LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
Kiadja a Levegő Munkacsoport                                                                     IV. évfolyam 7. szám                                 2009. július

TARTALOM

ELSŐ KÉZBŐL
A porszennyezés legtöbbet nálunk öl

TOVÁBBI HÍREINK
Méreg nélkül is lehetséges a szúnyogirtás
Hatalmas azbesztbotrány a Mátraalján?

ESEMÉNYEK
VOLT
Zöld költségvetés és zöld gazdaságélénkítés
Valódi fejlesztés vagy elpazarolt uniós milliárdok?

LESZ

A zöld államháztartási reformról Londonban

TANULMÁNYOK
Csökkenthető a turistabuszok szennyezése
Őrmező lakói a Levegő Munkacsoport javaslatait támogatják

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN
Ülve tiltakoztak a Budai Várban a buszok ellen

AJÁNLÓ
A világ helyzete 2009: Felmelegedő világ felé haladunk
Az autósok korábban halnak
 

ELSŐ KÉZBŐL

A porszennyezés legtöbbet nálunk öl

A súlyosan egészségkárosító részecskeszennyezettség miatti halálozás Magyarországon a legmagasabb a 38 vizsgált európai ország között. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tanulmánya szerint a főleg a közlekedésből, a fűtésből és az ipari tevékenységekből származó porszennyezés miatt nálunk évente körülbelül 16 000 ember hal meg. Ezek az emberek átlagosan csaknem 10 évet veszítenek az életükből. Ezeket az adatokat nemrég ismertették egy brüsszeli konferencián, amelyen a Levegő Munkacsoport is képviseltette magát.

A lap tetejére

TOVÁBBI HÍREINK

Méreg nélkül is lehetséges a szúnyogirtás

Magyarországon még mindig széles körben használnak és forgalmaznak olyan szúnyogirtó szereket, amelyek súlyosan károsíthatják az emberek egészségét, és amelyek forgalmazását megtiltotta az Európai Unió. A Levegő Munkacsoport és a Tudatos Vásárlók Egyesülete a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordult, kérve, hogy járjon közbe a tilalom érvényesítése érdekében. Az ÁNTSZ ugyanis (amelynek fő feladata a lakosság egészségének védelme) továbbra is engedélyezi a forgalomból kivont szerek árusítását, használatát. Mivel az utóbbi időben a sajtóban a témával kapcsolatban több ellentmondásos nyilatkozat jelent meg, a Levegő Munkacsoport most részletesen ismerteti a tényeket.

Hatalmas azbesztbotrány a Mátraalján?

Márciusi azbesztes hírünk hatására az ország számos pontjáról keresték meg a Levegő Munkacsoportot. Beigazolódott, hogy az Üllői úti eset nem egyedi, az azbesztettel ma is sok helyen bánnak felelőtlenül, mindannyiunk egészségét veszélyeztetve. A legsúlyosabb esetet a Mátra vidékéről jelezték.

A lap tetejére

ESEMÉNYEK

VOLT

Zöld költségvetés és zöld gazdaságélénkítés

A zöld államháztartásért, valamint a zöld gazdaságélénkítésért rendezett konferenciát 2009. június 11-én és 12-én Budapesten a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodája a budapesti Brit Nagykövetséggel és a Magyar Közgazdasági Társasággal karöltve. Az első napon  az előadók - köztük Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke és Kiss Károly egyetemi docens, a Levegő Munkacsoport Szakértői Testületének elnöke - adatokkal bizonyították, hogy a gazdasági kilábalás és környezetvédelmi válság megoldása egyaránt megköveteli a zöld államháztartási reformot. A második nap előadásai egyebek mellett rámutattak, hogy az éghajlatvédelmi intézkedések jelentős része a szűk gazdasági szempontokat tekintve is kifizetődő.

Valódi fejlesztés vagy elpazarolt uniós milliárdok?

"A pályázati rendszer jelenleg továbbra sem a jó fejlesztéseket, hanem a jó pályázatokat díjazza csak." "Úgy tűnik, a megvalósult beruházások kétharmada a pályázat nélkül is megvalósult volna." "Az értékelések említenek olyan eseteket is, ahol az ágazati szabályozás kifejezetten szembement a fejlesztési célként kitűzött eredményekkel (például utalhatunk az NFT-ből támogatott 35 olyan iskolára is, amelyek azóta bezárásra kerültek)." Ezeket és számos további bíráló megállapítást tartalmaz A magyar fejlesztéspolitika alapkérdései című tanulmány, amelyet a Gazdasági és Szociális Tanács rendelt meg, és amelynek előzetes vitáját június 24-én rendezte meg a Magyar Közgazdasági Társaság. A rendezvényen részt vettek a Levegő Munkacsoport képviselői is, akik saját tapasztalataikkal és számításaikkal erősítették meg: a tanulmányban leírtak jól jellemzik az uniós támogatások helyzetét.

LESZ

A zöld államháztartási reformról Londonban

Négy napon keresztül tanácskoznak majd a szakemberek és politikusok a zöld államháztartási reformról Londonban. Július 14-én az Európai Zöld Költségvetés Projekt éves konferenciáján azt vitatják meg, miként segíthet kilábalni a pénzügyi válságból az államháztartás zöldítése. A következő két napon a "Termelékenység és környezetvédelmi adóreform Európában" című uniós kutatás zárókonferenciájára kerül sor. A negyedik napon pedig a legnagyobb európai környezetvédő civil szervezet, az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) Környezetvédelmi Pénzügyi Reform Munkacsoportja tanácskozik a további teendőkről. A rendezvénysorozaton a Levegő Munkacsoport képviselői is részt vesznek.

A lap tetejére

TANULMÁNYOK

Csökkenthető a turistabuszok szennyezése

Az elmúlt években sok panasz érkezett a Levegő Munkacsoporthoz a turistabuszok budapesti forgalmával kapcsolatban. Ezért a civil szervezet kezdeményezte egy tanulmány elkészítését a turistabuszok által okozott környezetszennyezés csökkentésének lehetőségeiről. A tanulmányt nemrég fejezte be a Közlekedés Kft., bemutatására egy ülődemonstráción került sor. A tüntetést a budai Várba vezető Hunyadi János út lakói szervezték a Levegő Munkacsoport segítségével, és egyúttal egy petíciót is eljuttattak a Fővárosi Önkormányzathoz mielőbbi intézkedéseket sürgetve. A tanulmány ugyanis - egyebek mellett külföldi városok példáját is felhasználva - bebizonyította: léteznek olyan lehetőségek a turistabusz-forgalom szabályozására, amelyek megvalósításával a helyi lakosok és a turisták egyaránt jól járnak.

Őrmező lakói a Levegő Munkacsoport javaslatait támogatják

Régóta aggodalmukat fejezik ki az őrmezői lakótelepen lakók és környezetvédő civil szervezetek a 4-es metró kelenföldi állomásához kapcsolódó közlekedési beruházások várható kedvezőtlen hatásai miatt. Amennyiben ugyanis ezek a létesítmények a jelenlegi, hivatalos tervek alapján készülnek el, jelentősen növekszik a környezetszennyezés, romlanak a lakók életkörülményei. A Levegő Munkacsoport olyan javaslatot tett, amelynek megvalósításával ezek az ártalmak elkerülhetők, ráadásul az adófizetőknek is sok pénzt lehet megtakarítani. A civil szervezet megbízta a Közlekedés Kft.-t a részletek kidolgozásával. A tanulmány bemutatására nemrég egy lakossági fórumon került sor, ahol a jelen lévő lakosok teljes támogatásukról biztosították a Levegő Munkacsoport elképzeléséit.

A lap tetejére

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN

Ülve tiltakoztak a Budai Várban a buszok ellen

"A környezetvédelmi szervezet vezetője szerint ezek között olyan javaslatok is vannak, amelyek többletbevételt hoznának a fővárosnak. Az öreg, környezetszennyező turistabuszok üzemeltetőivel például pótdíjat fizettetnének. A Levegő Munkacsoport vezetői már többször tárgyaltak a fővárosi önkormányzattal, de eddig mindig kitérő válaszokat kaptak, tette hozzá Lukács András" - írta az Index.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban 2009 júniusában

 A lap tetejére

AJÁNLÓ

A világ helyzete 2009:
Felmelegedő világ felé haladunk

Az 1984 óta minden évben megjelenő A világ helyzete című könyv idén az éghajlatváltozást helyezi középpontjába. A Worldwatch Institute (Világfigyelő Intézet) kiadványa - amely magyar változatát a Föld Napja Alapítvány jelentette meg - sok tudományos adattal, de közérthetően mutatja be, hogy az ember által előidézett globális éghajlatváltozás kezdeti éveiben járunk. E kötet valamennyi szerzője egyetért abban, hogy az ember még tehet döntő lépéseket a felmelegedés megállítására, mielőtt annak hatásait lehetetlen lenne visszafordítani vagy elviselni. Ahogyan az előttünk álló kihívást fogadjuk, azzal hosszú időre meghatározzuk az emberiség történelmét.

 

 

Az autósok korábban halnak

Egy svéd tanulmány szerint az autóval munkába járók korábban halnak meg, mint azok, akik gyalog, kerékpárral vagy busszal közlekednek. Az autóhasználat jelentősen növeli például a szívinfarktus kockázatát, amit a tanulmány elsősorban a mozgásszegény életmóddal magyaráz. Egyéb érdekességek mellett ezt a hírt tartalmazza az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) júniusi hírlevele, amelynek magyar nyelvű kivonatát most tette közzé a Magyar Közlekedési Klub. A hírlevél beszámol arról is, hogy két neves német gazdaságkutató intézet megállapította: a németországi roncsautó-prémium program, amelynek során az adófizetők pénzéből 5 milliárd euróval támogatták az új autók vásárlását, csak tovább növeli a gazdasági problémákat.

Szerkeszti: Szép Zsuzsa
Felelős kiadó: Lukács András
Nyomtatható változat itt letölthető.
A Lélegzetnyi korábbi számai itt megtalálhatók.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu címen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!