LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
Kiadja a Levegő Munkacsoport                                                                          V. évfolyam 1. szám                                2010. január

Minden Olvasónknak boldog Újesztendőt kívánunk -
egészséges környezettel és tiszta közélettel! 

TARTALOM

ELSŐ KÉZBŐL
Nemzetközi felháborodás a mellékvonalak bezárása miatt

TOVÁBBI HÍREINK
Közlekedésbiztonság: uniós elismerés a Levegő Munkacsoportnak
Újabb szennyezők a fővárosban
Műanyag palackok és zacskók gyilkolnak világszerte

KÖRNYEZETI TANÁCSADÓ IRODÁNK ÜGYEIBŐL
Fojtogató füstköd önkormányzati és hatósági jóváhagyással
Csökken a sózás, de nem eléggé

TANULMÁNY
Távfűtött települések - Energiatudatos fogyasztók

ESEMÉNYEK
VOLT
A koppenhágai klímacsúcs civil szemmel
ITDP Europe: többet a környezetbarát közlekedésért
Tisztább lesz a levegő Londonban

KITEKINTŐ
A brit éghajlatvédelmi törvény

ÁLLÁSPONT
Láng István akadémikus: Az éghajlatváltozás megköveteli az aszálystratégia végrehajtását (VIDEÓ)
Beliczay Erzsébet: Koppenhága után - Ne késlekedjünk!

BEMUTATKOZUNK
A Göncöl Szövetség

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN
Szlovák kamionok magyar utakon

AJÁNLÓ
Ismét megnyílt a Környezetvédelmi és Vízügyi Szakkönyvtár

 

ELSŐ KÉZBŐL

Nemzetközi megdöbbenés a mellékvonalak bezárása miatt

Több osztrák szervezet - többek között az Osztrák Közlekedési Klub és az Ausztriai Utasképviselet - megrökönyödött Hónig Péter közlekedési, hírközlési miniszter azon kijelentésén, hogy "az ÖBB-nél (az osztrák vasutaknál) néhány hete 58 vasúti vonal bezárását és 20 százalék létszámcsökkenést határoztak el rövid időn belül." Ez az állítás a hazai sajtóban több alkalommal megjelent, továbbá az országgyűlésben is elhangzott. A Levegő Munkacsoport és a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) erről tájékoztatta osztrák partnerszervezeteit, amelyek megdöbbenésüknek adtak hangot. A miniszter állításából ugyanis csupán annyi igaz, hogy a vasúttal foglalkozó sok osztrák tanulmány között megjelent egy, amely 57 vasútvonal felülvizsgálatát javasolja. Azonban ezt a javaslatot az ottani kormányzati szervek nem fogadták el (bár az osztrák vasút jövőjéről is folyik a vita). Az osztrák szervezet hangsúlyozza, hogy a vasúthálózat leépítésével veszélybe kerülhet az éghajlatvédelmi célok elérése is, ami miatt Magyarországot szankciókkal sújthatják. Elítélte a magyar vonalbezárásokat a 120 000 fizető tagot számláló Svájci Közlekedési Klub, amely a több mint félmillió olvasóval rendelkező Tages-Anzeiger című napilapban tette közzé álláspontját. A témának most újabb aktualitást ad, hogy úgy tűnik, a közlekedési miniszter ismét félrevezette a közvéleményt: állításával ellentétben az érintett vonalakon nem "szüneteltetik" a személyszállítást, hanem a végleges felszámolására törekednek. Erre utal az, hogy a MÁV utasítást adott a vasúti berendezések jelentős részének az eltávolítására ezeken a vonalakon. Amennyiben ez megvalósul, rendkívül költségessé válik a forgalom visszaállítása.

Zajtán polgármesterek, lakosok tiltakoznak
a Fehérgyarmat-Zajta vonal bezárása ellen.

 A lap tetejére

TOVÁBBI HÍREINK

Közlekedésbiztonság: uniós elismerés a Levegő Munkacsoportnak

Az Európai Közúti Biztonsági Charta a Kiválóság a Közúti Biztonságban Díjra csaknem 600 társadalmi szervezet közül ötöt terjesztett elő - köztük a Levegő Munkacsoportot is. A magyar civil szervezet az elismerést elsősorban azzal érdemelte ki, hogy évek óta fáradhatatlanul dolgozik a közösségi közlekedés, illetve a vasút használatáért a személy- és tehergépkocsik helyett, aminek megvalósulása esetén tizedére csökkenhet a közlekedési balesetek száma. (A díjat 2009 decemberében végül a Pražské matky - Prágai Anyák - nevű cseh szervezetnek ítélték oda, amely a gyermekek közlekedésbiztonsága terén végez elismerésre méltó tevékenységet.)

Újabb szennyezők a fővárosban

Megrázó hírt tett közzé nemrég a Magyar Tüdőgyógyász Társaság: Magyarország vezeti az európai halálozási listát a krónikus tüdőbetegségben. A dohányzás mellett ebben jelentős szerepet játszik a levegő szennyezettsége. A Levegő Munkacsoport az utóbbi időben több levelet írt a környezetvédelmi hatóságoknak, rámutatva, hogy egyes új beruházások tovább rontják a fővárosi levegő minőségét.

Műanyag palackok és zacskók gyilkolnak világszerte

A műanyag csomagolóanyagok mennyisége világszerte rohamosan növekszik. Különösen aggasztó, hogy a hatalmas népességgel rendelkező fejlődő országokban is a palackozott víz és üdítők fogyasztása kezd általánossá válni. A nehezen lebomló műanyagok nemcsak hulladékgazdálkodási problémákat, hanem súlyos természeti károkat is okoznak: egyre több élőlény esik áldozatukul. Csupán néhány országban tettek érdemi lépéseket a megfelelő szabályozásért. A Levegő Munkacsoport más civil szervezetekkel közösen évek óta szorgalmazza a hazai jogszabályok szigorítását, azonban a termékdíj-törvény legutóbbi módosítása is a csomagolóanyag-iparnak kedvez, nem pedig a környezet védelmének.

A lap tetejére

KÖRNYEZETI TANÁCSADÓ IRODÁNK ÜGYEIBŐL

Fojtogató füstköd önkormányzati és hatósági jóváhagyással

Adony város rendszeresen vastag maró füstködbe burkolódzik, amikor a kertekben a tulajdonosok felgyújtják a kerti hulladékot, avart. Lakossági panasz nyomán a Levegő Munkacsoport az önkormányzathoz és a környezetvédelmi hatósághoz fordult - egyelőre eredménytelenül. Most azon dolgozik, hogy országos szabályozással vessenek véget a sok településen gyakran előforduló hasonló eseteknek.

Csökken a sózás, de nem eléggé

A legenda szerint Hannibál városát, Karthágót sóval hintették be, és így kívánták örökre elpusztítani a rómaiak, de vajon nekünk is ezt kell tennünk a saját városunkkal, amikor lehull a hó? A Levegő Munkacsoport utánajárt, mit tesz a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a városi növényzet védelmében, és mit tehetnek a járdatakarításra kötelezett ingatlantulajdonosok.

A lap tetejére

TANULMÁNY

Távfűtött települések - Energiatudatos fogyasztók

Európa-szerte egyre népszerűbb a távfűtés. Egyes skandináv országokban már a lakások 60 százalékánál alkalmazzák. Nálunk azonban kényszermegoldásnak számít, nem élvezik, legfeljebb elviselik a fogyasztók. A Levegő Munkacsoport több tanulmányban hívta már fel a figyelmet a távfűtés előnyeire és terjedésének akadályaira. Most Távfűtött települések - Energiatudatos fogyasztók címmel egy újabb tanulmányt készített, amely az uniós épületenergetikai jogszabályok és külföldi energiahatékonysági stratégiák ismertetése mellett a szolgáltatók felelősségével foglalkozik. Álljanak a távhőszolgáltatók a települések klímatudatos átalakításának az élére! Ezt segítheti, hogy a Magyar Energia Hivatalban most felülvizsgálják a kapcsolt energiatermelésnek nyújtott támogatásokat, ami az eddigi üzleti stratégiájuk módosítására ösztönözheti az erőműveket. Remélhetőleg ez jobb helyzetbe hozza a távfűtést is.

A lap tetejére

ESEMÉNYEK

VOLT

A koppenhágai klímacsúcs civil szemmel:
Átfagyva, kizárva, lelombozva

Az időjárás nem volt kegyes azzal az 50 ezer emberrel, aki csakis az ENSZ éghajlatváltozási csúcskonferenciájára érkezett a dán fővárosba 2009 decemberében. Várakozás a metsző, jeges szélben, a hófúvásban, a latyakban, hogy bejuthassunk a Bella Centerbe - sokaknak ez lett a legmeghatározóbb élménye, már az előtt, hogy végleg kizárták a tárgyalások fő helyszínéről - írja beszámolójában Varga Judit, aki a Levegő Munkacsoport és a 350.org nevű civil szervezet képviseletében vett részt az eseményen.

 

ITDP Europe: többet a környezetbarát közlekedésért

Miként lehet a teherfuvarozást minél inkább átterelni közútról vasútra? Mi a legjobb parkolási rendszer a környezetvédelem szempontjából? Milyen módon lehet mérni a közlekedési beruházások hatását az éghajlatra? Hogyan lehet elősegíteni, hogy a fejlődő országokban inkább a környezetbarát közlekedési módok fejlődjenek tovább és egyúttal a lakosság könnyebben hozzáférjen az egészségügyi szolgáltatásokhoz. Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a Közlekedés- és Fejlesztéspolitikai Intézet Európai Tagozata, amely nemrég tartott közgyűlésén ismét alelnökévé választotta Lukács Andrást, a Levegő Munkacsoport elnökét.

Tisztább lesz a levegő Londonban

Londonban fokozatosan szigorodnak a gépjárművek károsanyag-kibocsátására vonatkozó előírások, így a leginkább szennyező járművek kiszorulnak a forgalomból - egyebek mellett erről számoltak be nemrég a brit fővárosban az Európai Környezetvédelmi Iroda Tiszta Levegő Munkacsoportjának ülésén, amelyen a Levegő Munkacsoport képviselője is részt vett.

A lap tetejére

KITEKINTŐ

A brit éghajlatvédelmi törvény

A Magyarországon jelenleg előkészítés alatt álló éghajlatvédelmi kerettörvényhez mintát adhat a 2008-ban elfogadott brit klímavédelmi törvény. Ez utóbbi szerint az Egyesült Királyságban az 1990-es évhez viszonyítva 2020-ra 28 százalékkal, 2050-re pedig 80 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. A törvény néhány fontos rendelkezéséről a Levegő Munkacsoport ismertetést állított össze.

A lap tetejére

ÁLLÁSPONT

Láng István akadémikus: Az éghajlatváltozás megköveteli az aszálystratégia végrehajtását (VIDEÓ)

Az éghajlatváltozás következtében várhatóan egyre gyakrabban fordulnak elő aszályok Magyarországon. A károk megelőzésére, illetve enyhítésére elkészített Aszálystratégia azonban mind a napig a fiókok mélyén lapul - mondta el Láng István akadémikus. A nemrég Kecskeméten tartott Aszály Konferencián is hangsúlyozta, hogy ez a folyamat "alapjaiban rendítheti meg a lakosság létbiztonságát!" A konferencia résztvevői 12 pontban sorolták fel a halaszthatatlan teendőket.

 

 

 

Beliczay Erzsébet: Koppenhága után - Ne késlekedjünk!

Elsősorban az éghajlatváltozástól a létükben fenyegetett kis szigetországok képviselői csalódhattak a koppenhágai csúcstalálkozóban. A Levegő Munkacsoport szerint nem meglepő a konkrét számokat és határidőket tartalmazó, kötelező érvényű megállapodás elmaradása. Mi azonban ne dőljünk hátra karosszékeinkben, hanem nagy lendülettel fogjunk hozzá éghajlatvédelmi feladataink végrehajtásához! Ezt tűzte ki célul a tervek szerint 2010 februárjában az országgyűlés elé kerülő éghajlatvédelmi kerettörvény is. Magyarországnak bőven vannak teendői addig is, amíg a vezető nagyhatalmak érdemi egyezségre jutnak az üvegházgázok drasztikus csökkentésében - írja Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese.

A lap tetejére

BEMUTATKOZUNK

A Göncöl Szövetség

Ebben a rovatunkban minden alkalommal egy-egy tagszervezetünket mutatjuk be, akik szinte sziszifuszi munkával igyekeznek környezetüket tisztábbá, a környezetükben élő embereket jobbá tenni. Ez alkalommal a Göncöl Szövetség eredményeit tárjuk az olvasók elé. A szervezetet legtöbben a Süni  és a Vadon folyóiratok kiadójaként ismerik, ugyanakkor a szövetség és 12 tagszervezete sok más feladatot is ellát Pest megyében a természetvédelem, a környezetvédelem és a kultúra területén.

A lap tetejére

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN

Szlovák kamionok magyar utakon

"A kamionok üzemeltetői teljes egészében fizessék meg azokat a költségeket, amelyeket okoznak. . Ez nemzetgazdasági szinten egyáltalán nem okozna drágulást, hanem egy korszerűbb gazdasági szerkezet kialakulását segítené elő. Egyetlen példát mondok: Németországban a kilométer-arányos útdíj bevezetésének hatására 25 százalékkal csökkent az üres futások száma" - jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban 2009 decemberében

 A lap tetejére

AJÁNLÓ

Ismét megnyílt a Környezetvédelmi és Vízügyi Szakkönyvtár

Két év szünet után újra megnyílt a Környezetvédelmi és Vízügyi Szakkönyvtár. A gyűjteményben 40 ezer magyar és külföldi könyv, 60 ezer kötetnyi magyar és külföldi szakfolyóirat és évkönyv, 4000 környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi tárcaszintű kutatás-fejlesztési jelentés, valamint 2400 környezetvédelmi és vízügyi tanulmány található. Továbbá 407 elektronikus folyóirat és számos elektronikus könyv online elérése biztosított. A könyvtár az érdeklődőket hétfőtől csütörtökig naponta 9 és 16 óra között, pénteken 9-től 12 óráig fogadja az érdeklődőket a Budapest V. kerület, Alkotmány utca 27. szám alatt.

A lap tetejére

Szerkeszti: Lukács András
Felelős kiadó: Lukács András
Nyomtatható változat itt letölthető.
A Lélegzetnyi korábbi számai itt megtalálhatók.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu címen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!