LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
Kiadja a Levegő Munkacsoport                                                                     IV. évfolyam 10. szám                                 2009.október

TARTALOM

Nyerjen tízezer forintos könyvutalványt!

ELSŐ KÉZBŐL
ÁSZ-jelentés: kevés a zöldterület

TOVÁBBI HÍREINK
Levél a miniszterelnöknek
Piaci eszközökkel a környezetvédelemért
Siker az ócsai panaszok nyomán

KITEKINTŐ
Szakértői tanácskozás Brüsszelben a környezetileg káros támogatásokról
Kína a nagy ígéret a környezetvédelmi adóreform terén

TANULMÁNY
Útdíjjal a fuvarozás nagy mértékben átterelhető a vasútra

ESEMÉNYEK
VOLT
Autómentes nap
Együtt eveztünk a vízpartokért és a vízi tömegsportok felélesztéséért
Egy film az emberi ostobaságról, egy kampány az okulásról

LESZ
Közlekedjünk ésszerűen!
Magyarország is küld üzenetet a koppenhágai csúcsra

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN
Háromszázezren fordultak meg az Andrássy úton

AJÁNLÓ
Új könyvek

ELSŐ KÉZBŐL

ÁSZ-jelentés: kevés a zöldterület

"Nemzetközi összehasonlításban Magyarországon a városok zöldfelületi ellátottsága mennyiségi és minőségi szempontból rosszabb a közepesnél" - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) most szeptemberben közzétett jelentése a települési önkormányzatok tulajdonában levő zöldterületek fejlesztésének és fenntartásának ellenőrzéséről. Az ÁSZ ezért egyebek mellett egy zöldterületi törvényt javasol. A Levegő Munkacsoport szintén ezt szorgalmazza már évek óta, mégpedig az építési előírások olyan módosításával, hogy automatikussá váljon a városi zöldterületek növekedése.

A lap tetejére

TOVÁBBI HÍREINK

Levél a miniszterelnöknek

A tervezett megszorítások tovább rontanak a társadalom állapotán

Fogadja el az egész társadalom közös akaratát, és ne vonjon el forrásokat az oktatástól - egyebek mellett erre hívta fel a figyelmet Bajnai Gordon miniszterelnöknek írt levelében a Levegő Munkacsoport elnöke. A Gazdasági és Szociális Tanács ülésén, ahol a miniszterelnök előadta terveit, nem adott lehetőséget azok érdemi megvitatására.

Piaci eszközökkel a környezetvédelemért

Az Európai Zöld Költségvetés állásfoglalásai

Négy állásfoglalást tett közzé (angol nyelven, illetve juttatott el az Európai Unió illetékeseinek az Európai Zöld Költségvetés Projekt Irányító Bizottsága arról, hogy miként lehetne alkalmazni a piaci eszközöket (mint például adók, támogatások, emisszió-kereskedelem) a környezet védelmében. Az éghajlati igazságosság, a közbeszerzés zöldítése, az energiaadókról szóló irányelv, valamint a közlekedés környezetbarátabbá tételéről szóló anyagok arra mutatnak rá, hogy a piaci eszközök megfelelő alkalmazásával egyszerre küzdhetjük le a környezeti problémákat, javíthatjuk a gazdaság versenyképességét és segíthetjük elő a társadalmi igazságosságot. A közlekedésről szóló állásfoglalást az Irányító Bizottság felkérésére Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke írta.

Siker az ócsai panaszok nyomán

Az ócsai takarmánykeverő üzem környékén élők a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodája tanácsára írásbeli bejelentést tettek a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek a folyamatos bűz miatt. A felügyelőség többszöri helyszíni szemlét tartott a cégnél. A vizsgálódás kiderítette: az üzem működéséhez szükséges engedélyek zöme hiányzott, a bűz egyértelműen érezhető volt, a cég hulladékkezelése elkeserítő. A civil szervezet és a helyi lakosok közös fellépése eredményeként a helyzet hamarosan megváltozik.

A lap tetejére

KITEKINTŐ

Szakértői tanácskozás Brüsszelben
a környezetileg káros támogatásokról

Az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója 2006 júniusában felkérte az Európai Bizottságot, hogy készítsen úgynevezett útitervet a környezetileg káros állami támogatások felszámolására. Ezek a támogatások ugyanis hatalmas összegeket tesznek ki, és a környezetpusztítás ösztönzésén kívül rontják az EU versenyképességét, és súlyos társadalmi igazságtalanságokat szülnek. A Bizottság egy nemzetközi kutatócsoportot bízott meg a feladattal, amely idén szeptemberben egy szakértői tanácskozás keretében mutatta be a tanulmány véglegesítés előtti változatát. A kutatócsoport meghívására a Levegő Munkacsoport képviselője is részt vett az egyeztetésen.

Kína a nagy ígéret a környezetvédelmi adóreform terén

Események a Környezetvédelmi Adózás 10. Világkonferenciáján

Kínában a környezetszennyezést jelentősen megadóztatják, az így keletkező többletbevétel jelentős részét pedig a környezetvédelemre tervezik fordítani - ez volt az egyik szenzáció a Környezetvédelmi Adózás 10. Világkonferenciáján Lisszabonban. A rendezvényen a Levegő Munkacsoport és a Közlekedéstudományi Intézet Kht. munkatársai közös előadást tartottak a közlekedés költségeiről.

A lap tetejére

TANULMÁNY

Útdíjjal a fuvarozás nagy mértékben átterelhető a vasútra

Egy új tanulmány szerint az Európai Unióban a távolsági teherszállítás jelentős részre átterelődne a vasútra, amennyiben az árufuvarozás környezeti és egyéb kárait megfizettetnék azok okozóival. Amennyiben e folyamatot célirányos vasúti fejlesztések is erősítenék, az áruszállítás terén teljesíteni lehetne a közlekedés számára kitűzött uniós széndioxid-kibocsátáscsökkentési célokat is. A tanulmányról a Levegő Munkacsoport részletes összefoglalót készített.

A lap tetejére

ESEMÉNYEK

VOLT

Autómentes nap

Budapesten a közlekedési válság megoldásához egyetlen dolog szükséges: politikai akarat - hangsúlyozta az Európai Mobilitási Hét keretében tartott, a Gödöllőről induló eljutási versenyt követő sajtótájékoztatón Horváth Zsolt, a Levegő Munkacsoport igazgatója. Folytatásként az európai autómentes napon a civilek vendége volt Ikvai-Szabó Imre és Horváth Csaba főpolgármester-helyettesek. A városvezetők a tervekről tájékoztatták a sajtót, míg a Levegő Munkacsoport elnöke a ma is létező számtalan lehetőségről szólt, amellyel pénz megtakarítása mellett hatékonyan javítható a tömegközlekedés. A Levegő Munkacsoport másik sátrában azt mutatták meg, hogy mi mindennel foglalkozik a környezetvédő civil szervezet, és a helyszínen tanácsokat adtak környezetvédelmi ügyekben az érdeklődőknek.

Együtt eveztünk a vízpartokért és a vízi tömegsportok felélesztéséért

A májusi főpróba után szeptember 13-án rendezte a Levegő Munkacsoport a II. Evezős Critical Masst.

A demonstráció a vízi közlekedési kultúra javításának szükségességére (különös tekintettel a motoros járművekre) és a vízi tömegsportok támogatásának lehetséges módjára hívta fel a figyelmet.

 

 

 

Egy film az emberi ostobaságról, egy kampány az okulásról

Színészek, zenészek, médiaszemélyiségek, tudósok és politikusok is kiálltak az éghajlatvédelem mellett és riadót fújtak szeptember 22-én Franny Armstrong A hülyeség kora című film bemutatóján. A doku-fikciós film rendhagyó formában mutatja be az éghajlatváltozás várható hatásait. "Miért nem mentettük meg a Földet addig, amíg lehetőségünk volt rá?" - kérdezi joggal a film főszereplője, egy idős történész (Pete Postlethwaite), aki 2055-ben, egy pusztulásra ítélt világból néz vissza a 2008-ban történt eseményekre. A filmet világszerte egyszerre több mint 45 országban mutatták be. Az amerikai bemutatón, az ENSZ Klíma Hetének nyitó eseményén, Kofi Annan, korábbi ENSZ főtitkár mondott beszédet. Magyarországon 8 civil szervezet fogott össze, és áll ki közösen azért, hogy véget vessen a hülyeség korának!

LESZ

Közlekedjünk ésszerűen!

Együtt közlekedünk címmel nyílt vándorkiállítás a Millenáris Jövő Házában 2009. október 7-én. Az Európa Bizottság által támogatott projekt Budapesten a Levegő Munkacsoport szervezésében valósul meg . A program célja, hogy a lakosságot tájékoztassa arról, hogy az EU-ban milyen közlekedési kutatások folynak, és ezek eredményei hogyan képesek segíteni - amennyiben a gyakorlatba ültetik őket - az életminőség javulását, valamint a városi közlekedés fenntarthatóvá tételét. A vándorkiállítást több program is kíséri. Diákparlamenten mutatják be a gyerekek ötleteiket Budapest közlekedésének fejlesztéséről október 17-én szombaton 15 órakor. A Levegő Munkacsoport október 21-én 13 órakor konferenciát tart arról, miként csökkenthető Magyarországon 2011-ig a részecskeszennyezés az egészségügyi határérték alá. Családokat, gyerekeket várnak azokra az interaktív játékokra, foglalkozásokra, amelyek hétvégente a Jövő Házában a BKV támogatásával zajlanak. A kiállítás október 30-ig tart.

Magyarország is küld üzenetet a koppenhágai csúcsra

Klímafürdőbe hívják bulizni az országot a hazai civilek

Nagyszabású, filmforgatással egybekötött nyitott Klímavédelmi bulit rendeznek civil szervezetek október 24-én a budapesti Széchenyi Fürdőben. Az eseményről Herendi Gábor (Valami Amerika I-II.) rendezésében készülő rövidfilmet - 120 nemzet szintén megfilmesített éghajlatvédelmi eseményéhez hasonlóan - bemutatják a világ döntéshozóinak, hogy lényegi eredményekre sarkallják őket a decemberi koppenhágai csúcstalálkozó előtt. Ott születik döntés ugyanis arról, mit vállalnak az országok az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. "Ez a világ egyik legnagyobb összehangolt mozgalma, amely a világ vezetőinek figyelmét akarja felhívni arra, fontos döntést készülnek hozni idén decemberben Koppenhágában a Föld jövőjéről" - jelentette ki Varga Judit, a szervező Messzelátó Egyesület elnöke, a Levegő Munkacsoport munkatársa.

A lap tetejére

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN

Háromszázezren fordultak meg az Andrássy úton

"Budapesten először 2002-ben rendeztünk autómentes napot. Még mindig emlékszem, ahogy Lukács Andrással, a Levegő Munkacsoport elnökével ketten állunk a lezárt Andrássy úton a zuhogó esőben, körülöttünk egy lélek se. Úgy éreztem, semmi sem lesz az egészből. Aztán kiderült az ég, és megjelentek az emberek, ezrével" - idézi fel a kezdeteket Kovács László, az Európai Mobilitási Hét budapesti eseményeinek főszervezője az Autómenedzser internetes portál Háromszázezren fordultak meg az Andrássy úton című tudósításában.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban 2009 szeptemberében

 A lap tetejére

Nyerjen tízezer forintos könyvutalványt!

 Tisztelt Olvasó!

 Köszönjük, hogy figyelemmel kíséri havi hírlevelünket! Ahhoz, hogy még jobbá tehessük a Lélegzetnyit, kérjük, küldje el észrevételét a levego@levego.hu címre, a tárgyban "hírlevél" megjelöléssel. Amennyiben most nem kíván észrevételt tenni, kérjük, akkor is küldjön egy üres válaszlevelet a levego@levego.hu címre "hírlevél" megjelöléssel. A válaszlevelet (akár üreset is) küldők között egy tízezer forintos könyvutalványt sorsolunk ki.

 Tisztelettel: a szerkesztők

AJÁNLÓ

Új könyvek

Két olyan könyvet mutatunk be, amelyek nem kerülnek könyvesbolti forgalomba, de olvasóink között sokakat érdekelhetnek. A Nagyvárosi dilemmák című kötet a Civil Rádióban 2003 és 2005 között elhangzott beszélgetéssorozat feldolgozása. Bányay Géza műsorvezető Gerle Jánost, Hajnal Klárát (Pécs), Kolundzsija Gábort, Meggyesi Tamást, Miklóssy Endrét, Szabó Béla Istvánt és Vidor Ferencet kérdezte a fenntarthatóságról, pusztításról, szakralitásról, közigazgatásról és mindenféle egyéb kérdésről, ami a rendszerváltás óta felmerült a városainkkal kapcsolatban.
A Hőszivattyús rendszerek című, 215 oldalas könyv tervezőknek, kivitelezőknek és felhasználóknak szól. A technológia lényege a víz, a föld vagy a levegő hőjének hasznosítása fűtésre és hűtésre egyaránt.

Szerkeszti: Szép Zsuzsa
Felelős kiadó: Lukács András
Nyomtatható változat itt letölthető.
A Lélegzetnyi korábbi számai itt megtalálhatók.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu címen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!