szerzők egyúttal javaslatot is tesznek a helyzet megváltoztatására.

Az éghajlatvédelem munkahelyeket teremt

Az éghajlatvédelmi intézkedéseknek kettős hozadéka lesz: javul a környezet állapota és növekszik a foglalkoztatottság - állapította meg az Európai Szakszervezeti Szövetség tanulmánya, amelyről összefoglalót készített a Levegő Munkacsoport. Az energiahatékonysági beruházásoknál, az épületek korszerűsítésénél, a tömegközlekedésnél, a vasútnál és más területeken összességében több munkahely keletkezik, mint amennyi megszűnik az energiaigényes tevékenységeknél.

A kibocsátások gyorsabban nőnek, mint a tettrekészség

Nehéz objektíven mérni, hogy egy országnak milyen a teljesítménye az éghajlatvédelem terén. Vajon jól teljesít, vagy rosszabbul, mint más országok? Erre tesz most már negyedik éve kísérletet az Éghajlatvédelmi Teljesítmény Mutató (Climate Change Performance Index, CCPI). A német Germanwatch szervezet által a Levegő Munkacsoport közreműködésével összeállított 2009. évi jelentés azt mutatja, hogy az országok üvegházhatású gázkibocsátása gyorsabban emelkedik, mint az eltökéltségük. A lista első három helye üresen maradt, ugyanis az értékelés szerint egyik ország sem teszi meg a szükséges lépéseket. Negyedik helyen Svédország végzett, Magyarország az 57 államot tartalmazó listából a 12. helyet foglalja el.

Amerika a zöld adóreformban is leköröz minket?

A Levegő Munkacsoport csaknem két évtizede szorgalmazza, hogy ne az energiaárak leszorítására, még kevésbé a támogatására, hanem a hatékonyabb energiahasználatra törekedjünk. Az energiaigényes tevékenységekre (például a közúti fuvarozásra) vessünk ki nagyobb adókat, és az így keletkező bevételből segítsük az új munkahelyek létrehozását, illetve az energiahatékony technológiák gyorsabb elterjedését. Az egyik legismertebb amerikai közgazdász újságíró és véleményformáló, Michael Kinsley a Time című folyóirat 2008. december 22-i számában az "Itt az idő emelni az üzemanyagadókat" című cikkében  ugyanezt javasolja az Egyesült Államoknak az energiaárak zuhanása kapcsán. A Levegő Munkacsoport magyarra fordította a cikket.

Rövidlátó gazdaságpolitika

A pénzügyi válságra hivatkozva, de valójában csak egyes cégcsoportok védelmében komoly visszalépések történtek az éghajlatvédelemben. A Levegő Munkacsoport álláspontja szerint nemcsak környezetvédelmi, de gazdasági szempontból is rövidlátó az a politika, amely a közpénzeket nem a fenntartható fejlődést szolgáló tevékenységeknek, hanem elavult iparágaknak és a felelőtlennek bizonyult pénzügyi szektornak adja. A gazdasági válságért ugyanis nagyrészt a jelenlegi fenntarthatatlan fogyasztás, a követhetetlen növekedés felel. Ezért a hosszú távú megoldást nyújtó intézkedésekre kell szánni a forrásokat, nem pedig pillanatnyi részmegoldásként odaadni a válság okozóinak.

Uniós feketelista a növényvédő szerekről

A hazai élelmiszerek körülbelül 40 százaléka tartalmaz növényvédőszer-maradékokat, ezért siker hogy születik egy uniós peszticid-feketelista,  azaz a rákkeltő, géneket és a hormonrendszert károsító növényvédő szerek használatát ezentúl nem engedélyezik az Európai Unióban. A Levegő Munkacsoport az európai környezetvédő és egészségügyi szervezetekkel összhangban örömmel fogadja, hogy december 17-én az Unió döntéshozói megállapodtak a jelenlegi elavult növényvédőszer szabályozást felváltó új rendelkezésekről. Több, most kivonandó anyag ugyanis rendszeres szennyezője a magyar élelmiszereknek.

A lap tetejére

ESEMÉNYEK

VOLT:

Éghajlatvédelem elnapolva

Szinte semmilyen előrelépést nem sikerült felmutatni az ENSZ 14. éghajlatvédelmi konferenciáján, amelyet a lengyelországi Poznanban rendeztek 2008. december 1. és 12. között. A tagállamok éghajlatvédelmi politikusai és környezetvédelmi miniszterei lényegében minden függőben lévő kérdést elnapoltak 2009-re. A Levegő Munkacsoport is képviseltette magát a klímacsúcson, amelyen 190 országból több mint 12 ezren vettek részt.

 

 

Lakásfelújítás: a válságban rejlő lehetőség

A lakóépületek energetikai felújításával kapcsolatos helyzetről és teendőkről tartottak konferenciát Brüsszelben december elején. A résztvevők hangsúlyozták, hogy az éghajlatváltozás jóval súlyosabb globális fenyegetés, a figyelem mégis sokkal inkább a pénzügyi válságra irányul. Az épületek energiatakarékosságot szolgáló felújításával az üvegházgáz-kibocsátás csökkenése és üzemeltetési költségek megtakarítása mellett új munkahelyek is létrejönnének. A Levegő Munkacsoport meghívott szakértője összefogást sürgetett a meglevő történelmi épületállomány korszerűsítésére és a szociális bérlakáshálózat európai szolidaritási normává emelésére.

Tiszta levegőt Európának!

A hajózásból származó szennyezés jelentősen hozzájárul savas esők kialakulásához, a növényzet pusztulásához és a vizek elszennyeződéséhez - hangzott el az Európai Környezetvédelmi Iroda Tiszta Levegő Munkacsoportja Lisszabonban tartott ülésén. A Tiszta Levegő Európának uniós kutatási program szerint évente közel 23 ezer ember halálát lehetne megelőzni, ha a 200 legnagyobb szennyező üzem a legjobb elérhető technológiát alkalmazná. A Levegő Munkacsoport képviselője előadásában rámutatott, hogy a tudósok szerint a szigorú előírások betartatásával az Unió gazdasága is sokkal többet nyerne, mint amennyibe az intézkedések kerülnek.

 A lap tetejére

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN

Az M0-s budai szakasza roncsolhatja Budapest tüdejét

"Azt a hazugságot, hogy a Levegő Munkacsoport általában ellenezné az M0-st, a TV2 terjesztette. Jogerős bírósági ítélet mondta ki, hogy a TV2 ebben a kérdésben félrevezette a nézőket. A Levegő Munkacsoport támogatta az M0-s déli szakaszának megépítését, és folyamatosan szorgalmazta a keleti szakasz megvalósítását - azonban sokkal ésszerűbb nyomvonalon, mint ahogy az most megvalósult.
Ugyanakkor károsnak tartjuk a gyűrű bezárását a budai-hegységen és a pilisi térségen keresztül, mivel ez jelentősen rontaná a térségben lakók életminőségét, és roncsolná a Budapest tüdejének számító természeti területeket. Ez a térség nem arra való, hogy itt zúduljon át a nemzetközi kamionforgalom. Ha Budapest érintésével kell haladniuk, akkor használják az M0-ás keleti szakaszát! Egyes esetekben ez ugyan hosszabb, de meg kell védeni Budapest tüdejét és a pilisi térség lakosságát" - nyilatkozta Lukács András a FIGYELŐNET Az M0-s budai szakasza roncsolhatja Budapest tüdejét című cikkében.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban 2008 decemberében

 A lap tetejére

Szerkeszti: Szép Zsuzsa
Felelős kiadó: Lukács András
Nyomtatható változat itt letölthető.
A Lélegzetnyi korábbi számai itt megtalálhatók.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu címen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!