LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
Kiadja a Levegő Munkacsoport                                                                     IV. évfolyam 6. szám                                 2009. június

TARTALOM

ELSŐ KÉZBŐL
Európai parlamenti kampány: zöldülnek a jelöltek

TOVÁBBI HÍREINK
Halogatják a Zöld Beruházási Rendszert
Civilek jogait csorbító javaslatok
Tartós forgalomcsillapítás lesz Budapesten
Befektetők vetettek szemet Overdose tréningtelepére
Vegyi anyagok: a veszély nem múlt el

KITEKINTŐ
A kerékpáros városoké a jövő

ESEMÉNYEK
VOLT
A Duna mindenkié, de kié a vízpart?
Önkormányzatok az autómentes nap mellett
Nálunk is időszerű lenne a kamionok útdíja
Tokaj szőlővesszein gázolajat csepegtetnél?
Energiabiztonság 2009

LESZ
Zöld gazdaságélénkítés

PÁLYÁZAT
A Levego Munkacsoport és a Millenáris pályázati felhívása

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN
Kampány a veszélyes anyagokat tartalmazó termékek ellen

AJÁNLÓ
Utolsó kísérlet
Konferencia a jogról és a vízről
 

ELSŐ KÉZBŐL

Európai parlamenti kampány: zöldülnek a jelöltek

Hangos az európai parlamenti választási kampány, arról azonban szinte semmit sem hallani, hogy a környezetvédelemről, a közpénzekről, a támogatásokról, az útdíjról és a tisztességtelen lobbiról mit gondolnak a pártok jelöltjei, mit képviselnek majd az unióban. Ezért erre vonatkozó kérdéseket tettünk fel a választáson induló összes párt listavezetőinek. Lapzártáig négy párt, a Lehet Más a Politika, az MSZP, az MCF Roma Összefogás Párt és az SZDSZ küldte el a válaszát. A Fidesz és az MDF halogató taktikát folytatott. Így nem sikerült megtudnunk, miként fognak szavazni az unió parlamentjében annak a pártnak a képviselői, amely a közvélemény-kutatások szerint messze a legnagyobb támogatottságnak örvend. A Jobbik és a Munkáspárt válaszra sem méltatta a civil szervezetet. Az viszont kiderült: aki válaszolt, harcos zöld lesz Brüsszelben.  

A lap tetejére

TOVÁBBI HÍREINK

Halogatják a Zöld Beruházási Rendszert

Tavaly óta halogatják a Zöld Beruházási Rendszer felállítását. Ez a rendszer azt a célt szolgálná, hogy a széndioxid-kibocsátási jogok kereskedelméből befolyó bevételeket az állam olyan beruházásokra, intézkedésekre fordítsa, amelyek hozzájárulnak az éghajlatvédelemhez. A kormány halogató politikája miatt több szervezet, köztük a Levegő Munkacsoport, levelet írt a miniszterelnöknek, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak az éghajlatvédelem érdekei sérülnek ezáltal, de a hiteltelenné válás miatt bevételektől is eleshet az ország. Az elmúlt napok eseményei bebizonyították, hogy a környezetvédő civil szervezeteknek igazuk volt: Japán a bizalomvesztés miatt úgy döntött, hogy korábbi szándékával ellentétben mégsem vesz Magyarországtól kvótát.

Civilek jogait csorbító javaslatok

Ahogy arra számítani lehetett, a kiskapukon igyekszik bebújni a jogalkotó. A tavalyi év végén módosított, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény számos olyan javaslatot tartalmazott, amely az érintett civil szervezetek és lakosok részvételi és jogorvoslati jogait csorbította volna. A társadalmi szervezetek és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa alkotmányossági aggályainak és tiltakozásának köszönhetően a leginkább sérelmezett javaslatokat törölték a törvénymódosítás végleges változatából. Ám idén áprilisban olyan salátatörvényt készített elő a kormány, amelyben ismét visszahozta a civilek jogait csorbító rendeletet. A Levegő Munkacsoport aggályai miatt az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságához fordult, a kérdéses rendelkezések törlése, valamint a részvételi jogok leépítésének aggasztóan alakuló tendenciájára való újabb figyelmeztetés érdekében.

Tartós forgalomcsillapítás lesz Budapesten

A főpolgármesteri kabinet úgy döntött, hogy tartós forgalomcsillapításra kerül sor a belvárost keresztülszelő fő útvonalakon, aminek része lesz a villamos visszaállítása is a Kossuth Lajos utcán és a Rákóczi úton. Ennek érdekében haladéktalanul megkezdik a részletes tervek kidolgozását. Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes előterjesztése alapján a Fővárosi Önkormányzat Városüzemeltetési Bizottsága június 2-án megtárgyalta a témát. A jelen lévő képviselők pártállásra való tekintet nélkül támogatták az elképzelést, és hangsúlyozták, hogy a megvalósításhoz elengedhetetlen a tömegközlekedés fejlesztése. Szorgalmazták, hogy a kivitelezésre alapos, minden részletre kiterjedő tervezés és tájékoztatás után kerüljön sor. A forgalomcsillapítást régóta szorgalmazó Levegő Munkacsoport üdvözölte a döntést, és külföldi városok példáján mutatta be, hogy a tervezett intézkedések milyen kedvező hatást gyakorolhatnak a város lakosságára és az ide látogatókra.

Befektetők vetettek szemet Overdose tréningtelepére

Dunakeszi és Budapest határán, Alagon terül el a hazai versenyló-képzés fellegvárának számító tréningtelep, ahol nemzeti büszkeségünk, Overdose is készül versenyeire. A telep pályái és a környező területek részben természetvédelmi, részben műemléki védelem alatt állnak, szerepük emellett Dunakeszi és a főváros átszellőzésében is jelentős. A nagy kiterjedésű zöldterületekre szemet vetettek egyes befektetők, vidámparkot, lakóparkot, "állati" bevásárlóközpontot, sőt vásárvárost álmodva a helyszínre. Május 28-án a helyi aktivisták és az őket támogató szervezetek - köztük a Levegő Munkacsoport - demonstrációt tartottak a terület megóvásáért. Az ezzel párhuzamosan zajló dunakeszi képviselő-testületi ülés viszont egyelőre elhalasztotta a terület átminősítésével kapcsolatos döntést.

Vegyi anyagok: a veszély nem múlt el

A biszfenol A (BpA) nevű, gyermekeknél gyakran fejlődési rendellenességet okozó anyag sok hazai cumisüvegben megtalálható, és erről még megfelelő tájékoztatást se kaphatnak a kismamák. A Levegő Munkacsoport ezért minden információt megpróbál összegyűjteni a termékekben lévő káros anyagokról, továbbá kéri a döntéshozókat, hogy korlátozzák a BpA-t tartalmazó cumisüvegek forgalmazását. Az EU vegyi anyagokról szóló rendeletének elfogadása, a REACH minden előnye ellenére végül megengedte a cégeknek, hogy a bizonyítottan káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben, a boltok polcain maradhassanak, sőt a címkéken sem kell feltüntetni a jelenlétüket. Tehát nemhogy nem tűnnek el a veszélyes anyagok, a címke alapján még választási lehetőségünk sincs, hogy biztonságos terméket vásárolhassunk. A REACH azonban meghatározott feltételek mellett biztosítja az európai fogyasztóknak azt a jogot, hogy információhoz jussanak. A Levegő Munkacsoport a Greenpeace-szel közösen folytatott új kampányában arra törekszik, hogy a fogyasztók megtudják, mely termékekben van egészségükre káros vegyi anyag.

A lap tetejére

KITEKINTŐ

A kerékpáros városoké a jövő

Tőlünk nyugatra - még a dimbes-dombos településeken is - kultúrája van a kerékpározásnak. Mindez a szemléletváltásnak köszönhető, amit el is ismernek a városvezetők. Míg a nyolcvanas évekig főleg az autók élveztek előnyt az uniós nagyvárosokban, ma már egyre inkább a kétkerekűnek van elsőbbsége. Brüsszelben például csúcsidőn kívül a metrón és a buszon ingyen szállítható a kétkerekű. Teszik mindezt azért, hogy kellemesebb legyen élni a városokban. Egyúttal energiát takarítanak meg, és csökkentik az éghajlatváltozást előidéző  széndioxid-kibocsátást. De nem utolsó érv a bicikli mellett az sem, hogy rendszeres használói tovább élnek. A mozgás miatt nem csak szív- és érrendszeri megbetegedések kerülik el őket, hanem a belső szervi daganatok is. Mérsékelt becslések szerint a kerékpározásba fektetett minden euró beruházás a 3-4,5 euró társadalmi hasznot eredményez - ez derült ki a Velo-city konferencián, amelyet Brüsszelben tartottak május közepén, és amelyen a Levegő Munkacsoport képviselője is részt vett.

A lap tetejére

ESEMÉNYEK

VOLT

A Duna mindenkié, de kié a vízpart?

Ez volt a jelmondata az első evezős Critical Mass felvonulásnak. A kérdésre a választ az eseményt követő kerekasztal-beszélgetésen vártuk, amelyen részt vett Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes is. Abban egyetértettek önkormányzati és sportvezetők, hogy ne vágjuk el a jövőt a Duna-parton a közösségek érdekeit nyilvánvalóan sértő privatizációval és átgondolatlan műszaki beavatkozásokkal. Ikvai-Szabó Imre egységes szabályozást és a Balaton Fejlesztési Tanácshoz hasonló szervezet létrehozását tartaná a legsürgősebb feladatnak. Kiderült, hogy az árterületen épült lakóparkok nem engedély nélkül épültek, de nem is állandó lakásra kapták az engedélyt. Kérdés: mi lesz erősebb, egyesek profitja vagy a közösség érdeke?

Önkormányzatok az autómentes nap mellett

Az önkormányzatok kartát írhatnak alá, amelyben vállalják, hogy csatlakoznak az Európai Mobilitási Héthez és a hét minden napján az "Éghajlatváltozás kihívásai - városi klíma" jelmondatával összhangban legalább egy maradandó intézkedést valósítanak meg, amely az egyéni autózásról a környezetkímélőbb városi közlekedésre való áttérést segíti elő.

Erről szólt a Miskolcon május végén a közlekedési tárca által megrendezett konferencia. Idén mintegy hetven önkormányzat vett részt a rendezvényen.

 Nálunk is időszerű lenne a kamionok útdíja

A környékünkön egyre több ország vezeti be a nehéz tehergépkocsik kilométer-arányos útdíját (jövőre például már Szlovákia is), a magyar politikusok azonban még mindig halogatják a döntést. Ezzel évente százmilliárd forint nagyságú bevételtől fosztják meg az állami költségvetést, ami annál is inkább érthetetlen, mert ennek az összegnek több mint a felét külföldiek fizetnék. Az útdíjakról nemrég Budapesten rendezett konferencia megerősítette, hogy a jövőt illetően vigyázó szemeinket Hágára kell vetnünk, mert az ott formálódó megoldás igen jónak tűnik. Aki viszont egy gyors megoldást szeretne, annak a svájci példát érdemes lépten-nyomon a döntéshozók orra alá dörgölnie.

Tokaj szőlővesszein gázolajat csepegtetnél?

Pünkösd előtti péntek délután tartották a Tokaji-hegyet keretező három település, Tarcal, Tokaj és Bodrogkeresztúr összefogásaként létrejött, és az azokon átmenő irracionális kamionforgalmat a leghatározottabban visszautasító forgalomlassító menetet. A három település lakosainak megmozdulását a polgármesterek is támogatták.

 

 

 

Energiabiztonság 2009

Óriási lehetőségek rejlenek az energiahatékonyságban és az energiatakarékosságban. Ezeket mégsem használjuk ki, mert az olaj- és gáziparban érdekelt lobbik hatalmas befolyása, az elavult szemlélet, és a politikusok korruptsága szinte áthatolhatatlan akadályt képez - állapította meg előadásában Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke azon a konferencián,  amelyet az energiabiztonságról rendezett nemrég a Magyar Hadtudományi Társaság Védelemgazdasági és Logisztikai Szakosztályai és a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja Alapítvány.

LESZ

Zöld gazdaságélénkítés

Zöld gazdaságélénkítés címmel rendez közös szakmai szemináriumot 2009. június 12-én 9 órától Budapesten, a Festetics Palota Tükörtermében (Budapest, VIII. Kerület, Pollack Mihály tér 3.) a Magyar Közgazdasági Társaság, a budapesti Brit Nagykövetség és a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Hivatala. Egy nappal előtte pedig ugyanezek a szervezetek "Az államháztartás zöldítése: kiút a válságból" címmel szerveznek tanácskozást, amelyen a Levegő Munkacsoport képviselői is tartanak előadást.

A lap tetejére

PÁLYÁZAT

A Levegő Munkacsoport és a Millenáris pályázati felhívása

A Levegő Munkacsoport az Európai Mobilitási Hét alkalmából alkotói valamint előadói pályázatot hirdet a budapesti iskolákban, a 11-14 éves korosztály számára a következő témakörben:

"Közlekedő gyerekek"

A pályázat célja, hogy a gyerekek képzeletük szabadon engedésével álmodhassák meg, milyen városban szeretnének élni. Ők tervezhessék meg a jövő Budapestjének közlekedését.

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN

Kampány a veszélyes anyagokat tartalmazó termékek ellen

"Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport szakértője közölte, az EU veszélyes anyagokat tartalmazó listáján 16 vegyület található, egyebek mellett a bútorokban, matracokban, műszaki cikkekben, autók üléshuzatában, sőt akár testápoló szerekben és gyermekjátékokban is megtalálható égésgátlók és lágyítószerek. Ezek az anyagok nem képesek lebomlani az emberi szervezetben, így ott felhalmozódnak és egy életen át mérgeznek minket" - tudósított az MTV Híradó a Levegő Munkacsoport sajtótájékoztatójáról, melyen bejelentettük, hogy kampányt indítunk a veszélyes anyagokat tartalmazó termékek ellen.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban 2009 májusában

 A lap tetejére

AJÁNLÓ

Utolsó kísérlet

"gyakran idézett példa a Bering-tengeren lévő Szent Máté-szigetre került rénszarvasok története. Amíg nem élt rajta rénszarvas, tíz centiméter vastag rénszarvaszuzmó borította a szigetet. 1944-ben egy 29 állatból álló rénszarvascsordát telepítettek a szigetre. Mivel bőségesen volt táplálék, a rénszarvasok száma gyorsan növekedhetett. 1957-ben már 1350, 1963-ban pedig már 6000 rénszarvas élt a területen. Addigra lelegelték a zuzmót, és 1963-1964 kemény tele végzett a csordával." Hasonló jövő vár az emberiségre is, amennyiben tovább folytatja a természeti erőforrások mértéktelen pusztítását, a környezet szennyezését - jósolják Végh László, Szám Dorottya és Hetesi Zsolt "Utolsó kísérlet - Híradás a Föld állapotáról" című, most megjelent könyvükben. Egyúttal reményt is adnak: még sokáig boldogan élhetünk a Földön, ha haladéktalanul megváltoztatjuk termelési és fogyasztási szokásainkat.  

Konferencia a jogról és a vízről

A Páneurópa Jogász Unió idén ünnepli 10. születésnapját. Ebből az alkalomból konferenciát rendez "Egy csónakban evezünk, avagy jogforrások a vízforrások érdekében" címmel 2009. június 8-án 14 órai kezdettel az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Dísztermében (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.).

Szerkeszti: Szép Zsuzsa
Felelős kiadó: Lukács András
Nyomtatható változat itt letölthető.
A Lélegzetnyi korábbi számai itt megtalálhatók.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu címen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!