LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
Kiadja a Levegő Munkacsoport                                                                     IV. évfolyam 5. szám                                 2009. május

TARTALOM

ELSŐ KÉZBŐL
Ügyészségen az Üllői úti azbesztügy

TOVÁBBI HÍREINK
Jó példa az azbesztmentesítésre
Sikamlós Sikló
Van remény a zöld buszokra

KITEKINTŐ
Egyre időszerűbb a zöld államháztartási reform

TANULMÁNYOK
Zöld irányba mozdul a világ gazdasága

ESEMÉNY
VOLT

Az állatkertben az ökolábnyom nyomában

LESZ
Az első Evezős Critical Mass a vízpartokért

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN
Parkolási tervek Budapesten

AJÁNLÓ
Kerékpáros szövetség a Balatonnál
 

ELSŐ KÉZBŐL

Ügyészségen az Üllői úti azbesztügy

A Levegő Munkacsoport és a Nemzeti Azbesztmentesítési Program Munkacsoport beadvánnyal fordult az ügyészséghez az Üllői úti volt Nemzetvédelmi Egyetem bontásával kapcsolatban. A bejelentésben a civil szervezetek egyrészt azt kérték, hogy az ügyészség vizsgálja felül az épületekre kiadott bontási engedélyek törvényességét, másrészt, hogy állapítsa meg, mely hatóságnak kell intézkednie az azbesztszennyezés megakadályozása érdekében. A környezetvédők azt is kérelmezik, hogy az ügyészség rendeljen el nyomozást a szennyezett hulladék jogellenes elhelyezése miatt, mert ez felvetheti a környezetkárosítás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűncselekmények gyanúját.

A lap tetejére

TOVÁBBI HÍREINK

Jó példa az azbesztmentesítésre

Dunakeszin lakók keresték meg a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodáját még novemberben, hogy a MÁV Dunakeszi Járműjavítóba Norvégiából vasúti kocsik érkeznek, felújításra. A bejelentés szerint többek között azt a felújítást végzik el rajtuk, amit egyetlen európai ország hasonló cége sem vállalt: az azbesztmentesítést. Ez pedig veszélyezteti a környéken élők egészségét. A Levegő Munkacsoport utánajárt, és kiderítette: ebben az esetben az azbesztmentesítést szakszerűen végzik, a környezet veszélyeztetése nélkül.

Sikamlós Sikló

A gellérthegyi Siklót akkor éri meg felépíteni, ha ezzel kiváltják a hegyre feljáró turistabuszokat. Hiszen a Sikló kedvéért fákat vágnak ki a hegyen, és megváltozik a világörökségi látkép. A Fővárosi Önkormányzat döntésén múlik, hogy a turistabuszokat kitiltják-e a Gellérthegyről, és a Citadella melletti parkolót megszüntetik-e, illetve ott pótolják-e a Sikló miatt megszüntetett zöldfelületet. A Levegő Munkacsoport ezért levélben fordult Demszky Gábor főpolgármesterhez. A Főpolgármesteri Hivataltól kapott válasz szerint a döntést elnapolták.

Van remény a zöld buszokra

A Levegő Munkacsoport levelére adott válaszaikban Hagyó Miklós főpolgármester-mesterhelyettes és Balogh Zsolt, a BKV általános és műszaki vezérigazgató-helyettese hitet tett amellett, hogy az 1000 busz tervezett cseréje során a BKV a legkorszerűbb, Euro-5-ös motorral ellátott járműveket fogja beszerezni. Kocsis István vezérigazgató pedig egy rádiós vitaműsorban - ahol a Levegő Munkacsoport elnökével, Lukács Andrással együtt vett részt - kijelentette: a számunkra is kötelező uniós előírások szerint az ilyen beszerzéseknél a társadalmi költségeket is vizsgálni kell. A BKV szakemberei pedig ennek alapján kimutatták, hogy bár a BKV-nak drágább, azonban a társadalomnak sokkal olcsóbb a korszerű buszok beszerzése, hiszen óriási megtakarítások keletkeznek a kisebb környezetszennyezésnek és a kevesebb megbetegedésnek köszönhetően.

A lap tetejére

KITEKINTŐ

Egyre időszerűbb a zöld államháztartási reform

A pénzügyi válság "kezelése" érdekében a kormányok soha nem tapasztalt költekezésbe kezdtek. El kell érni, hogy ez a költekezés ne vezessen még nagyobb környezetszennyezéshez és további társadalmi feszültségekhez. Ezt pedig csak ökoszociális államháztartási reformmal lehet elérni - állapította meg az Európai Zöld Költségvetés Projekt Irányító Testülete, amely a cseh uniós elnökség alkalmából, Csehország miniszterelnök-helyettesének meghívására nemrég Prágában tartotta ülését.

A lap tetejére

TANULMÁNYOK

Zöld irányba mozdul a világ gazdasága

A Deutsche Bank új tanulmánya konkrét példák sorával bizonyítja, hogy a világ gazdasága egyre inkább zöldül. A Levegő Munkacsoport összefoglalót készített a tanulmányról, egyúttal rámutatva, hogy ideje a hazai döntéshozóknak is feleszmélni, és a környezetvédelmet helyezni a gazdaságpolitika középpontjába, ha azt akarják, hogy az ország kilábaljon a válságból.

A lap tetejére

ESEMÉNYEK

VOLT

Az állatkertben az ökolábnyom nyomában

A Fővárosi Állat- és Növénykert a Föld Napja tiszteletére idén először egész hetes Föld Fesztivált rendezett. Április 20-tól 26-ig naponta változó kínálattal örvendeztették meg a látogatókat. A Levegő Munkacsoport a Környezeti Tanácsadó Irodáját is kiköltöztette ide erre a hétre. Az ökológiai lábnyomszámítás mellett a környezetbarát-termékek bemutatója is helyet kapott a standon.

 

 

 

 LESZ:

Az első Evezős Critical Mass a vízpartokért

A kerékpárosok egyre népszerűbb Critical Mass felvonulásának mintájára a Levegő Munkacsoport megszervezi az Első Evezős CM találkozót május 23-án délutánra, a Margit-szigetre. Lehet, hogy az első közös evezésen nem lesznek több tízezren, de akik eljönnek, azok így fejezik ki, hogy a vízpartokat nem szabadna beépíteni lakóparkokkal, mert a vízpart mindenkié, ahogy ezt más országok példája mutatja. A hazai evezős kultúra kezd elveszni, ahogy szép lassan a csónakházak eltűnnek. Ennek a folyamatnak a visszafordításához kíván hozzájárulni a rendezvény.

 

A lap tetejére

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN

Parkolási tervek Budapesten

"A Levegő Munkacsoport ajánlására pedig az került be a tervbe, hogy szmog riadó esetén a közlekedésből kitiltott járművek után ne kelljen parkolási díjat fizetni" - írta az [origo] Zónabővítés, áremelés - parkolási tervek Budapesten a című cikkében.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban 2009 márciusában

 A lap tetejére

AJÁNLÓ

Kerékpáros szövetség a Balatonnál

Megalakult a Balatoni Kerékpáros Turisztikai Szövetség, melynek célja az aktív kerékpárosok számának növelése a régióban és a szezon meghosszabbítása. A szövetség figyel a kerékpárutak karbantartására, információs táblák elhelyezésére, a biciklizők kiszolgálására, kerékpártárolók, pihenők, kölcsönzők, szerviz biztosítására. Megfelelő szállásokról információkat nyújtanak, illetve túravezetőt is biztosítanak. Idén már megrendezik a Critical Mass Balaton felvonulást szeptemberben és a Tour de Pelso-t június 6-án. Csatlakozni lehet a balaktsz@gmail.com címen vagy  Németh Zsolt kerékpáros turisztikai menedzsernél a 06-70-778-4457 telefonszámon.

Szerkeszti: Szép Zsuzsa
Felelős kiadó: Lukács András
Nyomtatható változat itt letölthető.
A Lélegzetnyi korábbi számai itt megtalálhatók.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu címen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!